ΤΟΠΙΚΑ posted by

Τα ψέματα της πρωταπριλιάς έχουν ρίζες στο Ρουμλούκι

Τα ψέματα της πρωταπριλιάς έχουν ρίζες στο Ρουμλούκι

Διάλεξη την Κυριακή από την Ακαδημαϊκό Μαρία Ευθυμίου

Πρωταπριλιά σήμερα κι ανάμεσα στα διάφορα ψέματα που θα κυκλοφορήσουν, υπάρχει και μια αλήθεια που αναμένεται να ανακοινωθεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια την ερχόμενη Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η γνωστή ακαδημαϊκός Μαρία Ευθυμίου η οποία θα μιλήσει με θέμα «Η ρίζες της πρωταπριλιάς και το Ρουμλούκι». Η ομιλία βασίζεται σε παλίμψηστο του 6ου αιώνα μ.Χ. που αποδίδεται στον Βυζαντινό λαογράφο Διογένη Γενναίο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα ανάμεσα στο υπό μελέτη αποθετήριο των ερευνητών της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε αυτό, το έθιμο της Πρωταπριλιάς έχει τις ρίζες του σε μια Ρουμλουκιώτικη συνήθεια των ντόπιων της εποχής, να παρουσιάζουν την τρίχα ως τριχιά κυρίως σε σχέση με το ψάρεμα στα νερά του ρουμλουκιώτικου βάλτου (τη μετέπειτα λίμνη των Γιαννιτσών). Την 1η Απριλίου όπως αναφέρει η πηγή που προαναφέραμε, ξεκινούσε η περίοδος ψαρέματος στη λίμνη του Ρουμλουκιού όμως επειδή τα ψάρια ήταν ελάχιστα εκείνη την εποχή, οι Ρουμλουκιώτες ψαράδες έριχναν τις βάρκες τους στα νερά του παρακείμενου Θερμαϊκού κόλπου, ψάρευαν ψάρια και τα έφερναν στο Ρουμλούκι ως ποταμίσια. Από αυτά τα ψέματα εκείνης της ρουμλουκιώτικης  πρωταπριλιάς ξεκίνησε το έθιμο με τα ψέματα και σύντομα γενικεύτηκε σε όλη τη Βυζαντινή επικράτεια.

Κάπως έτσι το έθιμο διαδόθηκε και στον δυτικό κόσμο από λόγιους που μετακινήθηκαν προς τη Δυτική Ευρώπη μη αντέχοντας την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και αργότερα έγινε παγκόσμιο.

Είναι λοιπόν το Ρουμλούκι η πηγή των ψεμάτων της πρωταπριλιάς κι από εδώ ξεκίνησε το έθιμο. Κι αυτός είναι ο λόγος που έκτοτε θεωρείται απαράμιλλη η «τέχνη» των Ρουμλουκιωτών να παρουσιάζουν τη συναγρίδα για γουλιανό και να νομίζουν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *