ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

EBZ: Βάση 12 pol στα ζαχαρότευτλα μέχρι να εγκατασταθεί ο Λούκας Φέκερ

EBZ: Βάση 12 pol στα ζαχαρότευτλα μέχρι να εγκατασταθεί ο Λούκας Φέκερ

Ένα βήμα πιο κοντά στη μεταξύ τους συνεργασία, η οποία, ωστόσο, δεν θα οριστικοποιηθεί πριν το τέλος της καμπάνιας ζάχαρης, που φέτος θα αρχίσει γύρω στις 24-28 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να κρατήσει 10-15 ημέρες, πλησίασαν οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας με τον εκπρόσωπο του επενδυτικού fund «Innovation Brain», που εμφανίζεται σαν φαβορί για να αποτελέσει στρατηγικό επενδυτή στην ΕΒΖ ΑΕ.

Στην τρίτη συνάντηση, που είχαν κατά σειρά τον τελευταίο μήνα, οι δύο πλευρές την περασμένη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, η αντιπροσωπεία των τευτλοπαραγωγών -περί 15 άτομα από όλα τα παραγωγικά κέντρα της χώρας- κατέθεσαν τις αντιπροτάσεις τους στον Lucas Fecker και εκείνος, έπειτα από σχεδόν 5 ώρες συζήτηση, φάνηκε έτοιμος να τις αποδεχθεί.

Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Agrenda αναφέρουν ότι στο βασικό αγκάθι της αρχικής πρότασης που είχε κάνει ο Ελβετός manager του Innovation Brain, για τα τεύτλα με ζαχαρικό τίτλο κάτω από 12 pol, τελικώς υπαναχώρησε και συμφώνησε να παραμείνει το καθεστώς που είναι και σήμερα σε ισχύ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η υποβαθμισμένη ποιοτικά πρώτη ύλη, της κατηγορίας κάτω των 12 pol, θα συνεχίσει να τιμολογείται με 30 ευρώ τον τόνο, όσο δηλαδή πληρώνονται και τα τεύτλα με ζαχαρικό τίτλο 12.

Aντίστοιχα, έγινε αποδεκτό το αίτημα των παραγωγών να πληρώνονται τα μεταφορικά και η πούλπα, όπως ισχύει και σήμερα στη συνεργασία τους με την ΕΒΖ, ενώ «νερό στο κρασί του» έβαλε ο Fecker και στο θέμα των τριετών συμβολαίων που είχε προτείνει την προηγούμενη φορά.

Το σημείο «τριβής» σε αυτό το σκέλος της προτεινόμενης συνεργασίας, είχε να κάνει με το πώς θα διασφαλιστούν οι παραγωγοί σε περίπτωση που μέσα στην τριετία οι διεθνείς τιμές της ζάχαρης υποχωρήσουν έτι περαιτέρω από τα σημερινά επίπεδα. «Ζητήσαμε να υπάρχει δέσμευση πως οι τιμές που θα υπογράψουμε θα είναι το minimum ύψος το οποίο θα μπορούμε να πάρουμε, ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθεί το εξωτερικό εμπορικό περιβάλλον, τουλάχιστον για την πρώτη τριετία της συνεργασίας μας και φάνηκε να μην έχει αντίρρηση», υποστήριξε στην Agrenda ο τευτλοπαραγωγός από τις Σέρρες, Γιάννης Παναγής.

Κουβέντα έγινε επίσης και επί του θέματος της κάρτας που θα λάβουν όσοι επιλεγούν μετάσχουν στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, με τους τευτλοπαραγωγούς να αντιπροτείνουν αυτή να μην περιορίζεται μόνο στην αγορά και εξόφληση των εφοδίων για την καλλιέργεια, αλλά να εγγυάται και την εμπρόθεσμη αποπληρωμή των παραγωγών και τον Lucas Fecker να απαντά πως θα το διερευνήσει αν μπορεί να γίνει.

«Για όλα αυτά συμφωνήσαμε να ξαναβρεθούμε μετά την ολοκλήρωση της φετινής καμπάνιας, γιατί τώρα αυτό που μας καίει είναι να βγουν τα παντζάρια από τα χωράφια, μην πάθουμε καμιά ζημιά με την ποιότητά τους», ανέφερε στην Agrenda ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών της Θεσσαλίας, Θεόδωρος Δαλακούρας, που επίσης μετείχε στη συνάντηση.

Ο ίδιος υποστήριξε πως σε συζήτηση που έγινε με τον διευθύνοντα της ΕΒΖ, Χρήστο Πούρη, μεταφέρθηκε στους παραγωγούς πως η καμπάνια προγραμματίζεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή στο διάστημα μεταξύ 26 και 28 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει πως προφανώς υπήρξε συμφωνία με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, ώστε να γίνει διακανονισμός επί των απαιτήσεων που έχουν από παρελθόντα έτη και να «ανάψουν πράσινο φως», για να λειτουργήσει η μονάδα στο Πλατύ, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ΤραινΟΣΕ, για να γίνει κανονικά και η μεταφορά των τεύτλων από τα κέντρα συγκέντρωσης στο εργοστάσιο.

Φέτος έχουν καλλιεργηθεί περί τα 13.000 στρέμματα με τεύτλα, κυρίως στους νομούς γύρω από το Πλατύ και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- αναμένεται να παραχθούν περί τους 5.000 τόνους ζάχαρη. Επίσης, για τις 26 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης να γίνει η συζήτηση για την αίτηση της ζαχαροβιομηχανία να τεθεί στο άρθρο 106 Α του πτωχευτικού κώδικα, που αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει η λύση για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή.

agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *