ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: “MIB Imathia” ή αλλιώς… “Ημαθία: Άνδρες με τα μπλε”

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: “MIB Imathia” ή αλλιώς… “Ημαθία: Άνδρες με τα μπλε”

Η διάσημη κινηματογραφική σειρά ταινιών του Hollywood, γνωστή με το ακρωνύμιο “ΜΙΒ” (aka “Men In Black” δηλαδή “Άνδρες με τα Μαύρα”) δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό σχόλιο που ακολουθεί. Το “ΜΙΒ” όμως θα μπορούσε να έχει, εάν το εννοούσαμε ως Men in Blue, δηλαδή “Άνδρες με τα Μπλε” και αναφερόμασταν στους άνδρες που διεκδικούν μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Ημαθία.

Κινηματογραφική αδεία βεβαίως και καθόλου άσχετο με αυτό καθώς όπως εξελίσσεται η κατάσταση, με τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση της ανακοίνωσης των υποψηφίων βουλευτών από την πλευρά του κόμματος και με το φημολογούμενο συνεχές γράψε – σβήσε των ονομάτων όλα θυμίζουν κινηματογράφο και μάλιστα θρίλερ πολιτικού μυστηρίου, δηλαδή τα γνωστά political thriller films (κάτι σαν το “Πέλικαν Μπριφ” του Πάκουλα -ας πούμε- ή το “Νο Γουέι Άουτ” του Ντόναλντσον).

Μόνο που στην περίπτωσή μας δεν έχουμε να κάνουμε με πρωταγωνιστές σαν τον Κέβιν Κόστνερ, τον Τζιν Χάκμαν, τον Ντένζελ Γουάσινγκτον ή ακόμη και το Ριζβάν Αχμέτ από το αναπάντεχο “Ριλόκταντ Φονταμένταλιστ” αλλά έχουμε να κάνουμε με τον Αποστόλη Βεσυρόπουλο, τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη, τον Τάσο Μπαρτζώκα, τον Προκόπη Μπίλη και τα άλλα… παιδιά (λέμε τώρα). Δηλαδή τους πρωταγωνιστές του πολιτικού θρίλερ της εποχής “πως να γίνεις υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ημαθία”.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογική περιφέρεια Ημαθίας απαρτίζεται από (έως) έξι άτομα. Εξ αυτών, λόγω της υποχρεωτικής ποσόστωσης φύλου, οι άνδρες πρέπει να είναι από 2 έως 4 και τα υπόλοιπα άτομα πρέπει να είναι γυναίκες. Ή το αντίθετο κάτι που δείχνει μόνο ως υπόθεση εργασίας καθότι… “η κυριαρχία της κοινωνικής φαλλοκρατίας” έχει επιβάλλει σχεδόν, την επικράτηση του 4-2 υπέρ των ανδρών υποψηφίων. Φθηνές αμπελοφιλοσοφίες θα μας απαντήσετε ορισμένοι και δεν θα φέρουμε αντίρρηση, συνεπώς θα το πάμε ακόμη παρακάτω…

ΟΙ… ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΤΡΕΙΣ

Είναι κανόνας, θα λέγαμε, ότι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Ημαθίας μετέχουν 4 άνδρες και 2 γυναίκες. Έτσι θα γίνει και τώρα, οπότε πάμε να δούμε πως έχει η κατάσταση. Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης και ο Τάσος Μπαρτζώκας θεωρούνται σίγουροι. Και εξηγούμε τι εννοούμε:

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, δικαιωματικά (ex officio) θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής λόγω κοινοβουλευτικής ιδιότητας (επειδή είναι ήδη βουλευτής). Επιπλέον είναι κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής σε κεντρικό επίπεδο, ως αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών και θεωρείται όχι απλώς χρήσιμος για την “γαλάζια” Κοινοβουλευτική Ομάδα της επόμενης ημέρας αλλά και ένας εκ των υποψηφίων για να στελεχώσουν το κυβερνητικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, λόγω της γόνιμης θητείας που είχε ως βουλευτής, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις για την κοινοβουλευτική αποτελεσματικότητά του αλλά και για τη συνεπή κομματική στάση του, που την τήρησε και εξακολουθεί να την τηρεί απαρέγκλιτα και χωρίς αστερίσκους. Για όλα αυτά και για άλλους πολλούς και σημαντικούς λόγους θεωρείται σίγουρος για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας είναι ο πολιτευτής που εκπροσωπεί τη νέα εποχή. Διαθέτει άρτια επικοινωνιακή κατάρτιση κι αυτό του παρέχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα προσέγγισης με τους νέους και κυρίως με την κατηγορία των “ψηφίζω για πρώτη φορά”.  Είναι μια εντελώς genuine version του σύγχρονου πολιτικού και αυτό το δείχνει χωρίς προσποιήσεις επειδή ακριβώς το εκφράζει. Λόγος που τον καθιστά ιδιαίτερο χρήσιμο στη νέα σύνθεση του ψηφοδελτίου της ΝΔ Ημαθίας και θεωρείται επίσης σίγουρος για τη συμμετοχή του.

Αυτοί οι τρεις “άνδρες στα μπλε), μαζί με τις δυο γυναίκες που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο (όπου εσχάτως ακούγεται ιδιαίτερα το σενάριο που σας έχουμε περιγράψει σε προηγούμενα σχόλια για ενδεχόμενη συμμετοχή της Γεωργίας Μπατσαρά) συμπληρώνουν τον αριθμό “πέντε” και κατά συνέπεια απομένει ένας ακόμη άνδρας για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο της ΝΔ Ημαθίας και να σταλεί στο τυπογραφείο.

Ποιος όμως μπορεί να είναι αυτός ο τέταρτος “άνδρας στα μπλε”;

Ας εξετάσουμε πιθανές διαθεσιμότητες.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΜΠΙΛΗ

Ο Προκόπης Μπίλης από τη Νάουσα, δικηγόρος και στέλεχος εκ του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών του κόμματος, με έντονη τοπική κομματική δράση, πρόσφατα πανηγύρισε με την ψυχή του, την επικράτηση του Νικόλα Καρανικόλα, στις δημοτικές εκλογές της Νάουσας. Ήταν από τους πρώτους που διαφώνησε με τον απερχόμενο δήμαρχο Νίκο Κουτσογιάννη (με τον συνδυασμό του οποίου εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος) και έχει λόγους να αισθάνεται δικαιωμένος για την εξέλιξη. Ανήκει στον κύκλο των εξαρχής υποστηρικτών του Κυριάκου Μητσοτάκη (διότι στον δεύτερο γύρο είχαμε να φάνε και οι κότες…). Καθώς μάλιστα κυκλοφορεί η φήμη ότι το “σύστημα Μητσοτάκη” έπαιξε τον ρόλο του, για την εκλογή του Νικόλα Καρανικόλα (ξέρουν καλύτερα οι Ναουσαίοι της γαλάζιας παροικίας) ο ίδιος δείχνει να είχε σημαντική συμμετοχή στην εξέλιξη του αποτελέσματος.

Όταν μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε incognito τη Νάουσα (για να κάνει σκι στα Πηγάδια), στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του, στη Βέροια και στην Αλεξάνδρεια, λέγεται ότι ο μόνος που είχε πρόσβαση για να μιλήσει μαζί του, στο σαλόνι της “Παλιάς Πόλης” όπου διέμενε, ήταν ο Προκόπης Μπίλης. Δεν ξέρουμε κατά πόσο κι αυτό εντάσσεται στους αστικούς μύθους της νεοδημοκρατικής Νάουσας, ξέρουμε όμως ότι εάν ο Προκόπης το θέλει, τότε θα είναι κι αυτός στο ψηφοδέλτιο. Το θέμα είναι εάν το επιθυμεί και ο ίδιος ή εάν θα θελήσει να στελεχώσει μια πιθανή κυβέρνηση Μητσοτάκη από ένα άλλο πόστο και όχι να παραμείνει απλώς πολιτευτής. Διότι -κακά τα ψέματα- με την εξαιρετικά περιορισμένη εμβέλεια που έχει στην υπόλοιπη Ημαθία και με τη μισή (τουλάχιστον) “γαλάζια” Νάουσα να τον περιμένει στη γωνία, η τυχόν συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο προβλέπεται να έχει δυσάρεστη εκλογική κατάληξη. Θα το ρισκάρει;

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ

Ο βεροιώτης δικηγόρος Στάθης Σαρηγιαννίδης, περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας (ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον Γιάννη Ιωαννίδη) και σήμερα αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, είναι μια περίπτωση που τελευταία “ακούγεται” φωναχτά, ως ικανή περίπτωση για τη στελέχωση του ψηφοδέλτιου της ΝΔ Ημαθίας. Δυναμικό στέλεχος, καταρτισμένο πολιτικά, όμως μάλλον… βραδυφλεγής καθώς άργησε να μπει στο “χορό” (και στον χώρο) των υποψηφιοτήτων. Έχει σίγουρα δυνατότητες όμως μάλλον έχει ελάχιστες πιθανότητες (έως καθόλου θα τολμούσα να ποντάρω).

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ

Στην προσπάθεια για την κατάρτιση ενός πολυσυλλεκτικού ψηφοδέλτιου, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να αποκλείσει καμία περίπτωση. Ακόμη και την περίπτωση ενός συνταξιούχου εκπαιδευτικού όπως ο Φώτης Κουτσουπιάς, ο οποίος μπορεί να “κρύβει” κάπως τη συγκεκριμένη ιδιότητά του, δεν κρύβει όμως καθόλου την επιθυμία του να είναι υποψήφιος βουλευτής. Ενδιαφέρουσα περίπτωση εξέλιξης, ενός ανθρώπου που αφού εξάντλησε ευδόκιμα  όλα τα επίπεδα της βασικής επαγγελματικής του καριέρας, στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ακαδημαϊκά, μετά τη συνταξιοδότησή του και πέρα από παράπλευρες επαγγελματικές ασχολίες στον ιδιωτικό τομέα (όπως ο ίδιος δηλώνει), αποφάσισε να ασχοληθεί και με την πολιτική.

Γιατί όχι; Έχει ολοκληρώσει -από τους πρώτους- το πρόγραμμα επιμόρφωσης του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει ευπρεπέστατος κοινωνικά και συνεπής σε σχέση με τις κομματικές υποχρεώσεις, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι κοντά στα προβλήματα και στους ανθρώπους της Ημαθίας και φαίνεται να έχει ισχυρούς υποστηρικτές στη Βέροια και σε άλλες περιοχές της Ημαθίας. Επαναλαμβάνω: Θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής, όμως κανείς δεν ξέρει ακόμη. Θα είναι άραγε; Περχάπς γιές, περχάπς νοτ.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΒΑ

Γράφουμε μέχρι τώρα για στελέχη που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει όμως και μια περίπτωση στελέχους που έχει δηλώσει ότι ΔΕΝ το επιθυμεί όμως λόγω των προσόντων που διαθέτει δεν αποκλείεται να επιστρατευτεί ως “τρίτη λύση” και με τον τρόπο αυτό να δοθεί λύση σε τυχόν περίπτωση “Γόρδιου Δεσμού” με πρόσωπα που προαναφέραμε.

Είναι ο βεροιώτης επιχειρηματίας, οικονομολόγος και νομικός Φώτης Κόβας, πολιτικό στέλεχος από το Μητρώο Στελεχών του κόμματος, στέλεχος με μεγάλη συνέπεια και με αδιαμφισβήτητη πολιτική κατάρτιση, για τις ικανότητες του οποίου έχει προσωπική άποψη ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλο το κομματικό επιτελείο του “γαλάζιου ρετιρέ”. Ο Φώτης Κόβας δηλώνει στρατιώτης έτοιμος να προσφέρει στη νέα εποχή της Νέας Δημοκρατίας και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι αυτή την περίοδο δΔΕΝ θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής. Εάν όμως χτυπήσει το τηλέφωνο και στην άλλη γραμμή είναι ο ίδιος ο Κυριάκος, τι θα κάνει;

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ OI… ΜΑΓΚΝΙΦΙΣΕΝΤ ΣΕΒΕΝ

Σας παρουσίασα παραπάνω, επτά περιπτώσεις… MEN IN BLUE (Imathia’s Edition). Επτά περιπτώσεις εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Ημαθίας ως υποψήφιοι βουλευτές και τρεις θα μείνουν “απ΄ έξω”.

Και αφού το ξεκινήσαμε κινηματογραφικά, θα το τελειώσουμε στον ίδιο ρυθμό. Πρόκειται για κάτι σαν τους… “Μαγκνίφισεντ Σέβεν” του Στάρτζες (και το ριμέικ του Φουκόα), έτσι δεν είναι;

Γιατί όχι άλλωστε; Η έννοια του “υπέροχος” είναι υποκειμενική και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Μόνο που στην ταινία αυτή (στο “Οι επτά ήταν υπέροχοι”) από την ομάδα των “επτά” στο τέλος επέζησαν μόνο τρεις…

Λες να’ χουμε τέτοια;

Υ.Γ.: Με τα δημοτικά της Αλεξάνδρειας θα ασχοληθώ στο επόμενο.

Σήμερα θέλω να προλάβω τις εξελίξεις της Δευτέρας.

Μέχρι τότε, θα “κουρδίζω” το νταούλι για να ακουστεί καλά…

Αλεξανδρινός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *