ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Ο δίκροκος Χαλκίδης, ο κεντρώος Ναλμπάντης, το ΚΚΕ και οι “υπόλοιποι”…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Ο δίκροκος Χαλκίδης, ο κεντρώος Ναλμπάντης, το ΚΚΕ και οι “υπόλοιποι”…

Η ανακοίνωση του υποψήφιου δήμαρχου Αλεξάνδρειας που θα υποστηρίξει το ΚΚΕ και η επανάληψη της συνηθισμένης πρακτικής “πάνω από όλα το Κόμμα” ακόμη κι από τον δήμο, η συγκέντρωση του Μιχάλη Χακίδη και κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τους υποψήφιους της Δεξιάς και κάποιες εξελίξεις με την αναμενόμενη υποψηφιότητα του Κώστα Ναλμπάντη είναι τα θέματα στα οποία θα αναφερθώ σήμερα, αποφεύγοντας να σας πω τα κάλαντα.

ΚΚΕ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΑΝ ΑΛΛΑΓΗ “ΦΡΟΥΡΑΣ”…

Αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο με τον αριθμό των υποψηφίων για τον δήμο  Αλεξάνδρειας. Στους τρεις γνωστούς της Δεξιάς που ήδη έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους (Παναγιώτης Γκυρίνης, Μιχάλης Χαλκίδης και Αργύρης Πανταζόπουλος) ανακοινώθηκε πριν μερικές ημέρες και ο υποψήφιος που θα υποστηρίξει το ΚΚΕ μέσω της δημοτικής παράταξής του “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Είναι ο Ηλίας Ιακωβίδης, συνδημότης με καταγωγή από τον Άραχο ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη από τον Χρήστο Αλευρά μέσω μιας διαδικασίας που θυμίζει την αλλαγή φρουράς που γίνεται στο στρατό. Το (κομματικό) περίπολο, συνοδεύοντας τον (κομματικό) φαντάρο μέχρι το (κομματικό) φυλάκιο, αλλάζει τον (κομματικό) φρουρό, με μοναδικό (κομματικό) καθήκον να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα του (κομματικού) χώρου.

Μη μου πει κανένας πως πιστεύει ότι το ΚΚΕ “κατεβάζει” δήμαρχο σκοπεύοντας να κερδίσει τον δήμο; Κατεβάζει υποψήφιο για να διαφυλάξει τον χώρο και να “κρατήσει” τους ψηφοφόρους του, μακριά από “σειρήνες” άλλων συνδυασμών. Θέλει να διατηρεί τα στεγανά του χώρου. Είναι μια κατεύθυνση που χαράχτηκε ξεκάθαρα και στο 20-ο συνέδριο πέρυσι. “Το ολόπλευρο ατσάλωμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι η προϋπόθεση για έλθουν σε πέρας, τα καθήκοντα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και η πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατά της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ” έλεγε η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής που εγκρίθηκε ομόφωνα.

… ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ.

Έτσι είναι το ΚΚΕ και σε όποιον αρέσει.

Κι αυτός είναι ο τρόπος που τολμά να μετρήσει το δικό του μπόι, στη βάση της ανάγκης για ανατροπή της αστικής πολιτικής στην Ελλάδα. Τώρα, εάν για το ΚΚΕ, ο δικός του δρόμος είναι ο μονόδρομος προς την αντικαπιταλιστική προοπτική με την κομμουνιστική σκοπιά, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Άλλωστε μόνο το ΚΚΕ έχει τη σφραγίδα πιστοποίησης της επιτυχούς έκβασης της επανάστασης στην Ελλάδα, μόνο το ΚΚΕ διαθέτει το πιο πειστικό και σύγχρονο κομμουνιστικό πρόταγμα στον κόσμο. Όλα τα υπόλοιπα (κεντροαριστερές συγκλίσεις κλπ) είναι τέχνασμα για τον αποπροσανατολισμό.

Έτσι δεν είναι σύντροφοι;

Μετά όμως μην παραξενεύεστε εάν οι δήμοι “στρίβουν” προς τα δεξιά και οι ντόπιοι καπιταλιστές (αυθεντικοί ή γενόσημοι) παραμένουν κυρίαρχοι ρυθμιστές των εξελίξεων, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αλλού βρίσκεται η αιτία. Κι όσο παραμένετε στον “κόσμο” σας, στον ευτυχισμένο κόσμο μιας διαρκούς “επιβεβαίωσης”, δεν θα εγκλωβίζεστε απλά σε μια κατάσταση “σημειωτόν” αλλά θα βρίσκεστε σε έναν κατήφορο οδυνηρής υποχώρησης, όσο ανήφορος κι αν σας φαίνεται.

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΕΙΤΕ ΚΙ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Και κάτι τελευταίο: Θα προσπεράσω την εμμονή της αυτοτελούς “θεοποίησης” του κόμματος (αυτό δεν λύθηκε αλλού κι αλλού, δεν θα το λύσουμε τώρα), θα αποφύγω και όποιες σκέψεις ή συνειρμούς για “οπορτουνιστικές” προσεγγίσεις. Όμως σύντροφοι, οφείλετε μια επεξήγηση εδώ στην Αλεξάνδρεια. Για την απόσπασή σας και για την επιμονή στον υπαρκτό συγκεντρωτισμό σας. Να μας τα πείτε κι εδώ, εντός έδρας.

Να μην περιοριστείτε στην “ενσωμάτωση” των ανακοινώσεων της Βέροιας αλλά να μας εξηγήσετε εδώ, τους λόγους που για μια ακόμη φορά τα προσπεράσατε όλα αβασάνιστα, υποτιμήσατε εντελώς την προοπτική στο ζήτημα μιας αναγκαίας κεντροαριστερής συμμαχίας για τον δήμο Αλεξάνδρειας, δεν μπήκατε καν στον κόπο μιας αντίστοιχης πρότασης παρά μόνο καταλήξατε πάλι στο ότι και η ψήφος της αυτοδιοίκησης, πρέπει “ντε και καλά” να οδηγεί σε ψήφο για ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ο ΧΑΛΚΙΔΗΣ “ΑΛΛΑΖΕΙ” ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ

Θα σχολιάσω παρακάτω και το άλλο αξιοσημείωτο τοπικό γεγονός, σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές στον δήμο Αλεξάνδρειας. Είναι η κλειστή συγκέντρωση  που διοργάνωσε ο Μιχάλης Χαλκίδης την προηγούμενη Τετάρτη, σε σχέση με την υποψηφιότητά του, ως δήμαρχος Αλεξάνδρειας.

Πριν γράψω την άποψή μου για ένα θέμα, προσπαθώ να σταθμίζω γεγονότα, να αξιολογώ πληροφορίες και να μην κάνω εκπτώσεις στα προσωπικά πιστεύω μου. Εγώ είμαι σχολιαστής, δεν είμαι ράφτης για να ράβω κουστούμια κατά παραγγελία.

Έχω λοιπόν την άποψη ότι ο Μιχάλης Χαλκίδης, με τη συγκέντρωση της Τετάρτης, από άποψη πλήθους και συμμετοχών, αν μη τι άλλο, ανέβασε ψηλά τον πήχη των προεκλογικών “εκδηλώσεων εργασίας”, σε σχέση με όλους τους υποψήφιους δημάρχους του δήμου, ανεξαιρέτως. Ειδικά σε σχέση με τους ομόσταυλους υποψήφιους μάλλον το “πήγε” ένα “κλικ” μπροστά. Το “κλικ” βεβαίως, μπορεί να είναι “τόσο” μπορεί όμως να είναι και… “τόσο”. Ας μην κάνουμε μετρήσεις μεγέθους από τώρα και ας περιοριστούμε σε μια καταγραφή καταστάσεων και εκτιμήσεων.

Ο “ΔΙΚΡΟΚΟΣ” ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟ… SOLD OUT ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΟΝΙΔΗ

Η εκτίμηση ότι ο Χαλκίδης “αλλάζει” το τοπίο στον χώρο της Δεξιάς, δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις πολιτικού αναλυτή για να διατυπωθεί. Μέχρι τώρα, οι άλλοι δύο επισήμως δηλωθέντες ως υποψήφιοι δήμαρχοι (Γκυρίνης, Πανταζόπουλος) όπως και ο “σκιώδης” υποψήφιος (προσώρας) Κώστας Βενιόπουλος, το μόνο που έχουν παρουσιάσει ως τώρα, είναι μόνο ατομικές εμφανίσεις, δηλώσεις και διαρροές φημών. Από “κρόκο” δεν είδαμε τίποτα.

Αυτή η απραξία τους, σε σύγκριση με τη συγκέντρωση της Τετάρτης, είναι ο λόγος που εμφανίζει τον Χαλκίδη… δίκροκο. Η σύγκριση μέχρι στιγμής είναι αναπόφευκτη και αρκεί για να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση. Ιδού η Ρόδος εάν κάποιος άλλος νομίζει ότι μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό και να γίνει αυτός που θα αλλάξει το τοπίο στον χώρο. Ας έχει όμως υπόψη του ότι ο Χαλκίδης άρχισε προπόνηση για να καταρρίψει το ατομικό του ρεκόρ και ετοιμάζεται να κάνει εμφάνιση στο “Αλεξάνδρειο Μέλαθρο”, φιλοδοξώντας όπως άκουσα από συνεργάτες του, να ξεπεράσει ακόμη και το sold out του Σταμάτη Γονίδη που είχε εμφανιστεί πριν από λίγα χρόνια στο γνωστό κέντρο.

ΟΜΩΣ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

Να σας πω την αλήθεια, σκέφτηκα πολλά όταν τις ημέρες του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας είδα τον Χαλκίδη να είναι εδώ. Εκεί πείστηκα ότι το πήρε απόφαση να ασχοληθεί μόνο με τον δήμο Αλεξάνδρειας κάτι που το απέδειξε και ο ίδιος την περασμένη Τετάρτη. Πάντως ο Μιχάλης έχει πάντα έναν τρόπο για να “χύνει το γάλα” μόλις ενθουσιάζεται. Είδε λοιπόν τριψήφιο αριθμό να ανταποκρίνεται στο κάλεσμά του κι αντί να κρατήσει χαμηλά τη μπάλα, τους ανακοίνωσε (μέσα στα άλλα) ότι εάν εκλεγεί δήμαρχος Αλεξάνδρειας θα εργάζεται και σαν να είναι ο “πέμπτος” βουλευτής της Ημαθίας.

Τι ήταν αυτό πάλι. Άστο ρε Μιχάλη εκεί που πάει από μόνο του. Τι θέλεις και τους δίνεις πάλι δικαίωμα για να σε τρολάρουν. Πάνω που πας να ανέβεις “καβάλα στο άλογο” έδωσες τροφή. Στους μεν να σχολιάζουν ότι σου έμεινε “απωθημένο” το βουλευτιλίκι. Στους δε να αναρωτιούνται γιατί δεν ανακοίνωσες ότι θα εργάζεσαι και σαν δεύτερος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, “για να σου φύγει και ο γκαϊλές που είχες αρχικά” όπως τους άκουσα να σχολιάζουν

Κι εδώ που τα λέμε, γιατί “όχι”. “Πόρτες” μπορείς να ανοίγεις στην Αθήνα (αυτό εννοούσες), πόρτες μπορείς να ανοίγεις και στη Θεσσαλονίκη. Διότι όσοι “μυρίζουμε” γνωρίζουμε ότι εσύ ήσουν η πρώτη επιλογή του Τζιτζικώστα για αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας εάν δεν άλλαζε ο νόμος. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Κι άσε τι δείχνει τώρα ο “Τζίτζι” που ξανά γύρισε στις παλιές αγάπες. Είναι οι ψήφοι που πρέπει να μαζέψει. Αλλιώς…

ΤΑ “ΔΕΝ” ΤΟΥ ΓΚΥΡΙΝΗ ΚΑΙ Ο… “ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ” ΤΟΥ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

Για τους άλλους υποψήφιους της Δεξιάς, δεν έχω να γράψω κάτι. Πήγα σε μάγισσες, πήγα σε χαρτορίχτρες, ντιπ τίποτα.

Ο Αργύρης Πανταζόπουλος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνει μια παρουσίαση “στις γιορτές”, μάλλον όμως δεν διευκρίνισε σε ποιες γιορτές. Θα κάνω την πρόβλεψη ότι θα περιοριστεί σε ένα “διάγγελμα” ενόψει της νέας χρονιάς (ελπίζω όχι σεντόνι σαν το… “είμαι ο Αργύρης Πανταζόπουλος) και η παρουσίαση θα μεταφερθεί για τον επόμενο χρόνο.

Τον Κώστα Βενιόπουλο εξακολουθώ να τον συγκαταλέγω στους εν δυνάμει υποψήφιους κι αν κάνω λάθος ας με διορθώσει. Ξέρω ότι συνδιαλέγεται με φίλους και ευρύτερα, γνωρίζω ότι ακόμη κάνει εκτιμήσεις, όμως δεν γίνεται να συνεχίσει έτσι διότι κάπως έτσι αρχίζει να εμφανίζεται η φθορά.

Όσο για τον δήμαρχο Παναγιώτη Γκυρίνη, το μόνο που έμαθα είναι ότι θα μας ευχηθεί καλές γιορτές. Δεν μας ενημέρωσε τίποτα για όσα έκανε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είδαμε ούτε μια φωτογραφία. Δεν απάντησε ούτε στον Χαλκίδη, όπως έκανε τις προηγούμενες φορές. Πολλά τα “δεν” που μαζεύονται. Δεν είναι έτσι;

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ

Με την κατάσταση να διαμορφώνεται κάπως έτσι, ο Κώστας Ναλμπάντης προβάλει ως μια σαφής ενδιάμεση κεντρώα επιλογή. Το “κεντρώα”  το εννοώ σε σχέση με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα αριστερά και στα δεξιά του. Κεντροαριστερός είναι, αυτό δεν αμφισβητείται όμως το κάλεσμα συνεργασίας που του έκανε τις προάλλες ο Χαλκίδης, δείχνει ότι είναι μια επιλογή αποδεκτή και σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους, πέρα από την κεντροαριστερά που είναι η βάση του. Η απουσία του ΚΚΕ από το εγχείρημα, έχω την άποψη ότι δεν αλλάζει τα δεδομένα και ήταν αναμενόμενη. Απλά μας οδήγησε σε επιβεβαιώσεις και το έγραψα στην αρχή.

Αν και έλειπε στο εξωτερικό (Ισπανία) κι έχασε κάπως το timing για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, εκτιμώ ότι δεν πρέπει να κάνει κάτι βιαστικό μέσα στις γιορτές. Όμως με την ευκαιρία ενός “πρωτοχρονιάτικου” μηνύματος, μπορεί να δώσει το στίγμα και αμέσως μετά τις γιορτές να δώσει το πλαίσιο. Ούτως ή άλλως, έτοιμος είναι.

Εύχομαι σε όλες και όλους Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, προσωπική χαρά και οικογενειακή ευτυχία. Και καλά τσίπουρα στους μερακλήδες των απανταχού γουρουνοχαρών.

Αλεξανδρινός

2 Σχόλια

  • Ρε Αλεξανδρινέ, αν και είσαι ένα νεοτερίστικο κουμούνι του κερατά («σοσιαλιστής» με άλλα λόγια, όπως σας αρέσει να λέγεστε), είσαι κι εσύ μερακλής. Χαλάλι σου οι ευχές μου μέρες που είναι. Χρόνια πολλά και σε σένα…

  • Καλημέρα σας. Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με τις απόψεις σας για το ΚΚΕ και ούτε να συγκρίνω τον κάθε υποψήφιο με κάποιον άλλο. Ενα πράγμα θα ήθελα να ρωτήσω. Οι άλλοι υποψήφιοι είναι ακομμάτιστοι????. Δεν ανήκουν σε κάποιο πολιτικό φορέα???? Η μήπως πιστεύετε ότι ένα πάρουν την δημαρχία δεν θα ακολουθήσουν την πολιτική του κόμματός τους???? Θα σας πείραζε δηλαδή να εκλεγεί κάποιος που ανήκει στο ΚΚΕ και να δείτε μια Αλεξάνδρεια διαφορετική από αυτή που βλέπουμε μετά από 4 χρόνια όταν εκλέγονται συμπολίτες μας που ανήκουν ή στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ???? Δεν θέλετε να δείτε σε Αλεξάνδρεια να ασχοληθεί κάποιος όπως ασχολήθηκε ο Πελετίδης στην Πάτρα???? Ευχαριστώ για την φιλοξενία, Καλές Γιορτές και το 2019 να μας φωτίσει για να δούμε Δήμαρχο στην Αλεξάνδρεια που να την αγαπά και να την αλλάξει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up