ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

Αλεξανδρινός: Η κάλπη δεν είναι πόρτα από μαντρί, ούτε οι ψηφοφόροι τα πρόβατα

Αλεξανδρινός: Η κάλπη δεν είναι πόρτα από μαντρί, ούτε οι ψηφοφόροι τα πρόβατα

Μπορεί οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αλεξάνδρειας να είναι προσώρας φειδωλοί στις επίσημες δηλώσεις τους, την ίδια ώρα όμως κάποιοι εξ αυτών εμφανίζουν μια ακατάσχετη λογοδιάρροια σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, που σε αφήνουν άφωνο από την έπαρση που τους διακρίνει κι από τον τρόπο που επιμένουν να αντιμετωπίζουν τους ψηφοφόρους.

Ειδικά εσύ ρε “φίλε” υποψήφιε δήμαρχε που κάθε Δευτέρα πρωί σπεύδεις να ζητήσεις να σου διαβάσουν, “τι γράφει αυτός πάλι”, καμώνοντας δήθεν τον αδιάφορο κι ότι το κάνεις τάχα για να “σπάσεις πλάκα”, δείχνεις καθημερινά την άποψη που έχεις για τον κόσμο. Έτσι όπως σε άκουσα τις προάλλες να μιλάς και να… “απαιτείς” τη στήριξη ψηφοφόρων του δήμου μας, μου έδωσες την εντύπωση ότι για σένα, η κάλπη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πόρτα από το μαντρί σου κι οι ψηφοφόροι τα πρόβατα. Ακόμη κι αυτούς που σε στηρίζουν, έτσι τους αντιμετωπίζεις. Το νιώθουν αλλά δεν στο λένε. Το λένε όμως σε εμάς τους υπόλοιπους, μας επιβεβαιώνουν καθημερινά τη συμπεριφορά σου, όταν τους το επισημαίνουμε, αλλά ταυτόχρονα σωπαίνουν για κάτι που κοντεύει να γίνει ο προεκλογικός “γκαϊλές” τους.

“Γιώργης το πρόβατο”…

Όμως κι αυτούς που θέλεις να προσεγγίσεις, πάλι σαν πρόβατα τους βλέπεις. Μπαίνεις σε γραφεία, σε ιατρεία και σε μαγαζιά, έχοντας από πριν στο μυαλό σου ότι ο άνθρωπος που πας για να συζητήσεις, δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να στηρίξει μόνο εσένα. Και δεν φτάνει ότι το σκέφτεσαι έτσι και ότι το υπολογίζεις με τέτοιο “ζύγι” αλλά το φωνάζεις κι ανοιχτά. Το διαλαλείς λες κι ο άλλος είναι “πραμάτεια”.  Τέτοια έλεγες και προ ημερών για τον… “Γιώργη” (δεν βάζω το πραγματικό όνομα). Ισχυριζόσουν ότι τον έχεις με το μέρος σου, επειδή δεν θέλει τον “τάδε”, δεν είναι με τον “δείνα”, δεν μπορεί με το “άλλον” και έβγαζες το συμπέρασμα ότι τελικά θα στηρίξει εσένα, διότι “δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει”. “Τι θα κάνει μωρέ κι ο Γιώργης, εμένα θα ψηφίσει… που θα πάει κι αυτός” φώναζες με στόμφο για να σε ακούσουν και από δίπλα. Με άλλα λόγια, “Γιώργης το πρόβατο”…

Άντε τώρα ρε “φίλε” υποψήφιε που θα τα διαβάσεις όλα αυτά και θα αρχίσεις να κουνάς τους ώμους σα να μη καταλαβαίνεις για ποιόν τα γράφω και ποιον εννοώ. Για σένα τα γράφω και… “κούνια που σε κούναγε” εάν νομίζεις ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ποιόν εννοώ. Από σήμερα κιόλας θα αρχίσουν όλοι να συζητούν στα στέκια, “διάβασες τι γράφει ο Αλεξανδρινός για τον…”. Κι ας μη γράφω το όνομά σου, ας μην αναφέρω ποιος είσαι. Ο κόσμος το΄χει τούμπανο κι εσύ “κρυφό καμάρι” (πως δεν καταλαβαίνουν οι άλλοι ότι τους βλέπεις σαν πρόβατα).

… ή μήπως “Γιώργης το γίδι”!

Κάνε όμως το ίδιο κι εσύ ρε φίλε “Γιώργη” που κάθεσαι και δέχεσαι να σε υπολογίζουν σαν πρόβατο. Μυγιάσου λίγο. Για σένα το γράφω, που σ΄ επισκέφθηκε ο υποψήφιος και δεν άντεξες να του πεις όσα νιώθεις πραγματικά για τον ίδιο και για τις τακτικές του. Που του ψέλλισες απλώς ένα “ναι”, που ξέχασες όσα ήθελες να του πεις, που δεν τον έστειλες από εκεί που ήλθε, που συμφώνησες μαζί του και του έδωσες δικαίωμα. Ναι ρε φίλε, για σένα το λέω. Που δίνεις δικαιώματα να σε θεωρούν πρόβατο. Ακούς εκεί. Επειδή -λέει- δεν θέλεις τον “τάδε”, δεν είσαι με τον “δείνα”, δεν μπορείς με το “άλλον” , είσαι υποχρεωμένος να ψηφίσεις …“εκείνον”. Ωραία λογική κι ακόμη πιο ωραία… λογιστική. Κακομοίρη μου “Γιώργη”. Αν αφήσεις τον συγκεκριμένο και κάθε άλλο υποψήφιο δήμαρχο, να σε θεωρεί τέτοιο “πρόβατο” και δεν μπορείς να αντιδράσεις τότε μάλλον δεν πρέπει να μιλάμε για “Γιώργης το πρόβατο” αλλά για… “Γιώργης το γίδι”.

Αυτά είχα να γράψω επί του θέματος παίρνοντας αφορμή από κουβέντες συγκεκριμένου υποψήφιου δήμαρχου Αλεξάνδρειας, που τις άκουσα ο ίδιος σε διαφορετικές μεριές της πόλης και δεν νομίζω ότι ήταν κάτι μεμονωμένο. Κι επειδή δεν είμαι τύπος που βγάζει εύκολα συμπεράσματα, το συζήτησα με κόσμο, άκουσα γνώμες κι αποφάσισα να το γράψω καθώς μου “χτύπησε” πολύ άσχημα. Και για τον ίδιο τον υποψήφιο σε σχέση με την εντύπωση που έχει για τη “χρήση” των ψηφοφόρων και για μερικές περιπτώσεις συνδημοτών που τους θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρούς για να παίζουν το παιγνίδι του, μέσω του συμβιβασμού και της σιωπής τους.

Οι καλόπιστοι κατανοούν… οι κακόπιστοι ας “χαρούν” λίγο ακόμη

Σε σχέση με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Ναλμπάντη, πληροφορήθηκα ότι δεν έγινε για λόγους που δεν σχετίζονται με την ίδια την υποψηφιότητα αλλά σχετίζονται απόλυτα με τις αρχές που έχει ο ίδιος, ως άνθρωπος και τις τοποθετεί πάνω απο όλα. Είναι προσωπικό το θέμα και σεβαστό απο όλους τους καλόπιστους. Όσο για τους κακόπιστους, ας “χαρούν” για λίγο ακόμη την παράταση της προεκλογικής ησυχίας τους. Η υποψηφιότητά του θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες και θα δώσει τέλος στο “κάστιγκ υποψηφίων” της άλλης πλευράς.

Να θυμάστε πως γράφω πάντα φωναχτά, προσπαθώ να γράφω με ειλικρίνεια και ότι γράφω θέλω να το τεκμηριώνω αρκετά. Ανέκαθεν έχω την άποψη πως όταν κάποιος σχολιάζει την επικαιρότητα δεν πρέπει να αναφέρεται σε “κοιμητήρια” αλλά σε επιβεβαιώσεις. Το ενστερνίζομαι ως θέση, χωρίς να κάνω χρήση επιχειρημάτων για να δώσω απάντηση σε άλυτες αντιφάσεις αναγνωστών. Αναγνωρίζω το ταρακούνημα αλλά ποτέ δεν το ερμηνεύω ως σεισμολόγος, ούτε μου αρέσει να κάνω ότι ακούω ήχους από το μακρινό μέλλον. Χρονικογράφος θέλω να είμαι και πυλώνας συγκεκριμένου οικοδομήματος.

Η κριτική του καθένα είναι ευπρόσδεκτη, όπως και ο σχολιασμός παρά την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη διάθεση “καταστολής” που έχουν ορισμένοι. Απο την πλευρά μου θα επιμείνω να πηγαίνω κόντρα στον καθένα που εν μέσω απόψεων αφέλειας και αλαζονείας, θα επιμένει να θεωρεί ότι μέσω της προσωπικής του ευημερίας απορρέει η συλλογική ευτυχία της τοπικής κοινωνίας.

Καλό μήνα να έχουμε και εις άλλα με υγεία…

Αλεξανδρινός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *