ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Τα «γαλάζια» φαβορί της Ημαθίας, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και σενάρια της «επόμενης ημέρας»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Τα «γαλάζια» φαβορί της Ημαθίας, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και σενάρια της «επόμενης ημέρας»

Γράφω το σημείωμα λίγες ώρες πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου και νομίζω ότι υπάρχει αρκετό «υλικό» για μια συνολική και ακριβή –κατά το δυνατόν- εκτίμηση της κατάστασης ενόψει των εθνικών εκλογών της Κυριακής.

Σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών, η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται από κανένα. Για παράδειγμα, στις στοιχηματικές  εταιρείες, η επιλογή «ποιο κόμμα θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες» δίνει απόδοση μόλις 1.02 για τη Νέα Δημοκρατία.  Δηλαδή «βάζεις» 1000 και εισπράττεις κέρδος ένα «εικοσάρικο» (1020). Κι επειδή στον χώρο του στοιχήματος δεν «παίζουν» με τις προβλέψεις (και με τα λεφτά τους), η πιο «σίγουρη» πρόβλεψη είναι ότι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας  θα κυμανθεί από 35% μέχρι 40% (απόδοση 1,67). Ακόμη πιο σίγουρη θεωρείται η πρόβλεψη για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που το πιθανότερο θεωρείται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 25% και 30%.

Σύμφωνα με τις παραπάνω προβλέψεις, η διαφορά των δύο κομμάτων μπορεί να κυμανθεί από 5 έως 15 μονάδες διαφορά. Ακραίες περιπτώσεις αμφότερες κι αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι καταλήγουν ότι η διαφορά των δύο «μονομάχων» θα κυμανθεί περίπου στις 8 μονάδες (πάνω- κάτω).

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Στη Νέα Δημοκρατία, από αυτά που γνωρίζω, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια διαφορά πάνω από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία (σύμφωνα με τους ίδιους) υπό… «προϋποθέσεις» μπορεί να φτάσει ακόμα και στις 13 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό το «βασίζουν» οι αναλυτές της ΝΔ (Πειραιώς) στον καταμερισμό της ψήφου των αναποφάσιστων (θεωρητικά είναι κάτι αντίστοιχο με την αναγωγή). Πρόκειται για την ίδια μέθοδο που χρησιμοποίησαν πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων στις πρόσφατες ευρωεκλογές και «έπεσαν μέσα». Απομένει να δούμε εάν οι «συμπεριφορές» του εκλογικού σώματος θα παραμείνουν ίδιες με τις εκλογές της 26ης Μαΐου κάτι για το οποίο προσωπικά αμφιβάλλω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Εδώ ακριβώς έρχεται και η άποψη της αντίπαλης πλευράς (του ΣΥΡΙΖΑ) που κάνει λόγο για «ανακατανομή» ψήφων και «σφιχτή» συμπεριφορά του εκλογικού σώματος που θα ευνοήσει τη συσπείρωση υπέρ του Αλέξη Τσίπρα. Ένα ενδεχόμενο που δείχνει υπαρκτό αν συνυπολογίσουμε το κλίμα αμφιβολίας που στρατηγικά άρχισε να διαδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με διάφορα «καταστροφικά», «αντικοινωνικά»  και «αντιλαϊκά» που μπορεί να προκύψουν εάν η Δευτέρα «ξημερώσει» με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση αυτά κι από όσα γνωρίζω από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα έχουν στα χέρια τους δημοσκοπικές μετρήσεις που κάνουν λόγο για μείωση της ψαλίδας, σε σχέση με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη άρχισαν να εκδηλώνονται εκ μέρους τους, ολοένα και περισσότερες φωνές, ότι  το αποτέλεσμα της Κυριακής θα αποτελέσει μια έκπληξη.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», ΜέΡΑ25 ΚΑΙ ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟ

Προκύπτει λοιπόν το πρώτο βασικό ζητούμενο των εκλογών που είναι η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ της Νέας Δημοκρατίας (η πρωτιά της οποίας, είναι αδιαμφισβήτητη). Τα διάφορα μπακαλίστικα από τους πάσης φύσεως ξερόλες τα ακούω βερεσέ. Εκείνο που θα κρίνει ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι αφενός η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και αφετέρου ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Τα τέσσερα είναι σίγουρα (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ) ενώ οι τελευταίες πληροφορίες από σοβαρές εταιρείες δημοσκοπήσεων, δείχνουν ότι και η «Χρυσή Αυγή», τελικά θα είναι στη Βουλή, έστω και με μικρότερο ποσοστό.  Η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και  το «ΜέΡΑ25» του Γιάννη Βαρουφάκη κινούνται οριακά γύρω από το όριο εισόδου στη Βουλή (3%) ενώ η «Ένωση Κεντρώων» του Βασίλη Λεβέντη φαίνεται οριστικά ότι δεν θα καταφέρει να είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή.

Πάντως όλοι όσοι ασχολείστε με εκλογικές αναλύσεις, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την πιθανότητα της αυτοδυναμίας, δεν είναι τόσο ο αριθμός των κομμάτων που θα «μπουν» στη Βουλή (5, 6 ή 7) αλλά το ποσοστό του πρώτου κόμματος σε συνάρτηση με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής (η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων δεν έχει καμία σημασία). Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές,  η διασπορά των ψήφων ήταν μεγάλη και τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν 19,02%. Στην περίπτωση, λοιπόν, που σημειωθεί στις εκλογές της Κυριακής ένα ανάλογο φαινόμενο, τότε αρκεί στο πρώτο κόμμα ποσοστό 33% για να έχει αυτοδυναμία (με 152 έδρες). Εάν όμως το ποσοστό αυτό μειωθεί τότε θα μειώνονται και οι πιθανότητες αυτοδυναμίας. Θα το περιγράψω «χοντρικά». Εάν για παράδειγμα η ΝΔ πάρει 38% χρειάζεται ένα σύνολο ποσοστού κομμάτων εκτός Βουλής  στο 6%. Αντίστοιχα, εάν πάρει 37,6% χρειάζεται ένα 7%, στο 37,2% χρειάζεται 8%, στο 36,8% / 9% , στο 36,4% / 10%, στο 36% / 11%, στο 35,6 / 12%, στο 35,2% / 13% , στο 34,8% / 14% και σε περίπτωση που συγκεντρώσει 34,4% χρειάζεται ένα ποσοστό 15% τουλάχιστον για τα εκτός Βουλής κόμματα.

Εάν υπάρξει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει ήδη δηλώσει ότι ανακοινώνει την κυβέρνησή του, την Τρίτη κιόλας καθώς ήδη έχει αποφασίσει ποιοι θα την στελεχώσουν. Και βέβαια έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι «τρεις» από την Ημαθία θα είναι μεταξύ αυτών που θα στελεχώσουν την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα καθώς όπως όλα δείχνουν, στην Ημαθία η Νέα Δημοκρατία θα έχει 3 έδρες και μια έδρα θα πάει σε άλλο κόμμα (όχι αναγκαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ) με πολλές πιθανότητες να την κερδίζει το ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως όμως και η «Χρυσή Αυγή» ή ο Βελόπουλος.

ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ  ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟ

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, όπως όλα δείχνουν,  θα είναι ο κυρίαρχος του Νεοδημοκρατικού στρατοπέδου. Σύμφωνα με υπολογισμούς αναμένεται να πετύχει ρεκόρ ψήφων και φαίνεται ότι ο κόσμος επιβραβεύει τη συνεπή κοινοβουλευτική παρουσία που είχε στην Ημαθία, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο «Απόστολος» (ο κόσμος τον αποκαλεί με το μικρό όνομα του) στάθηκε κοντά στα προβλήματα της Ημαθίας, ήταν η «φωνή» και η «δύναμη» της περιοχής όποτε χρειάστηκε, διεκδίκησε δυναμικά και αποτελεσματικά λύσεις και κυρίως ήταν πάντα κοντά στον κόσμο και στα ζητήματά του, είτε αυτά ήταν θέματα της καθημερινότητας είτε περισσότερο πολύπλοκα.

Παράλληλα όμως, οι Ημαθιώτες δείχνουν ότι επιθυμούν να δώσουν μια ιδιαίτερα υψηλή εκλογική πρωτιά στον Απόστολο Βεσυρόπουλο αναμένοντας ότι αυτό θα αποτελέσει και έναν παραπάνω λόγο ώστε να τιμηθεί με μια κυβερνητική θέση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αντίστοιχη επιβράβευση και του έργου που έχει να παρουσιάσει ως αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος. Ο μόνος «φόβος» για τον Βεσυρόπουλος είναι να μην του στερήσει ψήφους, η διαφαινόμενη σίγουρη πρωτιά του, από ψηφοφόρους που βλέποντας ότι «αυτός βγαίνει» αυτοί θα κάνουν μια διαφορετική επιλογή. Το… «καμία ψήφος χαμένη για τον Απόστολο» είναι το σύνθημα που επικρατεί στις τάξεις των φίλων και των υποστηρικτών του προκειμένου να γίνουν εφικτά όσα προαναφέρθηκαν.  Να σημειώσω επίσης ότι σήμερα Παρασκευή στις 9,30 το βράδυ στο Κτήμα Αλέξανδρος στις Σαραντόβρυσες Βέροιας, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος διοργανώνει την κεντρική προεκλογική ομιλία του και όλα δείχνουν ότι αναμένεται να γίνει… χαμός!

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ

Μιας όμως και πέρασα στις κεντρικές ομιλίες των υποψηφίων, θα αναφερθώ αμέσως παρακάτω στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη, που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, στη Βέροια. Ήταν μια εκδήλωση όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο και απέδειξε με τον πλέον εμφανή τρόπο ότι ο πρώην βουλευτής Ημαθίας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και η επανεκλογή του στη Βουλή, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη.

Θερμή υποδοχή στον Λάζαρο Τσαβδαρίδη στο κατάμεστο ΑΙΓΕΣ (πλούσιο φωτορεπορτάζ – βίντεο)

Ήταν μια εκδήλωση όπου παραβρέθηκαν γνωστά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που στέκονται στο πλευρό του και τον υποστηρίζουν δυναμικά, ήταν όμως και μια εκδήλωση που έδειξε ότι ξανά κινητοποίησε τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και έφερε στη δράση παλιές και νέες παρουσίες. Ιδίως πολλές νέες παρουσίες που φαίνεται ότι τις κινητοποιεί προσωπικά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος όπως δείχνουν τα πράγματα, κάνει ένα τεράστιο come back στα κοινοβουλευτικά δρώμενα της Ημαθίας και ευρύτερα και στο πρόσωπό του, η περιοχή θα αποκτήσει έναν ακόμη δυναμικό διεκδικητή των θεμάτων που απασχολούν τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Ο ΛΟΓΙΚΟΣ ΦΑΒΟΡΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Εξίσου δυναμική ήταν και η χθεσινή (Πέμπτη) προεκλογική συγκέντρωση του Τάσου Μπαρτζώκα. Ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς του «γαλάζιου» στρατοπέδου απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι δικαίως θεωρείται φαβορί για μια από τις θέσεις που θα εκπροσωπήσουν την Ημαθία στην επόμενη Βουλή. Μίλησε σε ένα δυναμικό ακροατήριο στο οποίο συμμετείχε και κόσμος που ψηφίζει για πρώτη φορά (νέοι ψηφοφόροι) αλλά και κόσμος που ασχολείται με κομματικές συγκεντρώσεις, επίσης για πρώτη φορά.

Πλήθος κόσμου στην προεκλογική ομιλία του Τάσου Μπαρτζώκα – μικρό αποδείχθηκε το ΣΤΑΡ (εικόνες-βίντεο)

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του Τάσου Μπαρτζώκα, σε συνδυασμό με τη  μεγάλη αποδοχή που γνωρίζει μεταξύ του κόσμου και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, του δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα νίκης, τον καθιστούν λογικό φαβορί και όπως δείχνουν τα πράγματα, τον φέρνουν στη σειρά των υποψηφίων που αναμένεται ότι θα εκλεγούν βουλευτές Ημαθίας.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Έχοντας λοιπόν εντοπίσει την πιθανότερη τριάδα βουλευτών που θα προκύψει από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας (Απόστολος Βεσυρόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Τάσος Μπαρτζώκας), απομένει να εντοπίσουμε το «τέταρτο» πρόσωπο της Ημαθιώτικης κοινοβουλευτικής τετράδας. Εάν η «μπίλια» κάτσει στο ΚΙΝΑΛ, φαίνεται ότι ο Νίκος Μπρουσκέλης έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει το Κίνημα της Ημαθίας στην επόμενη Βουλή.

Υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας με το ΚΙΝ.ΑΛ. ο Νίκος Μπρουσκέλης

Σε όλη την προεκλογική περίοδο στάθηκε με συνέπεια απέναντι στον κόσμο, είχε ξεκάθαρες θέσεις για τα θέματα της Ημαθίας και μπόρεσε να «περάσει» έξω από τα τοπικά όρια του Ρουμλουκιού, εξελισσόμενος κυριολεκτικά σε έναν… Μπρουσκέλη της Ημαθίας. Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση του ΚΙΝΑΛ στη Βέροια όπου ο «γιατρός» απέδειξε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κεντρικό πρόσωπο των κομματικών εξελίξεων και ένας από τους βασικούς που θα «τρέξουν» το Κίνημα στη νέα εποχή, με πολλές πιθανότητες να το κάνει και μέσα από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Οι πιθανότητες να είναι του ΣΥΡΙΖΑ, μια από τις έδρες της Ημαθίας δείχνουν περιορισμένες όμως πολλά θα εξαρτηθούν από όσα σας έγραψα στην αρχή σε θέση με την «επανάκαμψη» του κόμματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, που θα δώσει έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία, ο Άγγελος Τόλκας και η Φρόσω Καρασαρλίδου έχουν το προβάδισμα για να εκπροσωπήσουν την περιοχή μέσω του κοινοβουλίου.

ΤΟ… «ΞΑΦΝΙΚΟ» ΤΟΥ ΚΥΡΑΙΚΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Όσο για την «ξαφνική» επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βέροια, σήμερα Παρασκευή, που ανακοινώθηκε επίσημα μόλις 24 ώρες πριν και σχεδόν αιφνιδίασε τους πάντες, ψίθυροι θέλουν να σχετίζεται με στοιχεία που ήλθαν υπόψη των επιτελών της «Πειραιώς» ότι  στην Ημαθία όπως και στην Πέλλα (που επίσης θα επισκεφθεί «άξαφνα» σήμερα και συγκεκριμένα τα Γιαννιτσά) ο Κυριάκος Βελόπουλος και η «Χρυσή Αυγή» εμφανίζουν αξιοπρόσεκτα δημοσκοπικά στοιχεία. Για να δούμε…

Αλεξανδρινός

2 Comments

  • πως φαίνεται από που τα αρπάζεις

  • ΝΔ= 38-40%
    ΣΥΡΙΖΑ= 25-27%
    ΚΙΝΑΛ= 5-7%
    ΚΚΕ = 4-6%
    ΕΛΛ.ΛΥΣΗ= 2,5-4%
    ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ= 2,5-3,5%
    ΜΕΡΑ 25 = 2,5-3,5%

    ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ= 18500- 22500
    ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *