ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: “Βένιο θεέ πάρε την ΠΑΕ”…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: “Βένιο θεέ πάρε την ΠΑΕ”…

Επειδή όπως καταλαβαίνετε οι Κυριακές είναι γεμάτες από αναρτήσεις και νέα, ο Αλεξανδρινός «έφαγε» την δεύτερη πόρτα και ήρθε Δευτέρα. 

Έπεσα έξω τελικά με τον ανασχηματισμό. Εν μέρει αλλά έπεσα έξω. Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχα γράψει ότι αναμένεται να γίνει ανασχηματισμός περίπου στον Φεβρουάριο του 2019, προσθέτοντας και την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται -για μια ακόμη φορά- να συμμετέχει εκπρόσωπος της Ημαθίας, στο κυβερνητικό σχήμα. Εδώ, τελικά, έπεσα έξω.

Το ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 προέβλεψα ανασχηματισμό για τον Φεβρουάριο του 2019 δεν οφείλεται ούτε σε μαντικές ικανότητες, ούτε σε κάποιο “χάρισμα”. Η πολιτική ανάλυση των γεγονότων δεν βασίζεται σε ικανότητας καφετζούς, μάγου ή χαρτορίχτρας αλλά είναι κάτι σαν τις προβλέψεις του μετεωρολόγου. Όπως ο μετεωρολόγος εξετάζει τα βαρομετρικά έτσι και κάποιος που ασχολείται με την πολιτική ανάλυση, εξετάζει τα πολιτικά ημερολόγια και τις τάσεις.

***

Η ημερολογιακή πρόβλεψη για τον ανασχηματισμό του Φεβρουάριου, έξι μήνες πριν, ήταν μια πρόβλεψη που μπορούσε να την κάνει οποιοσδήποτε, ακόμη και αρχάριος, σχολιαστής. Αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών (Ιούνιος 2018) το πολιτικό ημερολόγιο έγραψε ότι αρχές του 2019 θα έρχονταν στην ελληνική Βουλή η κύρωση της Συμφωνίας. Με αναμενόμενες τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ και τις προαναγγελθείσες αποχωρήσεις ήταν φυσικό να θεωρείται πολύ πιθανός ένας ακόμη ανασχηματισμός, κάπου στον Φεβρουάριο του 2019, ειδικά από όλους εμάς που εξ αρχής πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα έβρισκε τρόπο να “περάσει” τη Συμφωνία χωρίς να οδηγηθεί σε εκλογές. Όπως κι έγινε δηλαδή. Που να προβλέψεις όμως ότι στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρούσε τέτοιο καταμερισμό της κεντροαριστεράς που θα μας έστελνε όλους αδιάβαστους (με τη γραμματική έννοια του όρου). Και κάτω από αυτές τις συνθήκες να μας προκύψει και εκπρόσωπος της Ημαθίας, στη νέα κυβέρνηση.

***

Φήμες για ενδεχόμενο «καθοριστικό» αυτοδιοικητικό “άλμα” του Άγγελου Τόλκα

Αναφέρομαι στον Άγγελο Τόλκα, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόσωπό του, η Ημαθία αποκτά εκπρόσωπο στο κυβερνητικό σχήμα. Κάτι που είχε να συμβεί από το 2011 όταν πάλι ο Άγγελος Τόλκας είχε τοποθετηθεί Υφυπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Έχουμε λοιπόν Ημαθιώτη εκπρόσωπο στην κυβέρνηση μετά από οκτώ (8) ολόκληρα χρόνια και είναι πάλι ο Άγγελος Τόλκας.

Η αλήθεια είναι πως δεν ξαφνιάστηκα καθόλου με την υπουργοποίηση του Τόλκα. Είχαμε γράψει  σε ανύποπτο χρόνο (στο zoomerang.gr) ότι εξετάζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ένα κεντροαριστερό σχήμα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  κι αυτό από μόνο του έδειχνε ότι υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας του, με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (κάποιοι έσπευσαν τότε μέχρι και να μας εγκαλέσουν για “ανυπόστατους ισχυρισμούς” σε σχέση με όσα γράφαμε για τον Ναουσαίο πολιτικό). Και όπως φάνηκε όχι μόνο υπήρχαν αλλά και κατέληξαν σε “γάμο”.

***

Για το που μπορεί να οδηγήσει αυτός ο “γάμος” ήδη φαίνεται σε σχέση με τον κεντροαριστερό πόλο που αρχίζει να δημιουργείται με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας πόλος που εμφανίζει δυναμική κι αυτό το δείχνουν οι αντιδράσεις που υπάρχουν από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ όπου η ενόχληση για τα “απειλούμενα πρωτεία” του χώρου, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Το ίδιο εμφανής είναι όμως και η “μαντάρα” στην οποία επιμένει να έχει επιδόσεις η Φώφη Γεννηματά, η οποία στο τέλος θα καταφέρει να “παγιώσει” το Κίνημα στην τέταρτη εκλόγιμη θέση και δεν ξέρω μέχρι που μπορεί να το φθάσει, πιο κάτω, εάν τελικά επιλέξει (όπως ακούγεται) να κάνει το “δεκανίκι” του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές.

Εκείνο που έχω να πω, για να ολοκληρώσω με τον σχολιασμό σε σχέση με τον ανασχηματισμό είναι πως ένας τοπικός υπουργός είναι πάντα χρήσιμος για τον τόπο, σε όποια κυβέρνηση και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι ο Άγγελος Τόλκας μπορεί να φανεί χρήσιμος για την Ημαθία όχι μόνο εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν αλλά επειδή είμαι σίγουρος ότι το θέλει και ο ίδιος. Του εκφράζω λοιπόν τα συγχαρητήριά μου και του εύχομαι καλή επιτυχία στα καθήκοντα που ανέλαβε.

***

Σε σχέση με τα δικά μας δημοτικά, επιβεβαιώνεται συνεχώς, η εκτίμηση που έχω διατυπώσει για “μελετημένες” κινήσεις του Κώστα Ναλμπάντη. Λειτουργεί ήδη ως δήμαρχος της επόμενης ημέρας (αν και δεν θα έβαζα στοίχημα για αυτό) και το κάνει σαν να φοράει ένα κουστούμι απολύτως στα μέτρα του. Η αλήθεια είναι πως έχει έμπειρους “ράφτες” δίπλα του, που ξέρουν καλά τη δουλειά τους όμως και ο ίδιος “το έχει”. Δείτε για παράδειγμα τη συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη.

Με τον Μητροπολίτη Βέροιας συναντήθηκε ο Κώστας Ναλμπάντης με τους συνεργάτες του (φώτο)

Χωρίς “φανφάρες” και χωρίς υπερβολές, έκανε μια κίνηση που χρειάζονταν και κυρίως την έκανε όπως αρμόζει. Θα προσθέσω μάλιστα ότι αντίστοιχη διάθεση πρέπει να δείξουν και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι, έστω κι αν τους “πρόλαβε” ο Κώστας Ναλμπάντης, αναρωτιέμαι όμως εάν θα το κάνουν και δεν θα βάλουν πάνω από όλα, τον προσωπικό εγωισμό τους. Θα δούμε…

***

Ο Μιχάλης Χαλκίδης ήταν να μην πάρει μπροστά. Από τη στιγμή που το έκανε μου θυμίζει κάτι μεταξύ σε SD D575A-3 της Komatsu και D9 της CAT. Ασταμάτητα για όσους νιώθουν τι εννοώ υπό την προϋπόθεση ότι χρειάζονται γερά και έμπειρα χέρια στο τιμόνι αλλά και ικανούς σχεδιαστές έργου για να μην κινούνται στα άσκοπα.

Αυτά είπε στην ομιλία του ο Μιχάλης Χαλκίδης (βίντεο)

Ανακοινώθηκε ήδη η επόμενη ανοιχτή εκδήλωσή του, στο “Αλεξάνδρειο Μέλαθρο”, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και μετά όποιος θέλει να “μπει” σε συγκρίσεις, έχει ανοιχτές ημερομηνίες και ας το κάνει. Για την ώρα πάντως δεν βλέπω τέτοιες διαθέσεις και μέχρι στιγμής όταν ο Χαλκίδης πετάει το γάντι, δεν σκύβει κανένας για να το σηκώσει. Και νομίζω πως αυτό θα γίνεται συνέχεια, όσες φορές κι αν κάνει την κίνηση. Οπότε…

***

Ο Παναγιώτης Γκυρίνης από την πλευρά του, μου είπαν ότι τον είδαν να μελετάει “κάτι” που είχε τίτλο “γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος”. Δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει αυτό και περιμένω να μάθω νεώτερα για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Η συνέντευξη του δημάρχου Αλεξάνδρειας στη WEB TV του Αλεξάνδρεια-Γιδάς (βίντεο)

Ο Ντομουχτσής πιστεύω ότι και πάλι θα “ξετρυπώσει” τα νεώτερα από το στρατόπεδο του δημάρχου και περιμένω ένα αντίστοιχο σχόλιο από το alexandreia-gidas.gr έστω και ως πρόγευση για το κυρίως πιάτο που θα ακολουθήσει.

***

Όσο για άλλα “στρατόπεδα” υποψηφίων δεν έχω κάτι να σχολιάσω. Η αλήθεια είναι ότι τις προάλλες βρέθηκα κοντά σε μια τέτοια συγκέντρωση στην Αλεξάνδρεια και πήρε το αυτί μου κάποιους που φώναζαν ρυθμικά και μαζικά “Βένιο θεέ πάρε την ΠΑΕ”. Ρώτησα εάν σχετίζεται αυτό με κάποια… ΠΑΕ της περιοχής και μου απάντησαν ότι πρόκειται για συνδυασμό δημοτικών εκλογών.

Ο de jure πρωταγωνιστικός ρόλος Βενιόπουλου στις ερχόμενες εκλογές του δήμου Αλεξάνδρειας

Εκεί μπερδεύτηκα είναι η αλήθεια, έβαλα όμως τον “Επίκαιρο” να το ξεκαθαρίσει διότι μιλάμε για ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, κι αυτός είναι ειδικός σε κάτι τέτοια. Εκτός κι αν μάθω πρώτα εγώ τα νεώτερα και σας τα μεταφέρω με την ακραιφνή πολιτική διάσταση των πραγμάτων. Μέχρι τότε, σας χαιρετώ…

Αλεξανδρινός

2 Σχόλια

  • Έτσι είναι…
    Βενιόπουλε μπες μπροστά, όσο είναι καιρός διότι με τον ανήμπορο δικηγόρο αντί για «δύναμη» ο συνδυασμός θα καταλήξει σε… «αδύναμη». Το ίδιο ισχύει και για την ομάδα του Σάκη Κούγκα. Καλώς θέλατε να δημιουργήσετε μια κίνηση ανατροπής. Το «άλογο» όμως αποδείχθηκε αδύναμο. Αλλάξτε άλογο και δώστε προοπτική. Κούγκας- Βενιόπουλος μαζί μπορούν να κάνουν θαύματα. Βάλτε μπροστά τον Κώστα και δώστε στον κόμσο προοπτική. Διαφορετικά ούτε συνδυασμό δεν θα μπορέσετε να μαζέψετε.

  • Ο Πανταζόπουλος δεν χρειάζεται τον Βενιόπουλο και κανέναν σαν τον Βενιόπουλο, περίπατο θα κάνει και την Β’ Κυριακή ακόμη πιο άνετα από την Α’ Κυριακή θα είναι ο νέος δήμαρχος, τι να τους κάνουμε τους άλλους; δοκιμασμένοι και αποτυχημένοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up