ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ posted by

….είπαν … οι ξένοι για το ’40

….είπαν … οι ξένοι για το ’40

Γράφει ο Γρηγόρης Γιοβανόπουλος

«Δεν υπάρχουν  ‘Εθνικά δίκαια’, οι Ευρωπαίοι δεν τα καταλαβαίνουν αυτά, υπάρχουν ‘Εθνικά συμφέροντα’, έλεγε με αγωνία ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος προσπαθώντας να εξηγήσει στους παρορμητικούς Έλληνες την σκληρή πραγματικότητα.

Δυστυχώς ακόμη και τώρα αδυνατούμε να κατανοήσουμε την ειδοποιό διαφορά των δύο φράσεων. Από τη μια το συναίσθημα που ζητά σεβασμό στα δίκαια του Ελληνισμού και από την άλλη ο ψυχρός υπολογισμός των «ισχυρών» που κρίνει τα πάντα σύμφωνα με τα οικονομικά , πολιτικά ή γεωστρατηγικά του συμφέροντα.

Τότε, το 1940 η μικρή Ελλάδα στάθηκε έντιμα και ηρωικά πλάι στους συμμάχους της . Αντιμετώπισε την υπερδύναμη Ιταλία και την κατατρόπωσε στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας . Δεν υπέκυψε όταν η κολοσσιαία δύναμη της Γερμανίας έκανε απειλητικά την εμφάνισή της στα Βαλκάνια.

Έδωσε τη μάχη των οχυρών και τη μάχη της Κρήτης αποδεκατίζοντας τα επίλεκτα γερμανικά στρατεύματα των αλεξιπτωτιστών και αλλάζοντας την πορεία του πολέμου.

Δημιούργησε το μεγαλύτερο (μαζί με την Γιουγκοσλαβία) αντιστασιακό κίνημα στην Ευρώπη καθηλώνοντας πλήθος εχθρικών μεραρχιών και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για όλα αυτά.

Άπειρα τα λόγια αγάπης , συμπάθειας, θαυμασμού, ευγνωμοσύνης από τους «συμμάχους» μας. Άπειρες οι υποσχέσεις για την «επόμενη μέρα».

Όλα ξεχάστηκαν μόλις κερδήθηκε ο πόλεμος.

Βέβαια και κατά τη διάρκεια του πολέμου οι «Σύμμαχοι» άλλα έλεγαν και άλλα εννοούσαν.

Αλλά αυτό θα είναι το θέμα μελλοντικού άρθρου.

Ας δούμε τώρα τι έλεγαν όλοι αυτοί και ας αναλογιστούμε τι έπραξαν με το τέλος του πολέμου.

Ας αναλογιστούμε και τις ευθύνες της πολιτικής και στρατιωτικής μας ηγεσίας που λίγα διδάχτηκαν από τον μυθικό μας πρόγονο Προμηθέα , αναδεικνυόμενοι άριστοι μαθητές του επιπόλαιου αδελφού του, Επιμηθέα.

 (Η σημερινή τραγική κατάσταση δεν είναι άσχετη της εν λόγω νοοτροπίας)

«Επιθυμώ να τονίσω εδώ το γεγονός ότι καμιά χώρα δεν επολέμησε στον Παγκόσμιο Πόλεμο με περισσότερη γενναιότητα από την Ελλάδα.

Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι από το 1940 έως το 1941 η Ελλάς υπήρξε η μόνη μαχόμενη σύμμαχός μας που αντέστη νικηφόρως στον εχθρό. Δεν επιτρέπεται σήμερα να το λησμονούμε».

Από την ομιλία του Άγγλου Υπουργού Εξωτερικών ERNEST BEVIN στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά το 1946.

«ΟΙ ‘Ελληνες αποκατέστησαν την αξίαν του έμψυχου υλικού εις τον σημερινόν πόλεμον της μηχανής».

Εφημερίδα «Τάιμς της Ν. Υόρκης» 7-12-1940.

«Σαν ανταποκριτής στο μέτωπο είχα το ανεκτίμητο προνόμιο να δουλεύω και να ζω και μερικές να συμμετέχω λίγο στους κινδύνους τους , να ζω με ανθρώπους που γι’ αυτούς η ελευθερία είναι η ίδια η πνοή της ζωής , και ο θάνατος –απλώς ένα επεισόδιο».

LEAD STONE , NO OTHER ROAD TO FREEDOM . (Από το βιβλίο του HOMER W. DAVIS, GREECE FIGHTS :ΤΗΕ PEOPLE BEHIND THE FRONT.

«Συνηθίζουμε να λέμε :»Οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Στο μέλλον θα λέμε : Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Εφημερίδα  « MANCHESTER GUARDIAN» Αγγλία 19-4-1941

«Ένα μικρό έθνος , η σύμμαχός μας Ελλάς, είναι εκείνη που με το θάρρος της άλλαξε την πορεία του πολέμου».

ERNEST BEVIN Άγγλος υπουργός εργασίας 20-12-1940

«Οι Έλληνες κατάφεραν την πρώτη πραγματική ήττα των κατά ξηράν δυνάμεων του Άξονος . Και αν ακόμη συντριβόταν αύριο η Ελλάς , η στρατιωτική της συμμετοχή θα έμενε αμείωτη. Θα είναι δόξα της νεώτερης Ελλάδος ότι διέλυσε τον μύθο για το αήττητο του Άξονος».

Εφημερίδα «THE NEW YORK TIMES», ΗΠΑ 28-11-1940.

«Ο Έλλην είναι ένας καλός στρατιώτης και ένας αγωνιστής πρώτης τάξεως προπαντός όταν όπως τώρα, πιστεύει στον λόγο για τον οποίο μάχεται…Ο Έλλην επιβεβαίωσε σήμερα , για μια ακόμη φορά , αυτές τις αρετές του και ενίκησε τους Ιταλούς με το πνεύμα και με την γενναιότητά του. Και εξακολουθεί ακόμη να τους νικά».

LLOYD GEORGE  στη Βουλή των Κοινοτήτων, (Εφημερίδα « LE MESSAGER D’ATHENES» ,Αθήνα 22-12-1940)

«Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα με πνεύμα ανεξαρτησίας ,πολεμώντας μόνη της στην ξηρά επί έξι μήνες , αντιστάθηκε και απώθησε τις κομπασμένες ιταλικές δυνάμεις».

W.L. MACKENZIE KING, Πρωθυπουργός του Καναδά, 28-4-1941.

«Η σύγχρονη Ελλάς κατέστησε όλους τους φιλελεύθερους λαούς οφειλέτες της. Εθεωρείτο ως τώρα μικρή χώρα , από απόψεως πλούτου και πληθυσμού. Σήμερα ,χάρις στο θάρρος και στην αρετή της αξίζει να ανγνωρισθή ως Μεγάλη Δύναμη….Καμμιά άλλη σελίδα της τρισένδοξης ελληνικής ιστορίας δεν κάνει, μεγαλύτερη τιμή στο Ελληνικό όνομα».

Εφημερίδα « DAILY TELEGRAPH» Λονδίνο 25-3-1941

«Οφείλουμε πολλά στην Ελλάδα , για τη στρατιωτική και ναυτική βοήθεια που μας προσέφερε. Της οφείλουμε ακόμη πιο πολλά όμως ,διότι σε μια σκοτεινή στιγμή διακήρυξε στον κόσμο την πίστη της στη νίκη του αγώνα μας».

HAROLD NICKOLSON, THE SPECTATOR 9-1-1942.

«Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε . Επολεμήσατε μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε . Δεν ήτο δυνατόν να γίνη αλλοιώς διότι είσθε Έλληνες .Ως Ρώσοι  εκερδίσαμε χάριν εις την θυσίαν σας χρόνον διά να αμυνθώμεν. Σας ευγνωμονούμεν».

Ραδιοφωνικός Σταθμός Μόσχας, 27-4-1942

«Η Ελλάς έσωσε την Μόσχαν και τον Καύκασον . Όταν φθάσει η ώρα , αγνωμοσύνη απέναντι του Ελληνικού λαού θα ισοδυναμεί με προδοσίαν απέναντι ολοκλήρου της Ευρώπης».

PIERRE BOURDIN,Ραδιοφωνικός Σταθμός Λονδίνου 30-5-1942.

«Η ηρωική και ιπποτική Ελλάς , με τον αγώνα και την υποδειγματική στάση του λαού της , αποτελεί πρότυπο μέσα στην ιστορία των εθνών και των αιώνων.

…..Ας μείνει ήσυχη η Ελλάς . Θα πάρει όλα όσα της ανήκουν και θα ζήσει υπερήφανη και ηρωική μέσα στους νικητάς».

WINSTON CHURCHILL, Φεβρουάριος 1943.

«το ΟΧΙ της Ελλάδας , το ότι αψήφησε ο Ελληνικός λαός τις δυνάμεις του Άξονος , δεν ήταν μόνο μια απλή μάχη. Ήταν μια καμπή στην ιστορία της ανθρώπινης ελευθερίας του αιώνα μας.

LORD JELLICOE ,ANGLOHELLENIC LEAGUE, Λονδίνο, 3-3-1941.

«Καθ’ην στιγμήν η κοιτίς του ευγενέστερου πολιτισμού που εγνώρισεν η ανθρωπότης , η χώρα εις την οποίαν οφείλωμεν ότι καθιστά την ζωήν ανωτέραν και ωραιοτέραν , υφίσταται τοιαύτην επίθεσιν, όλων των αληθινών ανθρώπων η θέσις είναι παρά το πλευρόν της και υποχρέωσις των είναι να της παράσχουν κάθε βοήθειαν».

Τηλεγράφημα του Καναδού Πρωθυπουργού Μακένζυ Κινγκ στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Από την Επίτομη Ιστορία του Πολέμου 1940-41 της ΓΕΣ/ΔΙΣ (σελίδες 44-45)

«Όταν ο πόλεμος τελειώση , τότε θα έλθη η εποχή που, ανασκοπούντες τον δυσχερή δρόμον που διηνύσαμεν ,θα  ημπορούμεν να διακρίνωμεν καθαρά την καμπήν , το σημείον δηλαδή εκείνο , οπου μια προσπάθεια , μια επιτυχία , μετέβαλε την φοράν των γεγονότων. Και διερωτώμαι μήπως δεν θα αναγνωρίσωμεν ως την αποφασιστικήν αυτήν καμπήν τον θαυμάσιον αγώνα που διεξάγει σήμερον η μικρά Ελλάς εναντίον της ιταλικής δυνάμεως…».

Ρόναλντ Κρος . Άγγλος Υπουργός της Ναυτιλίας.

«Η ιστορική δικαιοσύνη όμως με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι από όλους τους αντιπάλους τους οποίους  αντιμετωπίσαμεν , ο Έλλην στρατιώτης ιδίως επολέμησε με ύψιστον  ηρωισμόν και αυτοθυσίαν .Εσυνθηκολόγησε μόνον όταν η εξακολούθησις της αντιστάσεως  δεν ήτο πλέον δυνατή και δεν είχε κανένα λόγον».

Από τον λόγο του Αδόλφου Χίτλερ στο REICHSTAG 4-5-1941.

«Η Ιταλία εύρε τας απειλάς του εκφοβισμού ανωφελείς έναντι ηρέμου θάρρους σας.

Κατέφυγεν επομένως εις απρόκλητον επίθεσιν εναντίον της πατρίδος σας αναζητούσα εις αστήρικτους κατηγορίας δικαιολογίαν της αισχράς της επιθέσεως. Ο τρόπος με τον οποίον ο Ελληνικός λαός υπό την άξιαν εμπιστοσύνης ηγεσίαν σας αντιμετώπισεν τους κινδύνους και τας προκλήσεις τελευταίων μηνών , κατέκτησε τον θαυμασμόν του Βρετανικού λαού διά την Ελλάδα. Αι αρεταί αύται θα ενισχύσουν τον Ελληνικόν  λαόν και κατά την παρούσαν στιγμήν της δοκιμασίας. Θα σας παρέσχωμεν  όλην την δυνατήν βοήθειαν μαχόμενοι εναντίον κοινού εχθρού και θα μοιρασθώμεν την κοινήν νίκην».

Ο Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώστσιλ απευθυνόμενος προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Από την Επίτομη Ιστορία του Πολέμου 1940-41 της ΔΙΣ/ΓΕΣ (σελίς 44)

«Επιθυμώ να τονίσω εδώ το γεγονός ότι καμμία χώρα δεν επολέμησε στον  Παγκόσμιο πόλεμο με περισσότερη γενναότητα από την Ελλάδα. Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι από το 1940 έως το 1941 , η ελλάς υπήρξε η μόμη μαχόμενη σύμμαχός μας που αντάστη νικηφόρως στον εχθρό. Δεν επιτρέπεται σήμερα να το λησμονούμεν».

Από την ομιλία του Άγγλου Υπουργου Εξωτερικών ERNEST BEVIN στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά το 1946.

Η ιστορία έδειξε και απέδειξε κατά πόσο όλα τούτα πραγματοποιήθηκαν ή έμειναν απλά……….. ΛΟΓΙΑ…………

Τα λόγια που αξίζουν πραγματικά είναι αυτά του εθνικού μας ποιητή….

Στην  Ελλάδα…. …

Η Ελλάδα είναι αβασίλευτη,

με δάφνες και με κρίνα της νίκης.

Παντοδύναμος την έπλασε Τεχνίτης.

Η δόξα το καμάρι της,

η αλήθεια είναι δική της.

Κι αν είναι και στον πόλεμο

Μέσα , η ζωή θυσία,

ο τάφος είναι πέρασμα

προς την Αθανασία.

Κωστής Παλαμάς

1η Απριλίου 1941

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ –ΠΗΓΕΣ

– ΓΕΣ «Επίτομος ιστορία του    Ελληνο-Ιταλικού και Ελληνο-Γερμανικού πολέμου

– ΓΕΣ/ΔΙΣ Αγωνες και νεκροί 1940-45

– Η ανατομία του έπους. Λάζαρου Αρσενίου

– Η Ελληνική εποποιία . Άγγελου Τερζάκη

Με τιμή

Γρηγόρης Γιοβανόπουλος

Δάσκαλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *