ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Λ. Τσαβδαρίδης: “Μετέωροι οι παραγωγοί ιδιαίτερα στην Ημαθία από την περικοπή του ΟΠΕΚΕΠΕ”

Λ. Τσαβδαρίδης: “Μετέωροι οι παραγωγοί ιδιαίτερα στην Ημαθία από την περικοπή του ΟΠΕΚΕΠΕ”

Ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης ανακοίνωσε τα εξής:

Τη μη περικοπή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των ενισχύσεων του 2019 σε παραγωγούς πολλών περιοχών της χώρας, απόρροια του χαρακτηρισμού εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργούμενης γης σε δασικές εκτάσεις, στους νέους δασικούς χάρτες που ψηφίστηκαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ζητώ με Ερώτησή μου στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως υπογραμμίζω, Ειδικότερα στην Ημαθία, πολλοί παραγωγοί, ιδιαίτερα των περιοχών Παλατίτσια, Βεργίνα και Μελίκη βλέπουν να μην πιστώνεται στους λογαριασμούς τους ούτε ευρώ προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης ή να πιστώνεται μικρό μέρος αυτής. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο Νομό υπάρχει ακόμη μερική και όχι οριστική κύρωση των δασικών χαρτών, λόγω των πρόδηλων σφαλμάτων στον χάρτη που έχουν οδηγήσει στη δικαστική οδό πολλές αμφισβητήσεις σε ιδιοκτησιακά καθεστώτα.

Τονίζω δε ότι η περικοπή του τσεκ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενέχει και τον ορατό κίνδυνο να κοπούν στη συνέχεια και οι πληρωμές του πρασινίσματος, της εξισωτικής αποζημίωσης, των συνδεδεμένων ενισχύσεων στους συγκεκριμένους παραγωγούς, καθώς και να αποκλειστούν και από τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ζητάω δε από την ηγεσία του Υπουργείου να ενημερώσει για το τι προτίθεται να πράξει αναφορικά με την ταχύτατη διόρθωση των σφαλμάτων με τους δασικούς χάρτες και την μετέπειτα οριστική κύρωσή τους.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

24-10-2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κ. Βορίδη Μαυρουδή

Θέμα: Μετέωροι οι παραγωγοί στη χώρα από την περικοπή των προκαταβολών των ενισχύσεων του 2019 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η περικοπή των προκαταβολών των ενισχύσεων του 2019 (τσεκ) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους παραγωγούς πολλών περιοχών της χώρας λόγω του χαρακτηρισμού εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργούμενης γης σε δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τους νέους δασικούς χάρτες της χώρας που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα στην Ημαθία, πολλοί παραγωγοί, ιδιαίτερα των περιοχών Παλατίτσια, Βεργίνα και Μελίκη είδαν να μην πιστώνεται στους λογαριασμούς τους ούτε ευρώ επιδοτήσεων ή να πιστώνεται μικρό μέρος αυτών, παρά το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο Νομό υπάρχει ακόμη μερική και όχι οριστική κύρωση των δασικών χαρτών.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ πολλές από τις εκτάσεις αυτές τελούν ακόμη υπό δικαστική αμφισβήτηση αναφορικά με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς εντούτοις ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τις αναγνωρίζει  ως δασικές, βασιζόμενος προφανώς στον αναρτηθέντα από πέρσι χάρτη που παρόλα αυτά ήταν γεμάτος πρόδηλα σφάλματα και προκαλούσε μεγάλη σύγχυση.

Ως εκ τούτου,

δεν «πετσοκόβει» απλά την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης από εκατοντάδες παραγωγούς

αλλά στην ουσία κόβει τους παραγωγούς και από τις επερχόμενες πληρωμές του πρασινίσματος, της εξισωτικής αποζημίωσης, των συνδεδεμένων ενισχύσεων ενώ τους αποκλείει και από τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου οι παραγωγοί των περιοχών με μερική κύρωση δασικών χαρτών να μη χάσουν – χωρίς δική τους υπαιτιότητα – τις ενισχύσεις του 2019;

2.    Τι προτίθεστε να κάνετε για την ταχύτατη διόρθωση των σφαλμάτων με τους δασικούς χάρτες και την μετέπειτα οριστική κύρωσή τους;

Με εκτίμηση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *