ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Σενάρια εκλογών, δήμος Αλεξάνδρειας και ονόματα υποψηφίων βουλευτών- δημάρχων στην Ημαθία

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Σενάρια εκλογών, δήμος Αλεξάνδρειας και ονόματα υποψηφίων βουλευτών- δημάρχων στην Ημαθία

Οι εξελίξεις σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές στο δήμο Αλεξάνδρειας τρέχουν όμως μετά τα διαδραματισθέντα στην ΠΓΔΜ, με τον Ζόραν Ζάεφ να κερδίζει το στοίχημα και να συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 της “Σκοπιανής” Βουλής, για τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που προβλέπουν τα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στο εκλογικό τοπίο (και) της Ημαθίας, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές και νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσω με αυτό.

Εννοώ ότι αρχίζει να “προσδιορίζεται” ο χρόνος των εθνικών εκλογών και το αναλύω αμέσως: Μέχρι και την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της ΠΓΔΜ θα χρειαστούν δύο ακόμη ψηφοφορίες. Η δεύτερη χρειάζεται απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών (εύκολο), η τρίτη όμως ψηφοφορία απαιτεί και πάλι ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή τουλάχιστον 80 βουλευτές. Κι αυτό εφικτό διότι όπως δείχνουν τα πράγματα, ένας ικανός αριθμός βουλευτών της αντιπολίτευσης ήδη πείστηκε με διάφορους “τρόπους” (παρεμβάσεις, παραινέσεις κλπ) ώστε να αλλάξει γνώμη, να μην ακολουθήσει την κομματική γραμμή και να υπερψηφίσει την κυβερνητική θέση. Καμία έκπληξη. Τέτοια συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, το έχουμε ξαναδεί το έργο και θα το ξαναδούμε σύντομα τόσο στα Σκόπια (ΠΓΔΜ) όσο και… αλλού. Σε άλλες εποχές, τέτοιες εξελίξεις ονομάζονταν “αποστασία”, σήμερα όμως είναι απλώς μια προσαρμογή στην πραγματικότητα.

Το τονίζω αυτό για όσους αναγνώστες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να “αλλάξουν” οι αριθμητικές πλειοψηφίες σε μια Βουλή, ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν γνώμη οι βουλευτές και να ψηφίζουν “έξω” από την κομματική γραμμή αλλά και ότι δεν υπάρχουν κόμματα αντιπολίτευσης να ”σφυρίζουν κλέφτικα” και να κάνουν ότι “χτυπιούνται” όταν βλέπουν βουλευτές τους, να ψηφίζουν “άλλο” από αυτό που έλεγαν σε προηγούμενες δηλώσεις και στην ουσία να συμφωνούν “μέσα τους” και αυτά τα ίδια με τις νέες εξελίξεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ “ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ”

Ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να σχολιάσει τις εξελίξεις, αφήνοντας και πάλι υπονοούμενα μέσω δήλωσης που αναφέρει: “Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της Δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές θα προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι” έγραψε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας υιοθετώντας ουσιαστικά όσα κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ (VMRO), ο Ιγκόρ Γιανούσεφ, ότι προκειμένου να “πεισθούν” και να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης Ζάεφ, κάποιοι βουλευτές του κόμματός, έλαβαν κλήτευση από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα για υποθέσεις διαφθοράς και σε άλλους προσφέρθηκαν αντάλλαγμα μέχρι και 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να “τροποποιήσουν” την ψήφο τους.

Για να λάβει μια καταγγελτική απάντηση από την πλευρά της ΠΓΔΜ μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπου της χώρας, Μίλε Μποσνιάκοβσκι που τον κατηγόρησε για διασπορά “ψευδών ειδήσεων” (fake |news) και του απάντησε λέγοντας: “Αγαπητέ κύριε Καμμένε, ενημερωθείτε παρακαλώ, ότι έχετε ήδη μεταδώσει fake news, τα οποία έχουν επίσημα διαψευσθεί από την Κυβέρνησή μας. Στο πνεύμα της δημοκρατίας και της καλής διπώματίας ας δουλέψουμε για την φιλία μεταξύ των χωρών μας”.

Την ίδια στιγμή όμως, ο άλλος κυβερνητικός συνεταίρος της ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πανηγυρίζοντας δήλωνε: “Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!”. Γελάει ο κόσμος. Γελάει με το κυβερνητικό “Δελφινάριο”, γελάει και με όσα ακούγονται για το παρασκήνιο των εξελίξεων στα Σκόπια, που για κάποιους, εάν στον “πλειστηριασμό” υπερίσχυαν οι προσφορές της Ρωσικής πλευράς, όλα θα ήταν εντάξει και ο “λαός” θα έπαιρνε την υπόθεση στα χέρια του.

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΛΕΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΡΕΠΤΑΚΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Θα συμφωνήσουμε βέβαια ότι σπάνια ο λαός παίρνει “πραγματικά” την υπόθεση στα χέρια του. Τις σπάνιες φορές που έγινε αυτό, το έγραψε η ιστορία. Τις περισσότερες φορές βρίσκονται κάποιοι “Γκόρτζοι” για να προσφέρουν χάντρες και καθρεφτάκια στον κοσμάκη προκειμένου να περάσουν τα σχέδια που κρύβονται από πίσω τους. Το ζούμε αυτό σε μεγάλες υποθέσεις, το ζούμε ακόμη και σε μικρότερες.

Μέχρι και στα “δημοτικά” της Αλεξάνδρειας αρχίζει να “παίζει” ένα παρόμοιο έργο καθώς απλώθηκαν ήδη στο παζάρι της προεκλογικής εκστρατείας, πάγκοι με χάντρες και καθρεφτάκια για ψηφοφόρους και εμφανίστηκαν τα φύκια που θα παρουσιαστούν σαν μεταξωτές κορδέλες. Θα το πούμε αυτό πιο αναλυτικά και σε κάποια άλλη στιγμή κι ενδεχομένως θα “ξεσκεπάσουμε” και “στρωμένα τραπέζια”, δεν είναι όμως της ώρας.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…

Επανέρχομαι στη νέα πολιτική πραγματικότητα καθώς η κοινοβουλευτική νίκη του Ζόραν Ζάεφ, δρομολογεί εξελίξεις και στην ελληνική πλευρά, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από πρωθυπουργός είναι πλέον και υπουργός εξωτερικών, συνεπώς κινεί τα “θέματα” πιο συγκεντρωτικά και κάνει τις αποφάσεις πιο… άμεσες. Οι δυο τους (Τσίπρας και Ζάεφ), προφανώς και με τις “ευλογίες” του διεθνή παράγοντα, φαίνεται να έχουν προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με ορίζοντα ολοκλήρωσής του, τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου 2019.

Εκείνη τη χρονική περίοδο και με την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν εξελιχθεί ομαλά στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ (κάτι για το οποίο δεν αμφιβάλουμε πλέον), το μπαλάκι θα έλθει προς την πλευρά της Ελλάδας και η ελληνική βουλή θα κληθεί να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

… ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ  ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Είναι η εποχή που σύμφωνα με πρόσφατες διαρροές από την πλευρά των ΑΝΕΛ, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και όσοι τον ακολουθήσουν από τους βουλευτές του (διότι δεν θα τον ακολουθήσουν όλοι). Η εξέλιξη καθόλου δεν θα αιφνιδιάσει τον Αλέξη Τσίπρα (ίσως κι επειδή εντάσσεται στο ευρύτερο “χρονοδιάγραμμα”) και η επόμενη κίνησή του, ως πρωθυπουργός,  είναι να θέσει “προ των ευθυνών τους”, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά έναντι των διεθνών παραγόντων (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Γερμανία κλπ).

Αναφέρω και το κόμμα της ΝΔ ευρύτερα διότι πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κληθούν  να συμβάλουν στις εξελίξεις (από το εσωτερικό και κυρίως από το εξωτερικό), κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες όπως ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς (με τον τρόπο του), πρόσωπα που δεν έχουν προοπτική πολιτικής συνέχειας “αξιώσεων” στο εσωτερικό της χώρας, όμως αναζητούν ευκαιρίες και “συμμάχους” στο εξωτερικό για νέους ρόλους πολιτικής σταδιοδρομίας (ως Επίτροποι και πολιτικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέσεις σε προεδρία διεθνών οργανισμών, ανάληψη καθηκόντων διεθνών διαπραγματευτών ανά τον κόσμο κλπ). Για να πετύχουν τέτοιους στόχους έχει σημασία το “πρόσωπο” που θα δείξουν στον αμερικανικό και στον γερμανικό παράγοντα σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών κι όχι το πως θα “φανούν” στον “μακεδονομάχο” μπάρμπα Τούλη από το Γκριτζάλι και στη θειά μου τη Μαριόγκα απο την Κορυφή. Για αυτούς λίγο τους νοιάζει και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ. Όπως δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά κι αν σε εκείνη την ψηφοφορία η θέση των περισσότερων βουλευτών της ΝΔ θα είναι:

Α) Θα καταψηφίσω τη Συμφωνία τη Συμφωνία των Πρεσπών

Β) Θα ψηφίσω ότι αποφασίσει το κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

“ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ” ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΝΔ

Κάπως έτσι θα κληθεί να καταδείξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πώς αντιλαμβάνεται και πώς διαχειρίζεται τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τα συμφωνηθέντα σε διπλωματικό επίπεδο, με τους αντίστοιχους  βασικούς εταίρους της, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως να δώσει “απαντήσεις” σε γερμανικούς, αμερικανικούς και άλλους διεθνείς παράγοντες που ναι μεν συμπλέουν μαζί του ιδεολογικά (κεντροδεξιοί), τον στηρίζουν στην προοπτική να γίνει πρωθυπουργός, έχουν όμως την αδιαπραγμάτευτη άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την ΠΓΔΜ, πρέπει να εγκριθεί και να υλοποιηθεί πάραυτα κι από την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Νέα Δημοκρατία του (το… “του” δεν το έγραψα τυχαία) θεωρώ ότι βιάστηκαν να δηλώσουν ότι διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πολύ πρόχειρα έσπευσαν να ταυτιστούν με τους γνωστούς “μακεδονομάχους” για λόγους φθηνού λαϊκισμού, για τα “ψηφαλάκια” και την αρχόμενη Άνοιξη ίσως θα το βρουν μπροστά τους.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ 2019

Όσον αφορά την ψηφοφορία στην ελληνική βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα… “κουκιά”, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του φαίνεται να τα συγκεντρώνουν, αν και το χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι τον Απρίλιο είναι εξαιρετικά ρευστό πολιτικά. Στην περίπτωση της διαφαινόμενης “άνετης” έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη βουλή και εάν καταμετρηθεί “ικανή απόδοση” της αξίας των κυβερνητικών μέτρων, που στο μεταξύ θα έχουν εξαγγελθεί (να μη γίνει μείωση συντάξεων, να δοθούν αυξήσεις μισθών, να δοθεί κοινωνικό μέρισμα, να γίνουν δόσεις σε χρέη ή ακόμη και να χαριστούν κλπ) είναι πιθανόν να γίνουν εθνικές εκλογές τον Μάιο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ποντάρει σε μια ικανοποιητική μείωση της ψαλίδας των ποσοστών, θα ποντάρει σε πιθανό πολιτικό διασυρμό του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω μιας ενδεχόμενης “κολοτούμπας” στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων (κι αφήστε τι δηλώνει τώρα) και θα επιχειρήσει “να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα” μέσω του θολού τοπίου που θα δημιουργηθεί με την ταυτόχρονη διεξαγωγή τεσσάρων εκλογών. Εθνικών εκλογών, ευρωεκλογών, δημοτικών και περιφερειακών.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019

Διαφορετικά, με την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών κι από την ελληνική βουλή και αφού ξεπεραστεί μέχρι και μια εποχική ψηφοφορία για “ψήφο εμπιστοσύνης” (υπάρχουν κι εδώ πρόθυμοι από τον χώρο των ανεξάρτητων και κομμάτων της αντιπολίτευσης για να στηρίξουν την κυβέρνηση), ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα επιλέξουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση της θητείας τους και θα πάνε για εκλογές τον Οκτώβριο 2019 (κανονικά με τη λήξη της τετραετίας).

Αλλά και κανένα από τα παραπάνω σενάρια να μην “προχωρήσει” και να υπολογίσουμε τις εθνικές εκλογές με το ακραίο σενάριο, της ΜΗ έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή, πάμε πάλι για εκλογές τον Μάιο. Το “χρονοδιάγραμμα” Τσίπρα- Ζάεφ (που σας έλεγα πριν) προβλέπει οριστική έγκριση της Συμφωνίας από τα Σκόπια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2019, τον Μάρτιο να έλθει για συζήτηση στην ελληνική Βουλή και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, προκήρυξη εκλογών αρχές Απριλίου και διεξαγωγή εντός Μαΐου, που για ευνόητους λόγους θα επιδιωχθεί να γίνουν μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

ΠΙΘΑΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Σημαίνουν ότι τα κόμματα αρχίζουν να σχεδιάσουν δικά τους εκλογικά χρονοδιαγράμματα. Στο διάστημα του εναπομείναντος Οκτωβρίου έως και Νοεμβρίου θα οριστικοποιήσουν τις υποψηφιότητες για τους δήμους και τις περιφέρειες και από Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν τους εκλογικούς σχεδιασμούς για τις εθνικές εκλογές. Ήδη στην Ημαθία φαίνεται ότι κάπως έτσι βαδίζουν οι εξελίξεις, σε σχέση με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ. Στα υπόλοιπα κόμματα, το μεν ΚΚΕ όποτε κι αν ανακοινώσει τους υποψήφιους δημάρχους/περιφερειάρχες, όσους ψήφους είναι να πάρει, θα τους πάρει. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φάση… “πολύπλοκη” όπως ορισμένοι γράφουν στο facebook για τη σχέση τους. Όσο για τις βουλευτικές εκλογές, δεν αναμένονται σύντομα ανακοινώσει ονομάτων και θα περιοριστούμε προς το παρόν σε εκτιμήσεις και πιθανούς υποψήφιους. Δηλαδή και εν συντομία διότι είναι νωρίς ακόμη:
-Νέα Δημοκρατια: Βεσυρόπουλος Απόστολος, Μπαρτζώκας Τάσος, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Κουτσουπιάς Φώτης, Καρατζούλα Νίκη, Μπίλης Προκόπης είναι μια πιθανή εξάδα για την Ημαθία με τους Σαρηγιαννίδη Στάθη και Βλαχογιάννη Ιφιγένεια να διεκδικούν τις πιθανότητές τους.

-ΚΙΝΑΛ: Καραβασίλης Φώτης, Χασιώτης Μιχάλης, Παπακωνσταντίνου Θόδωρος, Απατσίδης Γιάννης ή Γκιόνογλου Μπάμπης, Τόλκα Άγγελο και Χαρίση Αντωνία είναι μια πιθανή εξάδα για την Ημαθία με τους Μπρουσκέλη Νίκο, Σιδηροπούλου Θούλη και Αποστόλου Ολυμπία να διεκδικούν τις πιθανότητές τους, ενώ δεν αποκλείεται στα πλαίσια του ΚΙΝΑΛ να υπάρχει και υποψηφιότητα στην Ημαθία από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ με τον Ρεβίθη Στέλιο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

ΣΥΡΙΖΑ: Καρασαρλίδου Φρόσω, Αντωνίου Χρήστος, Κάκαρης Γιώργος, Τσιάνος Δημήτρης, Τουτουντζίδου Μαριάνθη και Κωστόπουλος Τάσος (συμβολικά περισσότερο ως συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής και ως θεσμικός που εγγυάται “ενωτικό κλίμα”) είναι μια πιθανή εξάδα για την Ημαθία. Το Γιώργο Ουρσουζίδη τον “βλέπω” να μη μετέχει οικειοθελώς ενώ τις πιθανότητές τους ενδέχεται να διεκδικήσουν και στελέχη όπως η Κωτσίδου Ευθυμία, ο Γεωργιάδης Γρηγόρης και ο Χειμώνας Θανάσης (εάν δεν μετέχει στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο).

ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

Σε σχέση τώρα με τα τοπικά και τις δημοτικές εκλογές, το πιο ξεκάθαρο τοπίο δείχνει να είναι αυτό στο οποίο κινείται το ΚΙΝΑΛ. Τον Κώστα Ναλμπάντη θα υποστηρίξει στην Αλεξάνδρεια, τον νυν δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη θα υποστηρίξει στη Βέροια και την Ίλια Ιωσηφίδου φαίνεται ότι θα υποστηρίξει στη Νάουσα καθώς ήδη ανακοίνωσε υποψηφιότητα (για να προλάβει καταστάσεις) και μάλλον ο πρώην δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός κάνει πίσω (αν και είχε εκδηλώσει τάσεις νέας υποψηφιότητας.

Ψηφίζει από το πρωί το Κίνημα Αλλαγής και στην Αλεξάνδρεια (φώτο)

Να σημειωθεί ότι η Ίλια Ιωσηφίδου εντάχθηκε στο ΚΙΝΑΛ μέσω της συνεργασίας με το “Ποτάμι” όντας υποψήφια βουλευτής Ημαθίας με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, όμως μετά την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ, αυτή παρέμεινε στο Κίνημα. Επιπλέον, η κόρη της, η οικονομολόγος Ολυμπία Αποστόλου (η Ίλια είναι παντρεμένη με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστα Αποστόλου) είναι δραστήριο μέλος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ (μέλος στο ΔΣ της Τοπικής Νάουσας) και το όνομά της ακούστηκε ως υποψήφιας για το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην Ημαθία. Αυτό όμως δύσκολα να προχωρήσει, εάν προηγειθεί η υποψηφιότητα της μητέρας της.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αντίθετα, ιδιαίτερα θολό είναι το τοπίο στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και μπροστά σε αυτή τη θολούρα, φαίνεται ότι το κόμμα θα εκφράσει άποψη “στήριξης” υποψηφίου δημάρχου ΜΟΝΟ στο δήμο Βέροιας. Εκεί, μετά από διάφορες αναζητήσεις, κατέληξε και υποστηρίζει την πρώην βουλευτή Ημαθίας, Γεωργία Μπατσαρά. Ήδη το ανακοίνωσε η ίδια και ξεκίνησε τη στελέχωση του συνδυασμού της, την περασμένη Παρασκευή (προχθές) συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή και αποφάσισε ομόφωνα να την υποστηρίξει ως κομματική υποψήφια δήμαρχο, ενώ σύντομα αναμένεται να γίνει το ίδιο και μέσω μιας διευρυμένης συγκέντρωσης κομματικών στελεχών της Βέροιας και της Ημαθίας και μάλιστα με παρουσία εκπροσώπων της κεντρικής κομματικής διοίκησης (για την επίσημη επικύρωση της στήριξης).

Ν.Ο.Δ.Ε. Ν.Δ. Ημαθίας: «Να γίνουν άμεσα οι εκλογές να τελειώνουμε με τον θίασο Τσίπρα – Καμένου»

Στο δήμο Νάουσας δεν θα δοθεί χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία και ήδη ο χώρος οδηγείται σε διάσπαση. Ο νυν δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ θα είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ από τον ίδιο χώρο προέρχονται και άλλοι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι που ανακοίνωσαν ότι “κατεβαίνουν”, ο Γιάννης Μυλωνάς και ο Νίκος Καρανικόλας. Άκουσα επίσης και για ένα ακόμη όνομα από την παράταξη Κουτσογιάννη που θέλει να τους τη “σπάσει” και να είναι επίσης υποψήφιος δήμαρχος, όμως η Νάουσα είναι κάπως μακριά από τον πεζόδρομο της Αλεξάνδρειας και το αισθησιακό… “momenti” όπου καθόμουν κι έπινα τις μπύρες μου, την ώρα που μου το “σφύριξαν” γι’ αυτό και δεν το άκουσα καλά.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΧΡΙΣΜΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…

Και στο δήμο Αλεξάνδρειας, η Νέα Δημοκρατία δεν θα δώσει χρίσμα και θα αφήσει τον κόσμο να αποφασίσει “ελεύθερα” επιλέγοντας έναν από τους πολλούς υποψήφιους δημάρχους που προέρχονται από τον χώρο της ή έναν υποψήφιο από άλλο κομματικό χώρο εφόσον κριθεί ότι αυτός μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα ζητήματα του δήμου. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο κυρίως στον Κώστα Ναλμπάντη και κυριολεκτικά του λύνει τα χέρια ώστε να αξιοποιήσει χωρίς εμπόδια, το όποιο σημαντικό ή λιγότερο σημαντικό κομμάτι του νεοδημοκρατικού χώρου που τάσσεται στο πλευρό του.

Τη Δευτέρα στο δημαρχείο συγκροτείται το Συντονιστικού Όργανο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αλεξάνδρειας 

Όμως πέρα από αυτό, η απόφαση της ΝΔ να μη δώσει χρίσμα σε υποψήφιο, περιορίζει τις πιθανότητες για μια εσωκομματική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς ο “γαλάζιος” χώρος ήδη μετρά τρεις δηλωμένες υποψηφιότητες  (Π. Γκυρίνη, Αργ. Πανταζόπουλο, Μ. Χαλκίδη, ενδεχομένως μια ακόμη με τον Κώστα Βενιόπουλο, ίσως και με τον Φώτη Δημητριάδη που ακούγεται ότι κάποιοι τον “πιέζουν” αλλά ενδεχομένως και μια νέα υποψηφιότητα “έκπληξη” που ακούγεται ότι θα επιχειρήσει να καταμετρήσει τις πιθανότητες που μπορεί να συγκεντρώσει, έχοντας το βλέμμα στις μεθεπόμενες εκλογές.

… ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ “ΚΙΝΔΥΝΟΣ” ΝΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ

Μαθαίνω επίσης ότι στη Νέα Δημοκρατία (στα κεντρικά εννοώ) έχουν πληροφορηθεί την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο Αλεξάνδρειας και αποκλείουν το ενδεχόμενο να εκδηλώσουν υποστήριξη σε υποψήφιο, με κίνδυνο να εκτεθούν ανεπανόρθωτα όχι μόνο από άποψη εκλογικής ήττας αλλά και από την άποψη ρίσκου διαφωνίας με την ίδια την Τοπική Επιτροπή του κόμματός τους.

Το γράφω αυτό έχοντας πληροφορηθεί κινήσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή (και θα σας αποκαλύψω λεπτομέρειες προσεχώς) και γνωρίζοντας ότι η εδώ Τοπική Επιτροπή της ΝΔ δεν σκοπεύει να ανεχθεί χρίσματα σε “κομματικά ανεπιθύμητους” και ένα τέτοιο σενάριο, μόνο ασκούς του Αιόλου θα άνοιγε.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά του Κώστα Ναλμπάντη έχοντας ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, διασφαλίζοντας μια συμπαγή στήριξη στελεχών και κόσμου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, τόσο σε επίπεδο πόλης όσο και σε όλα τα χωριά του δήμου, ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις της. Μια συνέντευξη τύπου ανακοινώσεων, θέσεων και καθορισμού των πλαίσιων του προεκλογικού αγώνα είναι στους άμεσους και βασικούς στόχους, όμως όχι σε τετριμμένα μοτίβα παλαιοκομματικού τύπου κουραστικών μονόλογων και μαυρογυαλούριων “θα” (“χορτάσαμε από τέτοια” έλεγε πρόσφατα φίλος του Κώστα Ναλμπάντη) αλλά σε μια σύγχρονη μορφή παρουσίασης, όπως αρμόζει στο νέο σχεδιασμό που φιλοδοξεί να παρουσιάσει ο Κώστας Ναλμπάντης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οριστικό: Παραιτήθηκε ο Κώστας Ναλμπάντης – τέλος από την Ώρα Ευθύνης και από το δημοτικό συμβούλιο

Πέρα από αυτό, ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ ήδη ασχολείται καθημερινά με την υλοποίηση των στόχων της πολυσυλλεκτικότητας που φιλοδοξεί να έχει ο συνδυασμός του, τόσο με ουσιαστικές προσεγγίσεις από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας (όπως έγραψα και πριν) κυρίως όμως σε ότι αφορά την κεντροαριστερά καθώς είναι βασική προτεραιότητα να εκπροσωπήσει τον χώρο, ως υποψήφιος δήμαρχος.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΣΤΕΙΡΕΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ

Πολυσυλλεκτικός μέσω ενός συνδυασμού με ευρεία συμμετοχή υποψηφίων δημοτικών συμβούλων διαφορετικών κομματικών χώρων, φιλοδοξεί να εμφανιστεί για μια ακόμη φορά, ο Παναγιώτης Γκυρίνης. Ο νυν δήμαρχος Αλεξάνδρειας έχει ήδη εξασφαλίσει τέτοιες συμμετοχές κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και από νέα στελέχη που δεν εντάσσονται σε διαδικασίες υποχρεωτικού κομματικού προσδιορισμού με βάση τα μέχρι σήμερα διαχωριστικά κατεστημένα και δρουν φιλελεύθερα. Ταυτόχρονα ο Παναγιώτης Γκυρίνης αποφάσισε να μη σηκώσει το γάντι σε προκλήσεις αντιπάλων του, όχι από αδυναμία αλλά επειδή δεν θέλει να εμπλακεί σε τέτοιου είδους στείρες αντιπαλότητες.

Στην τηλεόραση αύριο Τρίτη ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης – τι θα πει;

Στόχος του είναι να παρουσιάσει ένα θετικό συνάμα και δημιουργικό προεκλογικό λόγο, προβάλλοντας έργα και προτάσεις στο πλαίσιο των στόχων της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού που ξεκίνησε κατά την πρώτη θητεία του. Κινούμενος με τέτοια διάθεση, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας σκοπεύει και να επαναπροσεγγίσει στελέχη με τα οποία κατά καιρούς διαφωνήσει και ήδη έχει ξεκινήσει επαφές και συναντήσεις με πολλά τέτοια πρόσωπα.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

Σε σχέση με την υποψηφιότητα του Αργύρη Πανταζόπουλου θεωρώ ότι αποτελεί σημείο αναφοράς κάτι που άκουσα να λέγεται από γνωστό υποστηρικτή του. Ότι η απόφαση να μη δοθεί χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία, στον δήμο Αλεξάνδρειας, “αντιμετωπίζεται με ενδιαφέρον”. Αυτό όμως, ως εξέλιξη δεν είναι κάτι που καθορίζει σημαντικά τους σχεδιασμούς του συνδυασμού του πρώην αντιδημάρχου Αλεξάνδρειας διότι ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε δεν “ακουμπά” σε κομματικές προϋποθέσεις. Ο Αργύρης Πανταζόπουλος, όπως ειπώθηκε από τον ίδιο συνομιλητή, φιλοδοξεί να εκφράσει μια νέα αντίληψη, έχοντας για συνεργάτες κυρίως νέους επιστήμονες, νέους ανθρώπους της τοπικής παραγωγής και πετυχημένα στελέχη της τοπικής αγοράς, της πόλης και της περιφέρειας του δήμου.

Αργ. Πανταζόπουλος στο “Αλεξάνδρεια Γιδάς”: Με τιμά η στήριξη του Σάκη Κούγκα – απαραίτητη η συμμετοχή του στον συνδυασμό

Ένα εγχείρημα που “μπολιάζεται” δημιουργικά από έμπειρους της αυτοδιοίκησης όπως ο Σάκης Κούγκας και δημιουργεί συνθήκες μεγάλης αισιοδοξίας, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Όσο για μια φήμη που σκόπιμα διαδίδεται από συγκεκριμένους κύκλους ότι δήθεν “δεν θα έχει συνέχεια” ως συνδυασμός, η πλευρά του Αργύρη Πανταζόπουλου τη θεωρεί ως απόδειξη της παλαιοκομματικής δομής του χώρου που τη διαδίδει και κυρίως τη θεωρεί ως βασική ένδειξη για τον πανικό που τους έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα του. Και προσθέτει ότι οι μόνοι που θα διαψευστούν και τελικά θα εκτεθούν στον κόσμο, θα είναι αυτοί που θα συνεχίσουν να τη διαδίδουν.

Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΟΠΟΥΛΟΥ

Όλα αυτά βέβαια απομένει να τα δούμε και στην πράξη. Όπως απομένει να δούμε με ξεχωριστό ενδιαφέρον και τις εξελίξεις που θα προκύψουν από την αναμενόμενη νέα (δεύτερη) σύσκεψη της δημοτικής ομάδας του Φώτη Δημητριάδη για την οποία σας έγραψα και στο προηγούμενο σημείωμά μου. Ο Κώστας Βενιόπουλος φαίνεται πως έχει έναν ιδιαίτερο “πρωταγωνιστικό” ρόλο άσχετα εάν ο ίδιος δεν αρέσκεται σε “επιδείξεις” προσόντων και εξακολουθεί να κρατά ένα χαμηλό προφίλ, που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη σοβαρότητά του. Εκείνο που έχω να σας πω με σιγουριά είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας του, με τον συνδυασμό του Μιχάλη Χαλκίδη παρά τους “ευσεβείς πόθους” που φάνηκε ότι καλλιεργήθηκαν από εκείνη την πλευρά και τα όσα διέδωσαν περί αυτού, ειδικά μετά το ναυάγιο που είχε η προσέγγισή τους προς την πλευρά του Σάκη Κούγκα.

Με αυτό ως δεδομένο, ο Κώστας Βενιόπουλος είναι σε συζητήσεις πρώτα με ομολόγους του,από την ομάδα του Φώτη Δημητριάδη και μετά συζητά συνεχώς και διαβουλεύεται με ένα ευρύ κύκλο προσώπων που αταλάντευτα στηρίζουν τις επιλογές του, στα χρόνια που πολιτεύεται. Και κυρίως συζητά με εκπροσώπους του απλού κόσμου πρώτα από την περιοχή του πρώην δήμου Μελίκης διότι έτσι έμαθε να λειτουργεί, πάντα συλλογικά, πάντα με διάλογο και ποτέ εγωιστικά και μονοκόμματα. Το μόνο μονο-κόματο των πολιτικών επιλογών του Κώστα Βενιόπουλο είναι η Νέα Δημοκρατία και με αυτό θα συνεχίσει και με όλα όσα σας περιέγραψα πιο πριν.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ

Από την ίδια ομάδα, εξίσου δραστήρια μαθαίνω ότι κινείται και η Όλγα Μοσχοπούλου, η οποία μπορεί να απέκτησε σημαντικό πλεονέκτημα μέσω της σχετικά πρόσφατης ανάδειξής της, σε πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ξέρει όμως να “ζυγίζει” καταστάσεις, να διακρίνει τα ώριμα από τα άγουρα κι αυτός είναι ο λόγος που απέρριψε ενδεχόμενα να τεθεί επικεφαλής συνδυασμού ως υποψήφια δήμαρχος Αλεξάνδρειας. Δεν απέκλεισε όμως προτάσεις να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος, ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπάρξει, εκ των έσω, διάδοχη κατάσταση στην ομάδα Δημητριάδη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις για το επόμενο βήμα της και περιμένει τον κατάλληλο χρόνο για να το ανακοινώσει. Ως πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμώ πως δεν θα μπορούσε να ενταχθεί σε υποψήφιο που δεν είναι μέλος του κόμματος και ως τοπικό στέλεχος που έχει προσωπική άποψη για τα εδώ τεκταινόμενα, εκτιμώ ότι δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στον συνδυασμό του Μιχάλη Χαλκίδη.

ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Δεν θα προχωρήσω όμως σε περισσότερα καθώς στην ομάδα του Φώτη Δημητριάδη, το γκάζι ξαναπατήθηκε. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πολλά μπορούν να συμβούν με κυριότερο ότι επανήλθαν οι πιέσεις προς την πλευρά του Φώτη Δημητριάδη για να αλλάξει άποψη και να αποφασίσει να ηγηθεί και πάλι συνδυασμού, ως υποψήφιος δήμαρχος. Μαθαίνω ότι ο Δημητριάδης αρχικά το απορρίπτει, είναι όμως οι πιέσεις που του ασκούνται από πρόσωπα που εκτιμά και υπολογίζει ιδιαίτερα, που έχουν αξία, που μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις, συνεπώς τίποτα δεν μπορώ να αποκλείσω.

Το ξανασκέφτεται ο Φώτης Δημητριάδης; (φώτο)

Άλλωστε ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος, σχεδόν “απαγορεύει” μονοδιάστατες διοικήσεις και δίνει πολλές δυνατότητες συγκλίσεων και συνεργασιών. Σε ένα τέτοιο τοπίο, η εμπειρία και η νηφαλιότητα του Φώτη Δημητριάδη, για να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος σε μια συλλογική δημοτική αρχή, είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμα συστατικά διοίκησης. Τελώντας σε αναμονή εξελίξεων, θα φροντίσω να σας ενημερώσω αμέσως μόλις έχω νεώτερα.

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ… ΖΟΥΜΑΡΕΤΕ

Μαζί με όλα αυτά να μη ξεχάσω να αναφερθώ και σε μια νέα τοπική διαδικτυακή προσπάθεια σχολιασμού και ενημέρωσης που σύντομα αναμένεται να “ανατρέψει” πολλές καταστάσεις, να στροβιλίσει σαν διαδραστικό “μπούμερανγκ” ανάμεσα σε αναγνώστες και στα γεγονότα αλλά και να σας δώσει τη δυνατότητα να… ζουμάρετε σε πρόσωπα και καταστάσεις.

Υπομονή και θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Αλεξανδρινός

5 Comments

  • Ευσεβείς πόθοι: 1) Το ΚΙΝΑΛ ενωμένο.
    2) Όχι χρίσμα από ΝΔ
    Πραγματικότητα:1) Το ΚΙΝΑΛ τριασπασμένο.
    2) Το χρίσμα η ΝΔ το έχει δώσει
    στον ΧΑΛΚΙΔΗ

  • Aν αναφέρετε έναν Δήμαρχο Αλεξάνδρειας τα τελευταία σαραντα χρόνια που να διακριθηκε για το έργο του γράψτε το.

    • Σε μεγάλο βαθμό έχετε δίκιο Βάγια.
      Το θέμα είναι “τι κάνουμε τώρα”. Θα ξαναδώσουμε “βήμα” σε υποψήφιους που αποτελούν επιλογές αναπαλαίωσης ή θα δώσουμε την ευκαιρία να αλλάξει σελίδα ο Δήμος μας μέσω μια νέας και σύγχρονης επιλογής; Και ναι…
      Μας αρέσει δεν μας αρέσεις (εμάς τους παλιώτερους) το “νέο” δεν είναι μόνο σε ιδέες, είναι και σε σχέση με την ηλικία. Οι “παπούδες” μεταφορικά (λόγω ηλικίας) και κυριολεκτικά δεν μπορούν να δώσουν τίποτε καινούργιο στον Δήμο διότι βάζουν υποψηφιότητα με μοναδικό σκοπό την προσωπική επιβεβαίωσή τους, τον εγωισμό τους, την αυταρέσκειά τους και το κλείσιμο της πολιτικής καριέρας τους. Φτάνει με τους συνταξιούχους της πολτικής. Αρκετά τους φορτωθήκαμε στην πλάτη.

  • Γκυρινης και δημιουργικος λογος με σχεδιασμο εργου δεν ταιριαζει με αυτο το ονομα.ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΙΣΩΣ Ο ΠΙΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.

  • Φθηνός λαϊκισμός είναι η καλλιέργεια της (αυτ)απάτης ότι αν σκύψουμε το κεφάλι σε εβραίους, νάτο, γερμανία και λοιπούς όψιμους σκοπιανολάγνους και σκοπιανοτσολιάδες, θα φάμε με χρυσά κουτάλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *