ΤΟΠΙΚΑ posted by

“Η αποχώρηση των Γερμανών και οι καταστροφές που προκάλεσαν”

“Η αποχώρηση των Γερμανών και οι καταστροφές που προκάλεσαν”

Γράφει ο Δημήτρης Θ. Μπέλος

3 Comments

  • Για το τούνελ που βρισκόταν δίπλα στο Δημαρχείο (καταφύγιο?) τι είναι γνωστό?

  • Το διάστημα που οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν το κτίριο της Κοινότητας άνοιξαν πίσω από αυτό έναν απορροφητικό βόθρο και λίγα μέτρα νοτιότερα έκτισαν ένα πέτρινο καταφύγιο. Όταν μετά την Κατοχή έπρεπε να διαμορφωθεί ο χώρος του οικοπέδου, ο τοπογράφος Γεώργιος Ζώης αποτύπωσε σε σχέδιο την κατάστασή του. Πρόκειται για το υπ. αρ. 647 οικόπεδο, εμβαδού 2.955 τ.μ.
    Στο 1 το δημαρχείο δήμου Γιδά. Στο 2 «Βόθρος κατασκευασθείς υπό Γερμανών». Στο 3 πλινθόκτιστο υπόστεγο 4Χ12 μ. που θα κατεδαφιζόταν. Στο 4 λιθόκτιστο «Καταφύγιον κατασκευασθέν υπό των Γερμανών» διαστάσεων 3Χ15Χ3=1353. Για την κατεδάφισή του, τις μεταφορές υλικών και χωμάτων για το μπάζωμα απαιτούνταν 150 ημερομίσθια. Στο 5 ένας λάκκος 300 τ.μ. που έπρεπε να επιχωματωθεί. Στο 6 «Καλύβες Τουρκογύφτων» εμβ. 52 τ.μ. που θα κατεδαφιζόταν.
    Στο 7 υπήρχε τουρκική και ετοιμόρροπη αποθήκη εμβ. 84 τ.μ. προς κατεδάφιση. Η ανατολική πλευρά της συνόρευε με το υπ. αρ. 652 οικόπεδο έκτασης 808 τ.μ. που ανήκε στον Σ.Α.Α.Κ. Γιδά και βρισκόταν στο χώρο των αποθηκών και στάβλων του άλλοτε ιδιοκτήτη του αγροκτήματος (τσιφλικιού) Γιδά, Αχμέτ Μουχσίν μπέη. Προσπαθώ να κάνω επικόλληση και το σχεδιάγραμμα αλλά το βλέπω δύσκολο.

    • Ήταν καταφύγιο? Όταν ειμασταν μικρά μπαίναμε μέχρι κάποιο σημείο, ανάβαμε δάδες απολαστιχα αλλά μέχρι μπροστά, δεν τολμούσα με να πάμε πιο μέσα, τουλάχιστον εγώ ! Τώρα νομίζω ότι καλύφθηκε και έγινε πάρκινγκ πίσω από το νυν δημαρχείο. Αυτό δεν θα μπορούσε να είχε αναδειχθεί? Οι γενιές έως το 1980 νομίζω το είχαν επισκεφθεί. Γιατί έγινε?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *