ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Εθνικές εκλογές και ονόματα υποψηφίων μαζί με τα άδικα των δημοτικών εκλογών της Αλεξάνδρειας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Εθνικές εκλογές και ονόματα υποψηφίων μαζί με τα άδικα των δημοτικών εκλογών της Αλεξάνδρειας

Η προκήρυξη των εθνικών εκλογών με οδήγησε “σφαίρα” στην Αθήνα για λόγους που δεν είναι του παρόντος να σας αποκαλύψω κι αυτός είναι ο λόγος της δισεβδομαδιαίας απουσίας μου. Ας έχει όμως, ήταν χρήσιμο εκεί που πήγα και μπορώ αν ισχυριστώ ότι άξιζε τον κόπο να απουσιάσω.

Επανερχόμενος κάθισα μόλις δύο απογεύματα στον φιλόξενο χώρο του TRAFFIC στον πεζόδρομο και ήταν αρκετό μεταξύ μπύρας και κουβέντας, να ξαναμπώ στην επικαιρότητα της εποχής και να γράψω αυτά που ακολουθούν.  Θα με δείτε συχνά στο TRAFFIC να ξεδιψώ από σκέψεις, δύσκολο να με αναγνωρίσει ακόμη και ο φίλτατος νεαρός ιδιοκτήτης του, όμως όλα θέλουν υπομονή.

Τις ανακοινώσεις των κομμάτων σε σχέση με τα πρόσωπα που κατεβάζουν ως υποψήφιους βουλευτές Ημαθίας, φαντάζομαι ότι τις έχετε μάθει.  Ελπίζω οι… “άπιστοι Θωμάδες” να βάλατε το δάχτυλο “επί τον τύπον των ήλων” αναζητώντας αρχείο των δημοσιευμάτων μου, ώστε να διαπιστώσετε ότι όσα ονόματα έγγραφα ότι θα είναι υποψήφιοι, όλα… “βγήκαν”.

Προφανώς και δεν έχω κανένα “χάρισμα” για να προβλέπω τα μελλούμενα και η απάντηση είναι απλή. Έχω κάποιους φίλους στα “κεντρικά” και μου διαθέτουν προς χρήση εκτιμήσεις, ειδήσεις, παραλειπόμενα, κινήσεις πίσω από την κουρτίνα, ειδησούλες για επισκέψεις τοπικών παραγόντων και άλλα σχετικά “νόστιμα”.  Εγώ απλώς τα βάζω στη σειρά και τα αξιολογώ.  Μεσαίας βαθμίδας είναι το IQ που διαθέτω (μετρήσιμο) συνεπώς δεν θέλει και πολύ για να “πέσω” μέσα….

Τους υψηλότερου IQ τους αφήνω να κάνουν προβλέψεις για τις δημοτικές εκλογές. Εκεί όπου διέβλεπαν τα γεγονότα ωσάν κάποιες θρυλικές μορφές της… Βίβλου σύμφωνα με τις προβλέψεις των οποίων (των Βιβλικών) οι έσχατοι έσονται πρώτοι. Κάπως έτσι κι αυτοί, τους “τέταρτους” τους προέβλεπαν πρώτους. Μόνο που σε σχέση με τους “έσχατους” και το εάν θα έλθουν πρώτοι, χρειάζεται να έλθει η Δευτέρα Παρουσία για να το επιβεβαιώσουμε ενώ στην περίπτωση των δημοτικών εκλογών αρκούσε απλώς η πρώτη Κυριακή για να διαπιστωθεί με αριθμούς  ότι κάποιοι ουδέποτε “ακούμπησαν” την πρωτιά παρά φλερτάριζαν συνεχώς μεταξύ τελευταίας και προ τελευταίας θέσης.

Δεν είναι όμως μόνο το ότι δεν διέθεταν τα προσόντα για να κερδίσουν τις εκλογές. Στο τέλος αποδείχθηκε ότι δεν διέθεταν ούτε πολιτικό πολιτισμό για να παραδεχθούν ότι έχασαν. Τα μεγάλα λόγια ήταν μόνο προεκλογικά. Να ‘χαμε να λέγαμε δηλαδή. Μετά τις εκλογές και τη συντριβή τους, ούτε μια λέξη αυτοκριτικής. Με τελικό αποτέλεσμα να τους μείνει μόνο η ρετσινιά για το αποτέλεσμα του τελευταίου και του αποτυχημένου και από αυτοκριτική μηδέν.

Θα προσέξατε ίσως ότι τόση ώρα δεν αναφέρομαι σε κάποιον συγκεκριμένο δήμο, ούτε ονόμασα αποτυχημένους υποψήφιους της συντριβής. Οι παραλληλισμοί με δήμους και αποτυχημένους υποψήφιους είναι δικό σας θέμα και εσείς έχετε την ευθύνη να “ταυτοποιήσετε” όσα περιγράφω, με συγκεκριμένο δήμο.

Εκείνο που εγώ θα κάνω περισσότερο συγκεκριμένο, επανερχόμενος στις εθνικές εκλογές, είναι η Ημαθία. Απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για τις εκλογές και θεωρώ ότι στη Νέα Δημοκρατία αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος αναμένεται να τινάξει τη μπάνκα στο αέρα. Προβλέπεται σαρωτική επικράτησή του και νομίζω ότι το σημείο στο οποίο πρέπει να επικεντρώσει τον προεκλογικό αγώνα του είναι η φημολογία πως “είναι σίγουρος”. Αυτή του στερεί ψήφους για τη σαρωτική πρωτιά του και πάνω στο σύνθημα “καμία ψήφος χαμένη” νομίζω ότι πρέπει να αρχίσει να επικεντρώνει την προεκλογική στρατηγική του.

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης και ο Τάσος Μπαρζώκας δικαιωματικά διεκδικούν τις άλλες δύο εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αποτελεί τη νέα δυναμική της γαλάζιας πολιτικής ζωής της Ημαθίας, έχει μεγάλη αποδοχή στους νέους ψηφοφόρους και αποτελεί πάντα μια σταθερή επιλογή για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας δείχνοντας συνέπεια και σταθερότητα.

Ο δε Λάζαρος Τσαβδαρίδης επανήλθε δυναμικά, ξέρει από πολιτική στη σύγχρονη οπτική της, όχι μόνο κινητοποιεί ξανά την εκλογική βάση του αλλά και την αυξάνει και όπως λένε οι νεοδημοκράτες,είναι ο πολιτικός που μπορείς να τον εμπιστευτείς ότι θα βαρέσει μέχρι και “μπουνιές” σε γραφεία για να πετύχει το αίτημά σου. Σημαντικό στοιχείο για τους ψηφοφόρους σε μια εποχή που ο βουλευτής δεν πρέπει να είναι διακοσμητικό στοιχείο αλλά να διεκδικεί και να εκπροσωπεί αντάξια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ημαθία, δείχνει να έχει ρίξει “λευκή πετσέτα”, η υποψηφιότητα του Άγγελου Τόλκα ταράζει κάπως τα νερά, όμως κανένας κούκος, από μοναχός του, δεν έφερε ποτέ την Άνοιξη.

Το αντίθετο βέβαια πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί με το ΚΙΝΑΛ.  Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο υποψήφιος που κινείται δυναμικά, ευρύτερα και κυρίως επί της πολιτικής ουσίας είναι ο Νίκος Μπρουσκέλης. Ο γιατρός από την Αλεξάνδρεια παρουσιάζει μια εξαιρετική προεκλογική παρουσία και καθώς το ΚΙΝΑΛ έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει έδρα στην Ημαθία, ο Ρουμλουκιώτης πολιτικός μπορεί να το πετύχει άνετα εάν συνεχίσει το ίδιο ανοδικά με το προηγούμενο διάστημα και στις ημέρες που απομένουν.

Αυτή είναι πάνω- κάτω η εκτίμησή μου για τις εθνικές εκλογές και θα επανέλθω σίγουρα για πιο συγκεκριμένη ανάλυση όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

Θα ήθελα όμως να μπορούσα να προβλέψω το ίδιο και σε σχέση με δύο “αδικίες” των δημοτικών εκλογών της Αλεξάνδρειας. Για τον Δημήτρη Ράπτη που δεν κατάφερε να εκλεγεί, άδικα κατά την άποψή μου αλλά και πολλών ακόμα,  και για τον Στέφανο Γκιουρτζή που έτρεχε όλη μέρα για να καθαρίσει τον δήμο και δεν έτρεχε για την υποψηφιότητά του, με αποτέλεσμα ούτε αυτός να εκλεγεί.

Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις συμβούλων που δεν επανεκλέγονται, από αυτά που είναι απαραίτητα για την ευπρεπή και αποτελεσματική λειτουργία ενός δήμου και νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να αξιοποιηθούν και από τη νέα δημοτική διοίκηση.

Και για το θέμα αυτό θα επανέλθω σύντομα.

Αλεξανδρινός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *