SLIDER posted by

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Συλλαλητήριο ήταν και πέρασε… Μάλλον αθόρυβο και μάλλον στο… ντούκου!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ: Συλλαλητήριο ήταν και πέρασε… Μάλλον αθόρυβο και μάλλον στο… ντούκου!

Εκδήλωση τοπικού επιπέδου, με την οποία δεν ασχολήθηκε ουδείς, πέραν του στενού “οικογενειακού” κύκλου. Εννοώ ότι δεν “τάραξε νερά”, δεν απασχόλησε κανέναν εκτός Ημαθίας και δεν είχε καμία σχέση με τα συλλαλητήρια που είχαν προηγηθεί για το θέμα της Μακεδονίας, καθώς ήταν υποδεέστερο, από πολλές απόψεις.

Δεν αμφιβάλλω για την αξιέπαινη προσπάθεια που έγινε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας (του βασικού διοργανωτή) και των συνδιοργανωτών Συλλόγων (που φαίνεται ότι ποτέ δεν θα μάθουμε ποιοι συμμετείχαν ονομαστικά) όμως τους αξιολογώ ως άπειρους οργανωτικά, παρόλο που έδειξαν να ξεχειλίζουν από ενθουσιασμό και καλές προθέσεις.

ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΥΣΤΕΡΗΣΕ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Δεν αρκούν όμως μόνο οι καλές προθέσεις. Τέτοιες εκδηλώσεις για να πετύχουν την όποια υπέρβαση θέλουν “ξεσηκωμό” και στο συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας, τέτοιος “ξεσηκωμός” δεν υπήρξε. Εάν μάλιστα το συγκρίνουμε με τα δύο συλλαλητήρια που προηγήθηκαν, σε Βέροια και Βεργίνα, εύκολα μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιες βασικές παραμέτρους, στις οποίες υστέρησε το συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας.

Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ “ΕΚΚΛΗΣΙΑ”

Η παράμετρος “εκκλησία”, που στη Βέροια είχε καθοριστικό ρόλο, στην επιτυχία της εκεί διοργάνωσης και στη μαζική κινητοποίησή της (ειπώθηκε χαρακτηριστικά  ότι “το ράσο ήταν η σημαία του συλλαλλητηρίου”). Δυστυχώς για τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Αλεξάνδρειας, η τοπική εκκλησία φάνηκε να “αποσύρεται” από τη εκδήλωση, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν προηγηθεί από τον ίδιο τον Μητροπολίτη (στο συλλαλητήριο της Βεργίνας), ότι “στο συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας θα είμαστε πάλι εκεί…”.

Κατά την άποψή μου, αυτό είναι “επιτυχία” του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, που πήρε ευθέως κριτική θέση κατά του Μητροπολίτη μας και σχεδόν τον εγκάλεσε ή τουλάχιστον τον “φρενάρισε”, σε ότι αφορά το θέμα των συλλαλητηρίων. Με αποτέλεσμα να τον οδηγήσει σε δήλωση μη συμμετοχής στο συλλαλητήριο λόγω του… “πένθους” για την τραγωδία των πυρόπληκτων της Αττικής. Μια δήλωση, κατά την άποψή μου, δεν “έπεισε” τους σκεπτόμενους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι χρονικά το εθνικό πένθος είχε παρέλθει, θεωρούμε ότι ο Σεβασμιότατος δήλωσε το προσωπικό πένθος του, ως δικαιολογία για τη μη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας. Σεβαστό εάν έτσι αισθάνθηκε, μάλλον άδικο για τους συμμετέχοντες, που σε σύγκριση κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν μέχρι και “αναίσθητοι”…

Και κάτι γενικότερο επ’ αυτού, εν κατακλείδι: Η Μητρόπολη και ο Μητροπολίτης “μπήκαν” σε ένα “κάδρο”  σχολιασμού που δεν πολυταιριάζει με τον ρόλο τους και σίγουρα τους αδικεί σε σχέση με την παρουσία και την προσφορά τους. Αυτό μάλλον θα τους “αυτοπεριορίσει” (αναγκαστικά)  σε σχέση με πολλά και σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εμφανίσεις και δράσεις τους.  Κατανοητό νομίζω αλλά και αναμενόμενο.

Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ… “ΚΑΓΚΕΛΙΔΗΣ”

Μια άλλη παράμετρος επιτυχίας που την διαπιστώσαμε ιδίως στην περίπτωση του συλλαλητηρίου της Βεργίνας, είναι ότι τέτοιες εκδηλώσεις θέλουν τον… «Καγκελίδη» τους και τέτοιον δεν είδαμε να ασχολείται με το δικό μας συλλαλητήριο. Δεν λέω ότι δεν έχουμε, λέω ότι δεν είδαμε να ασχολείται ένας σαν τον Αντώνη Καγκελίδη (και την ομάδα του) που κυριολεκτικά «σήκωσε» στις πλάτες του, όλο το (πρόσφατο) συλλαλητήριο της Βεργίνας. Επαναλαμβάνω πως δεν υποτιμώ τους εδώ διοργανωτές, κάθε άλλο, όμως δεν διέκρινα «ένταση» στην κινητοποίηση, σαν την ένταση που είχε δημιουργήσει η συντονιστική των διοργανωτών της Βεργίνας, με τον συντονισμό του Αντώνη Καγκελίδη.

Θα μου πείτε ότι αυτός ασχολείται και με την πολιτική, ενδεχομένως να βλέπει τα συλλαλητήρια και σαν… σκαλοπάτι (όλως “τυχαίως” μετά τη Βεργίνα ανέλαβε επικεφαλής του συνδυασμού της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας). Οκέι σας το λέω, όπως σας λέω και ότι η κινητοποίηση για το συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας, δεν είχε καμία σχέση με την κινητοποίηση του συλλαλητηρίου της Βεργίνας. Και αναρωτιέμαι γιατί δεν έγινε αυτό, όταν μάλιστα είχε προηγηθεί το πετυχημένο μοντέλο και χρειάζονταν απλώς μια αντιγραφή του.

Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ “ΤΑΙΜΙΝΓΚ”

Η τρίτη σημαντική παράμετρος που κατά την άποψή μου έπαιξε ρόλο στην όλη διοργάνωση του συλλαλητηρίου της Αλεξάνδρειας, ήταν η χρονική περίοδος. Το “τάιμιγκ” που λέμε στο Ρουμλούκι. Όσοι είστε τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμάστε από πότε έγγραφα οτι πρέπει να διοργανωθεί συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αλεξάνδρεια.  Τα έγγραφα προς τον Γκυρίνη, τα έγραφα για όλους τους τοπικούς, όμως για μια φορά ακόμη, σε τέτοια ζητήματα στον Γιδά, λειτουργούμε σαν το αποστακτήριο του… Τζακ Ντάνιελς ή όπως το λέμε στην Κορυφή είμαστε… “τα ζώα μου αργά”!

Φαντάζεστε βέβαια πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, εάν ήμασταν ξύπνιοι και διοργανώναμε το συλλαλητήριο, τότε που γίνονταν συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα και το πράγμα “έβραζε” και από κόσμο και από δημοσιότητα. Αλλά που…

ΕΝΑ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ “ΝΤΟΥΚΟΥ” ΚΑΙ ΟΙ… ΚΛΑΡΙΝΟΓΑΜΠΡΟΙ

Κάπως έτσι, το συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας για τη Μακεδονία, πέρασε μεν στην ιστορία, πέρασε όμως “ντούκου”. Δεν δόθηκε καμία δημοσιότητα αλλά και δεν επιδιώχθηκε καμία δημοσιότητα (π.χ. δεν έγινε καμία αναφορά σε μέσα ενημέρωσης πέρα από τα τοπικά, προφανώς επειδή οι διοργανωτές το αμέλησαν). Δεν έγινε καμία κινητοποίηση στην υπόλοιπη Ημαθία (στα πρότυπα των προηγούμενων) και περιορίστηκε μόνο στον Δήμο. Δεν κινητοποιήθηκαν και δεν ασχολήθηκαν οι θεωρούμενοι “πολιτικοί” παράγοντες του Δήμου, παρά εμφανίστηκαν μόνο στο συλλαλητήριο σαν… κλαρινογαμπροί του ντόπιου πολιτικού νυφοπάζαρου.

Εξαιρώ τον Δήμαρχο Παναγιώτη Γκυρίνη, που έκανε μεν δημόσιο κάλεσμα όμως θα μπορούσε να “σηκώσει” το τηλέφωνο και να “υποχρεώσει” κάποιους κολλητούς του δημάρχους, να έλθουν στην Αλεξάνδρεια και να δώσουν παραπάνω κύρος στο συλλαλητήριο. Να “υποχρεώσει” να έλθει έστω και τον ομοϊδεάτη συνάδελφό του από τη Νάουσα, τον Νίκο Κουτσογιάννη, αλλά και παραπέρα, απευθύνοντας προσκλήσεις σε κολλητούς του δημάρχους της περιφέρειας (π.χ. στον κολλητό του δήμαρχο Αμπελοκήπων, Λάζαρο Κυρίζογλου που είναι και πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας). Και μη μου πείτε ότι δεν ήταν στους διοργανωτές και δεν είχε λόγους να το κάνει. Είχε και παρά είχε ως Δήμαρχος. Απλώς δεν το σκέφτηκαν ή κι αν το σκέφτηκαν δεν το έκαναν διότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στην “έκβαση” της εκδήλωσης, ώστε να καλέσουν και κάποιον παραπάνω.

Εξαιρώ επίσης και τον πρώην Δήμαρχο Τάσο Τασιόπουλο, τον μοναδικό μακράν των υπολοίπων τοπικών δημοτικών παραγόντων, που ασχολήθηκε με το θέμα του συλλαλητηρίου έντονα και ουσιαστικά.  Στο σενάριο που θέλει ένα διαφορετικό σχήμα δημοτικής αρχής στο Δήμο Αλεξάνδρειας, θεωρώ ότι η παρουσία του Τάσου Τασιόπουλου θα είναι όχι απλώς χρήσιμη αλλά απαραίτητη. Προτρέχω μάλιστα γράφοντας ότι μπορεί να είναι Πρόεδρος ενός Δημοτικού Συμβουλίου που πολλοί θα ήθελαν. Αυτά όμως θα τα αναλύσουμε σε επόμενα σημειώματα της στήλης.

Κανένας άλλος, από τους “πρίγκιπες”, “δούκες”, “βαρόνους” και λοιπούς της “άρχοντες” της τοπικής κοινωνίας, που θέλουν αν ασχοληθούν με τα δημοτικά ή τα περιφερειακά, πέραν των Γκυρίνη και Τασιόπουλου, δεν κινητοποιήθηκε ενεργά στο θέμα του συλλαλητηρίου κι αυτή είναι η αλήθεια. Οι υπόλοιποι, όπως έγραψα και πριν, πήγαν απλώς ως… κλαρινογαμπροί του ντόπιου πολιτικού νυφοπάζαρου. Και όσοι είστε του Εμπορικού Συλλόγου εάν τους δείτε στα μαγαζιά σας, να τους το πείτε…

Η ΟΜΑΔΑ ΓΚΥΡΙΝΗ

Υπό την έννοια του “αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω” θα εξαιρούσα απο το κάδρο της “ακινησίας”/ “απραξίας” και τους δημοτικούς συμβούλους της ομάδας Γκυρίνη. Οι Σάκης Παντόπουλος, Στέφανος Γκιουρτζής, Μανώλης Σταυρής, Στέφανος Δελιόπουλος, Σωτήρης Τόκας, Νίκος Σαρακατσάνος ήταν παρόντες, πλαισίωσαν και στήριξαν τον Δήμαρχο και όλες τις προηγούμενες ημέρες στάθηκαν στο πλευρό των διοργανωτών και αυτό “ακούστηκε” θετικά.

Ο “ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ” ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Όλοι οι παραπάνω και πολλοί ακόμη, ούτε που αντάμωσαν “βλέμμα” με τον Μιχάλη Χαλκίδη. Όπως δείχνουν τα πράγματα η κόντρα που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πλευρών εξελίσσεται σε άκρως “τοξική” και όποιος φροντίσει να αποτοξινωθεί το ταχύτερο μάλλον θα γλυτώσει την ίωση. Διαφορετικά δεν θα έχουμε καλές εξελίξεις. Ήδη ο κόσμος δυσφορεί και φαίνεται ότι η πλευρά Γκυρίνη έλαβε το μήνυμα, δείχνοντας διαθέσεις να ασχοληθεί με τα ουσιώδη. Απομένει να δούμε και την αντίδραση και της πλευράς Χαλκίδη, εάν θα επιμείνει στο στείρο παλαιοκομματικό ύφος “αντιπολίτευσης” ή θα προσαρμοστεί κι αυτή στο κλίμα που επιθυμεί η τοπική κοινωνία. Κλίμα που απεχθάνεται πλέον τις κοκορομαχίες και θέλει κάτι διαφορετικό.

Σε ότι αφορά το συλλαλητήριο, ο Μιχάλης Χαλκίδης εμφανίστηκε μόνος του, την ώρα που φερόμενοι ως συνεργάτες του, επέλεξαν να μην παρουσιαστούν μαζί του. Αυτό σχολιάζεται ευρύτερα και ολοένα περισσότερο. Όπως σχολιάστηκε ποικιλότροπα και η κοινή εμφάνισή του (στο συλλαλητήριο) με τον νεοδημοκράτη πολιτευτή Τάσο Μπαρτζώκα, μια εικόνα που έρχεται ως επιβεβαίωση της φήμης που διαρρέει το περιβάλλον Χαλκίδη ότι οι δυο εκ Μελίκης συμπατριώτες “τα έχουν βρει” πολιτικά, σε σχέση με τις επερχόμενες δημοτικές και βουλευτικές εκλογές.

ΤΟ “ΠΑΡΩΝ” ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΚΟΥΓΚΑ

Όμως εκείνο που σχολιάστηκε ιδιαίτερα (το γράψαμε και τις προηγούμενε ημέρες) ήταν το “παρών” που φώναξε η δημοτική ομάδα του Φώτη Δημητριάδη. Για μια φορά ακόμη εμφανίστηκε αρραγής και ήταν παρούσα στο συλλαλητήριο, θέλοντας εμφανώς να στείλει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε ενδιαφερόμενο. Ο Φώτης Δημητριάδης μαζί με τους Κώστα Βενιόπουλο, Όλγα Μοσχοπούλου και Μάκη Χατζόπουλος εμφανίστηκαν όλοι μαζί  στην πρώτη γραμμή κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Τυχαία βεβαίως δεν ήταν και η μη συμμετοχή του Σάκη Κούγκα της ίδιας ομάδας, η ερμηνεία που δόθηκε όμως δεν σχετίζεται με τις φήμες που διαδίδει το περιβάλλον του Μιχάλη Χαλκίδη, ότι… “ο Κούγκας είναι πλέον μαζί μας”. “Αυτά είναι ευσεβείς πόθοι, ο Σάκης απλώς δεν μπορούσε να είναι στο συλλαλητήριο” μας είπαν σε απάντηση. Θα είχε βέβαια ενδιαφέρον να το πει και ο ίδιος ο Σάκης Κούγκας αλλά έχουμε χρόνο. Άλλωστε “καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα κουνουπίδια”…

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ…

Κι αφού το “γυρίσαμε” στους “απόντες” δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στην απουσία του Κώστα Ναλμπάντη. Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ότι το είχαμε προβλέψει. Είχαμε γράψει ότι ο Κώστας Ναλμπάντης ως υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας που θα στοχεύει και στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να συμμετέχει σε τέτοια συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Παρ΄όλα αυτά ένας Ναλμπάντης “ ευρείας αποδοχής” οφείλει να έχει άκρες και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα.

Αυτό το εγγυάται πρώτα από όλους, ο Τάσος Τασιόπουλος, εμείς όμως έχουμε την άποψη ότι κρίσιμο ρόλο υπέρ μιας τέτοιας προσέγγισης θα έχει και ο πολυμήχανα ικανότατος Γιάννης Κυρκιλιαννίδης, που επίσης έδωσε το παρών στο συλλαλητήριο. Όπως και ο Δημήτρης Πανταζόπουλος που συμμετείχε στην όλη οργάνωση και ξέρει να προσεγγίζει δεξιούς της Δεξιάς αλλά κυρίως αδέξιους του ΠΑΣΟΚ. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ίσως και μέσα στην εβδομάδα της), ακούσαμε ότι θα διοργανωθεί μια εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια περί των δημοτικών εκλογών, όπου κάποιες συμμετοχές θα προκαλέσουν ιδιαίτερο θόρυβο.

… ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΗΜΑΘΙΑΣ

Από το συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας μάλλον απουσίαζε και η “επώνυμη” Ημαθία, με εξαίρεση κάποιους θεσμικούς όπως ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης (αλήθεια γιατί δεν έκανε ούτε ένα χαιρετισμό;) και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης. Μαζί με αυτούς να προσθέσουμε και ακόμη δύο στελέχη της ΝΔ Ημαθίας, που ήλθαν στο συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας, τον υποψήφιο Δήμαρχο Βέροιας Γιάννη Παπαγιάννη και τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας Τάσο Γιάγκογλου, ενώ η ενεργός παρουσία του βουλευτή Απόστολου Βεσυρόπουλου (στο πλευρό του οποίου ήταν συνεχώς δίπλα στελέχη του χώρου, όπως ο Κώστας Μαστοροδήμος, ο Μόσχος Κυτούδης κ.α.) μάλλον στο επίπεδο των “τοπικών” πρέπει να καταγραφεί.

Παρόντες επίσης και στελέχη της νέας Τοπικής ΝΔ Αλεξάνδρειας με επικεφαλής τον δραστήριο πρόεδρό της, Νίκο Τάκη, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ημαθίας (επίσης “τοπικός”) Αλέξανδρος Καλαϊτζίδης. Σε επίπεδο όμως Ημαθίας, η οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Ημαθίας ήταν απούσα κι “αυτό δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει, σε ότι αφορά εκδηλώσεις στον Δήμο Αλεξάνδρειας” όπως σχολίασε στέλεχος της εδώ ΝΔ όταν του κάναμε την σχετική αναφορά.

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ “ΚΙΧ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Όσο για τον Νίκο Καρανίκα, που πολλοί περίμεναν να είναι το κεντρικό πρόσωπο στις αναφορές των ομιλητών, λόγω των απόψεων που έχει διατυπώσει και λόγω της εντοπιότητάς του, δεν ακούστηκε “κιχ”.  Στο συλλαλητήριο που έγινε στη Βεργίνα (Δευτέρα 9 Ιουλίου) ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: “Το συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιουλίου. Θα είμαστε πάλι εκεί, για να δώσουμε την απάντηση σε αυτόν που προέρχεται από την Αλεξάνδρεια (σσ: εννοώντας το Νίκο Καρανίκα) και μας ονόμασε εθνίκια”.

Τελικά στην Αλεξάνδρεια, ούτε ο Μητροπολίτης ήλθε, ούτε αναφέρθηκε το παραμικρό για τον Καρανίκα από τους παρόντες και από τους ομιλητές. Να τον ξέχασαν, δεν το νομίζω. Ούτε να τους διέφυγε. Κι αυτό ως παρατήρηση για να θυμάστε εσείς οι “απλοί” αναγνώστες ότι στο τέλος, όσο κι αν μαλώσουν τα βουβάλια, τα βατράχια είναι που θα την πληρώσουν. Γι΄αυτό σεμνά, στους χαρακτηρισμούς και στους σχολιασμούς σας, εάν με εννοείτε.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ

Και κάτι τελευταίο. Εκτός από τις “ελλείψεις” της οργανωτικής επιτροπής, στους τομείς της κινητοποίησης και της “προώθησης” που προαναφέραμε, υπήρχαν και άλλες οργανωτικές αστοχίες που δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστες, όπως ότι τα λάβαρα των συλλόγων τοποθετήθηκαν μπροστά, με αποτέλεσμα να χαθεί η ορατότητα της εκδήλωσης, ένθεν κακείθεν, ενώ λίγο έλειψε να χαθεί και η σοβαρότητα από κάποιους που θέλησαν να προσεγγίσουν τον χώρο κρατώντας αυτοσχέδιες “κρεμάλες”. Ευτυχώς που όλο το “πακέτο” που συνόδευσε την παρουσία τους ήταν γελοίο κι αυτό διέσωσε την κατάσταση.

Δεν ξέρω εάν στις οργανωτικές αστοχίες της εκδήλωσης, πρέπει να συμπεριλάβω και ότι δεν έγινε εφικτό να δώσει το παρών και κάποιος “επώνυμος” μακεδονομάχος της περίστασης, ωσάν τον Φράγκο Φραγκούλη για παράδειγμα, που θα τραβούσε φώτα δημοσιότητας, θα έδινε “εύρος” και θα ενίσχυε την προβολή του συλλαλητηρίου. Ήλθε βέβαια ο Παναγιώτης Ψωμιάδης όμως ο Πανίκας περνάει πλέον απαρατήρητος και είναι έως κι ανεπιθύμητος λόγω των ακραίων αντιδράσεών του, εκεί που δεν το περιμένεις αλλά και εξ αιτίας της αφόρητης γραφικότητάς του.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Με αυτά και με άλλα, το συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας για τη Μακεδονία, πέρασε στην ιστορία. Καλώς έγινε, ήταν αξιοπρεπές, δεν οργανώθηκε όμως σωστά και κυρίως έγινε σε λάθος χρόνο. Τα στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας και όσοι ακόμη ασχολήθηκαν με την οργάνωση και την κινητοποίηση, έκαναν ότι μπορούσαν και πέτυχαν ένα εφικτό αποτέλεσμα. Το κάτι παραπάνω, έτσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση, ήταν ανέφικτο.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που με τον τρόπο του, περιόρισε στα τυπικά τη συμμετοχή της τοπικής εκκλησίας (καθοριστικός παράγοντας σε προηγούμενες κινητοποιήσεις) ενώ ήταν χαρακτηριστική η αδιαφορία και η ανύπαρκτη συμπαράσταση,  “μεγαλόσχημων” που θέλουν να έχουν ρόλο ή να αναλάβουν ευθύνες στα τοπικά πράγματα (πλην των δύο εξαιρέσεων που σας ανέφερα).

Πίνοντας μπύρα μετά το τέλος, έλεγε κάποιος σε διπλανή παρέα ότι αρκούσε για το κάτι παραπάνω, μια απλή κινητοποίηση των ποδοσφαιρικών συλλόγων της περιοχής. “Τριάντα ομάδες υπάρχουν τριγύρω, από 30 άτομα να έστελναν θα μπορούσαμε να έχουμε χίλιους παραπάνω” άκουσα να λένε χαρακτηριστικά. Ευσεβείς πόθοι. Οι αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής ούτε το ΑΦΜ τους δεν μπορούν να διαπραγματευτούν σωστά (αυτό είναι από άλλο… ρεπορτάζ διαπραγματευτικής αποτυχίας), σιγά μη κινητοποιούσαν μια χιλιάδα.. Στο κάτω κάτω δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Να… “διαθέτουν” ΑΦΜ αλλά και να κινητοποιούν κόσμο σε συλλαλητήρια.

Άκουσα όμως και κάτι ακόμη: Ειπώθηκε ότι στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Παναγιώτη Γκυρίνη, ο κόσμος ήταν περισσότερος, απ΄ ότι στο προχθεσινό συλλαλητήριο.  Εάν σκεφτείς ότι αυτοί που έτρεχαν τότε, για την προεκλογική συγκέντρωση του Γκυρίνη, υποτίθεται ότι ήταν σχεδόν οι ίδιοι που θα έπρεπε να τρέξουν και για το συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας (είτε εξακολουθούν συμφωνούν είτε εκ των υστέρων διαφωνούν μαζί του), είναι πολλά τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν.

Πολύπλοκο; Για σκεφτείτε…

Αλεξανδρινός  

7 Comments

  • Άλλο ένα σχόλιο για τη συνεργασία του Τάσου Μπαρτζώκα με τον Μιχάλη Χαλκίδη και πλέον ο κόσμος το’χει τούπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Όμως βρε Τάσο, εμάς μας ρώτησες; Θα συνεργαστής με τον Χαλκίδη; Το πιο άφιλο πολιτικό του νομου Ημαθίας; Πιστεύεις πως υπάρχει κόσμος που θα τον ακούσει; Τόσο μεγάλη είναι η απελπισία που έχεις; Ή τόσο μεγάλη είναι η ασχετοσύνη σου; Ακόμη δεν έμαθες; Για ρώτα και τον Αλεξόπουλο που είχε αναλάβει να τον βοηθήσει ο Χαλκίδης στις δημοτικές εκλογές, πόσα ψηφοδέλτια του έδωσε; Τίποτα. Θα σε πουλήσει και θα το φυσάς και δεν θα κρυώνει. Και στο φινάλε, ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΣ ΡΕ ΤΑΣΟ που σε πιστέψαμε και σε στηρίξαμε; Για κάνε μια συγκέντρωση φίλων σου και ρώτα την άποψή τους για τον Χαλκίδη; ΜΑΚΡΥΑ ΤΑΣΟ απο τον Χαλκίδη και καμία απολύτως σχέση μαζί του. Μακρυά κι αγαπημένοι.

  • Η απάντηση είναι το άρθρο του κ. Λυγερού για το Συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας
    http://www.lygeros.org/articles.php?n=39395&l=gr

    Όταν μέσα στο καλοκαίρι, βλέπουμε τόσο κόσμο συγκεντρωμένο στην Αλεξάνδρεια για το όνομα της Μακεδονίας, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η μαχητικότητα του ελληνικού λαού. Όσοι λοιπόν δεν έχουν υπολογίσει σε αυτή, έχουν όλο και περισσότερο άδικο. Το άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι και πάλι και αυτό το συλλαλητήριο στην Αλεξάνδρεια έγινε χωρίς κομματική στήριξη. Έτσι είδαμε τον απλό λαό απ’ όλα τα στρώματα να βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο με μια απερίγραπτη δυναμική. Και οι ίδιοι άνθρωποι κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πυρκαγιών της Αττικής. Έτσι και μέσα σε αυτόν τον αγώνα δεν ξέχασαν τους αθώους που πέθαναν, ούτε τους αθώους που επέζησαν διότι ο Ελληνισμός προσέχει και τον πόνο του άλλου. Όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι πρέπει να παλέψουμε μαζί, για να ανατρέψουμε τα δεδομένα που προσπαθεί να πλάσει η απαράδεκτη Συμφωνία που υπέγραψαν οι Υπεξ. Η βαρβαρότητα που καταπατά τα δικαιώματα των ανθρώπων, έχει μπει στο στόχαστρο του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού διότι αυτά είναι τα θεμέλια του λαού μας. Και γι’ αυτόν το λόγο ακούστηκε και ένας βροντερός εθνικός ύμνος. Η Αλεξάνδρεια έδειξε έμπρακτα ότι ο αγώνας για τη Μακεδονία συνεχίζεται. Κι απέδειξε ότι υπάρχουν νέοι Μακεδονομάχοι που παλεύουν με αξιοπρέπεια για το όνομα της Μακεδονίας επειδή δεν έχουν ξεχάσει τις θυσίες και τις υπερβάσεις των προηγουμένων. Η ιδεολογία της λήθης τα έβαλε με τη Μνήμη Μέλλοντος του Ελληνισμού αλλά έκανε λάθος και θα το πληρώσει.

    • Όταν μέσα στο καλοκαίρι βλέπουμε τόσους φασίστες να βρίσκουν έδαφος ανάμεσα σε ανυποψίαστους και να τους διοχετεύουν έντεχνα την προπαγάνδα τους και τον ακραίο φανατισμό τους, τότε όντως ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΚΑΛΑ όλοι εμείς οι υπόλοιποι…

  • Χε χε χε… Νομίζω ότι πολύ εύστοχα εντοπίζεται η “παρέμβαση” του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας που υποχρέωσε τον μακεδονομάχο μητροπολίτη μας σε… όπισθεν! Με άλλα λόγια, ο σεβασμιότατος την “άκουσε” απο τον ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως μετά τους… άκουσε.
    ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ

  • Η δημοκρατία απαιτεί συναίνεση του λαού με δημοψήφισμα και όχι εκείνη του καταληψία αρχηγού σας και εκείνου του γυφτου του κοτζιά που βρήκε γυφτοσκοπιανο γαμπρό να παντρέψει τη νυφούλα που την λεν Μακεδονία. Α! Να χαθείτε κατάλοιπα των κουμουνιστοσυμμοριτων. Γούσηδες.
    Μπουχτίσαμε από εισαγόμενη ορολογία (εθνικισμούς, φασισμούς, κομμουνισμούς, ρατσισμούς, αντιρατσισμούς κ. ά. -ισμούς), από φιλοπατρία πώς τα πάμε;
    Εις το έθνος δόξα το θεό υπάρχει. …..
    Μην απελπιζόμαστε αδέλφια Μακεδόνες … «Εί ο Θεός μεθ΄ημών, ουδείς καθ΄ημών» (Εάν είναι ο Θεός μαζί μας, κανείς δεν μπορεί να είναι εναντίον μας) και μας πληροφόρησε μέσω των “φίλων” Του των Αγίων ότι θα είναι συνεχώς μαζί μας, εφόσον του το ζητήσουμε …!!! Τον δρόμο και τον τρόπο τον ξέρουμε …!!!

  • Μια απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Είναι αυτό που φωνάζω εδώ και καιρό. Έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα στις ιδεοληπτικές προεκλογικές φανφάρες ( σκίσιμο μνημονίων , κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη κ.λ.π. ) και στην σκληρή πραγματικότητα της κυβερνητικής υπευθυνότητας και αποφασιστικότητας. Και κατάντησαν να κυβερνούν αντιπολιτευόμενοι.
    Ναι, είναι οι πολιτικοί οι φυσικοί αυτουργοί της παρακμής,
    όμως, ηθικοί αυτουργοί είναι η πνευματική ηγεσία του τόπου.
    Αυτά είναι αυτονόητα. Δεν χρειάζεται να το υποδείξει κάνεις Όταν δεν έχεις συνείδηση μέσα σου είσαι νεκρός !

  • Δύο σκέψεις. γιατί θα τρελαθούμε εντελώς:

    Πρώτον, από που κι ως που ο Παπαγιάννης θεωρείται Νεοδημοκράτης; Επειδή προσπαθεί να χωθεί στη ΝΔ σημαίνει ότι είναι και στέλεχός της; Και ο Τάσος Γιάγκογλου, που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του επιμελητηρίου, πόσο Νεοδημοκράτης θεωρείται;

    Δεύτερον, επειδή ο Χαλκίδης στάθηκε πλάι – πλάι με τον Μπαρτζώκα ή οποιον άλλο αυτό σημαίνει ότι αποδεικνύεται κάτι; Μου αρέσει μάλιστα που κάποιοι το θεώρησαν δεδομένο ότι αυτό που γράφεται είναι και πραγματικότητα.

    Δεν μας τα λέει καλά ο “Αλεξανδρινός”, ή δεν ξέρει τι του γίνεται ή επίτηδες μεταφέρει ψευδείς πληροφορίες για να πλήξει κόμματα ή να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις για πρόσωπα. Και στις δύο περιπτώσεις δεν τιμά το μέσο που τον φιλοξενεί.

    Με αφορμή και την απάντηση της συντονιστικής επιτροπής, με λίγα λόγια, ας μην θεωρούμε δεδομένο ότι μας “σερβίρουν” οι ανώνυμοι συντάκτες. Παρακαλούμε την διεύθυνση του site να τους παρακαλέσει να σέβονται την αλήθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *