ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Τα πρόσωπα της… Μητσοτακικής Ημαθίας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Τα πρόσωπα της… Μητσοτακικής Ημαθίας

Έχοντας αναγκαστεί να απουσιάσω εκτός περιοχής λόγω των «ειδικών» εξελίξεων (προσωπικά) με τη σύνθεση της νέα κυβέρνησης και την ορκωμοσία των βουλευτών μας, επιστρέφω αργοπορημένα. Θα ενταχτώ οσονούπω στο μονοπάτι της τοπικής επικαιρότητας, θέλω όμως πρώτα να ξεκινήσω την επανεμφάνισή μου σε ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, που το αναφέρω και στον τίτλο του σημερινού σημειώματος.

Αναφέρομαι στις  εξελίξεις που σημειώνονται με τον ερχομό της Νέας Δημοκρατίας στην κυβερνητική εξουσία και με την εκκίνηση της πρώτης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξελίξεις που αλλάζουν κυριολεκτικά το πολιτικό τοπίο και στην Ημαθία. Τι εννοώ:

Τον Δεκέμβριο του 2015, στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε έλθει –μεν- πρώτος, είχε όμως μικρή διαφορά από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κι αυτό σε συνδυασμό με την τρίτη θέση που έλαβε σε πανελλήνιο επίπεδο, δεν έδινε περιθώρια για κανένα πανηγυρισμό παρά μόνο για εκλογική θλίψη. Πόσο μάλλον όταν ο «Μεϊμάρ» είχε κερδίσει τον «Τζίτζι» στη Βέροια και στη Νάουσα και οι εκλογικές επιτυχίες του περιφερειάρχη είχαν περιοριστεί στο «χωριομάνι» της Ημαθίας (συμπεριλαμβανομένου και του Γιδά).

Ακόμη κι όταν στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής προεδρικής διαδικασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές (με τη στήριξη και του Απόστολου Τζιτζικώστα που έδωσε γραμμή υπέρ του Κυριάκου), η πλειοψηφία των νεοδημοκρατών της Ημαθίας επέμεινε «διαφορετικά» και ανέδειξε πρώτο, στο σύνολο του νομού, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Τρεισήμισι χρόνια μετά, το τοπίο της Ημαθίας είναι εντελώς διαφορετικό.

Τα στελέχη που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αληθινά, δυνατά και αποφασιστικά είναι πλέον πολύ περισσότερα και σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του παρελθόντος (που ελάχιστοι διατηρούν στη μνήμη τους), παντού στο «γαλάζιο στρατόπεδο» κυριαρχεί η άποψη της σύνθεσης και ότι «το παρελθόν δεν μπορεί να δεσμεύει επιλογές, μπροστά στο παρόν και το μέλλον».

Αυτός είναι ο λόγος, για να το περιγράψω διαφορετικά, ότι όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Ημαθία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει και είναι πραγματικά παντοδύναμος. Είναι παντοδύναμος διότι ελέγχει κατ’ αρχήν το κόμμα του και την τοπική κομματική οργάνωση (ΝΟΔΕ, Τοπικές Οργανώσεις Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Νάουσας, ΟΝΝΕΔ κλπ).

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ…

Άπαντες οι έχοντες ρόλο και επιρροή στα κομματικά όργανα της Ημαθίας και στις αντίστοιχες θέσεις είναι ασυζητητί στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παναγιώτης Παλπάνας, Συρμούλα Τόπη- Τζήμα, Νίκος Τάκης, Σταύρος Ζάχος, Αλέξανδρος Καλαϊτζίδης, Γεωργία Μπατσαρά, Χρήστος Γιαννακάκης, Κώστας Ζιώγας, Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, Στάθης Σαρηγιαννίδης, Φώτης Κόβας, Γιώργος Μπιλέκας, Νίκος Αλεξόπουλος, Μάκης Κιρτικίδης, Σταύρος Ευαγγελόπουλος, Αργύρης Πανταζόπουλος, Σάκης Κούγκας, Δώρα Κουρκουτά, Όλγα Μοσχοπούλου, Ολυμπία Σουγιουλτζή- Γκασνάκη, Κώστας Βενιόπουλος, Παναγιώτης Μεσσαλάς, Νίκος Κουτσογιάννης, Τάσος Μπίλης, Τζωρτζίνα Αθανασίου, Σοφία Ράλλη και πολλά ακόμη πρόσωπα- κλειδιά της «γαλάζιας» Ημαθίας, θεωρούνται και συγκαταλέγονται συνολικά στους υποστηρικτές του προέδρου της ΝΔ και των επιλογών του, συμβάλλοντας με τη σειρά τους, στη λεγόμενη ημαθιώτικη «Μητσοτακική κυριαρχία».

… ΟΙ ΗΜΑΘΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ…

Ιδιαίτερη συμβολή στη διαμόρφωση ενός τέτοιου πολιτικού κλίματος έχουν οι βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη της Ημαθίας, με πρώτα τα δύο στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τον Απόστολο Βεσυρόπουλο βεβαίως (υφυπουργό Οικονομικών) που βρίσκεται στην κορυφή της ημαθιώτικης νεοδημοκρατικής πυραμίδας και είναι ένας από τους βασικούς διαμορφωτές της «Μητσοτακικής κοινωνίας» στη ΝΔ Ημαθίας.

Συμπεριλαμβάνω όμως και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που μπορεί να μην διαθέτει ισχυρές επιρροές στην τοπική κομματική βάση της ΝΔ (το σίγουρο είναι πως εάν το επιδιώξει θα βρει και «επώνυμους» υποστηρικτές) διαθέτει όμως «προσωπικά» τοπικά στελέχη (πολιτικούς φίλους του) που δημιουργούν ένα αξιοσημείωτο κλίμα υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε μη νεοδημοκρατικούς χώρους της ημαθιώτικης κοινωνίας, όπως φάνηκε και από την έντονη κινητικότητά τους, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

…ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Όσο για τους βουλευτές Τάσο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη αποτελεί κοινό μυστικό στους νεοδημοκρατικούς κύκλους ότι κινούνται και συντονίζονται απόλυτα θα έλεγα και αυστηρά, με τον κεντρικό πυρήνα του Γραφείου του προέδρου και των επιλογών του.

Τα πρώτα δείγματα αυτής της διαπίστωσης είχαν διαφανεί ήδη από την προεκλογική περίοδο, τόσο για τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη όσο και με τον Τάσο Μπαρτζώκα, επιβεβαιώθηκαν ήδη από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας τους στο Κοινοβούλιο και της επικοινωνίας τους, με τον κεντρικό κομματικό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας και αναμένεται να γίνουν ακόμη εντονότερα στο άμεσο χρονικό διάστημα, μέσω της πολύπλευρης παρουσίας τους στα κομματικά και κυβερνητικά δρώμενα.

Η «ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΗ» ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Αντίστοιχη εικόνα παντοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι υπάρχει και στο αυτοδιοικητικό τοπίο της Ημαθίας. Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης (στο πλαίσιο και της μητσοτακικής κατεύθυνσης του Απόστολου Τζιτζικώστα) αλλά και οι δήμαρχοι Αλεξάνδρειας (Παναγιώτης Γκυρίνης) και Νάουσας (Νικόλας Καρανικόλας) συνυπογράφουν χωρίς δεύτερη κουβέντα, τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Στην ίδια κατεύθυνση θεωρώ ότι θα συγκλίνει και ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ βλέπει όμως ότι συμμετέχουν στην κυβέρνηση και αρκετά στελέχη του πολιτικού χώρου του, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ενίσχυση της αυτοδιοικητικής προσπάθειάς του.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ  ΚΑΙ  ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Να συνυπολογίσω στη διαπίστωση περί «μητσοτακικοποίησης» της Ημαθίας και στην αντίστοιχη τοποθέτηση, στελεχών του επαγγελματικού χώρου;

Ναι, θα το κάνω διότι αυτό δείχνουν οι επιλογές και οι κατευθύνσεις που έχουν τα πρόσωπα που διοικούν το Επιμελητήριο Ημαθίας και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Ημαθίας, σε Βέροια, Αλεξάνδρεια και Νάουσα. Είναι πρόσωπα που ιδεολογικά και πολιτικά ταυτίζονται πλήρως με τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκαταλέγονται στους συνεπείς υποστηρικτές του.

Ακόμη και σε επίπεδο συνδικάτων (εργατικών ή αγροτικών) όπου η Νέα Δημοκρατία «χωλαίνει» ανέκαθεν, όπως και στον χώρο των αγροτικών συνεταιρισμών, σήμερα υπάρχουν στελέχη και μπροστάρηδες αγώνων που δηλώνουν ξεκάθαρα, υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απόλυτη εικόνα παντοδυναμίας, σε επίπεδο Ημαθίας αλλά και παρόμοιο τοπίο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, υπέρ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για μια κυβέρνηση θητείας 4+ χρόνων. Κι αν μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξεμπερδέψει» στον πρώτο χρόνο της θητείας της, με τα θεωρούμενα ως επώδυνα μέτρα, που αναμένεται ότι θα συγκεντρώσουν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, τότε μπορούμε να μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη χρονική κυριαρχία. Πόσο μάλλον που την ίδια ώρα, η βασική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) μοιάζει να έχει εισέλθει σε μια πολιτική έρημο από την οποία θα κάνει πολύ καιρό για να εξέλθει ώστε να ακούσουμε νέα της.

Έτσι αξιολογώ την πολιτική κατάσταση στην Ημαθία και κατ επέκταση σε επίπεδο χώρας και σε ένα τέτοιο πλαίσιο νομίζω ότι θα κινηθούμε πολιτικά στην περιοχή μας. Ίσως «ταράξουν» κάπως τα νερά της πολιτικής επικαιρότητας, οι επιλογές των δημάρχων για τις θέσεις των αντιδημάρχων και των προέδρων των δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών όμως αυτά είναι «ευκολοχώνευτα». Θα μας δοθεί όμως η ευκαιρία να αναφερθούμε και σε αυτά σύντομα.

Αλεξανδρινός

1 Comment

  • Εκτός τόπου και χρόνου και κάθε έξω από την πραγματικότητα το άρθρο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *