ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Το σχέδιο για μια βιώσιμη ροδακινοκαλλιέργεια που παρέδωσαν οι αγρότες της Ημαθίας στον Μ. Βορίδη

Το σχέδιο για μια βιώσιμη ροδακινοκαλλιέργεια που παρέδωσαν οι αγρότες της Ημαθίας στον Μ. Βορίδη

Υπόμνημα παρέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας την στιγμή της αποχώρησης του ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη στη διάρκεια της σύσκεψης φορέων στη Βέροια, η οποία διεκόπη και δεν μπόρεσαν να ακουστούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου του νομού μας.

Το υπόμνημα αναφέρει:

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων κ. Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί συνεχώς διογκώνονται, αναζητώντας άμεση λύση, αφού βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται και πολλοί εξ αυτών να οδηγούνται σε μερική ή ακόμη και ολική εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Θέλοντας να απεικονίσουμε την τραγική οικονομική κατάσταση όπου έχουν επέλθει οι ροδακινοπαραγωγοί, σας διαβεβαιώνουμε ότι η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, έχει αγγίξει σε μικρότερο βαθμό τους παραγωγούς, σε σχέση με την άνευ προηγουμένου κρίσης, η οποία υφίσταται τα τελευταία 6 έτη (Ρωσικό εμπάργκο) η ροδακινοκαλλιέργεια, με δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να βιώνουν την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, μη μπορώντας να συνεχίσουν να καλλιεργούν, με συνέπεια το αφανισμό της καλλιέργειας τα επόμενα έτη και γενικότερα την ερημοποίηση της υπαίθρου, καθώς δεν είναι λίγοι οι αγρότες που εγκαταλείπουν τη γη, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς σε ξένες χώρες.

Ως εκ τούτων Σας παρουσιάζουμε το δικό μας σχέδιο ανατροπής της παρούσης κατάστασης, το οποίο δεν έχει μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις για την υλοποίηση του, αλλά απαιτεί πολιτική βούληση, ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.

– Επιτακτική ανάγκη Αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας για μείωση των στρεμματικών εκτάσεων και αποσυμφόρηση της αγοράς, όπως έχουν πράξει και ανταγωνίστριες χώρες.

– Τέλος στις ανεξέλεγκτες φυτεύσεις και προγραμματισμός νέων φυτεύσεων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των αγορών

– Μείωση του κόστους παραγωγής, με φθηνότερα αγροεφόδια και πετρέλαιο και εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (Γεωργικά μηχανήματα, συστήματα διαμόρφωσης, καλλιεργητικές πρακτικές και προσβάσιμη χρηματοδότηση)

– Υλοποίηση ενός ενιαίου εξαγωγικού φορέα με την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή Συνεταιρισμών και Ομάδων παραγωγών για καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα λόγω της διακίνησης μεγαλύτερου όγκου παραγωγής.

– Δημιουργία κινήτρων ένταξης όλων των παραγωγών σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών με προϋπόθεση οι παραπάνω να λειτουργούν με διαφάνεια.

– Αποπληρωμή των μελών των συνεταιρισμών και ομάδων, σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και ανακοίνωση των τιμών πώλησης ανά τακτά διαστήματα (15 μέρες), αλλά και Κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός στα εσωτερικά των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

– Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και επίσπευση των διαδικασιών αποπληρωμής αποζημιώσεων καθώς και εφαρμογή του συμψηφισμού ασφαλιστικών εισφορών με τα ποσά που έχει να λαμβάνει ο παραγωγός.

– Ένταξη στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων(ΝΕΑ ΚΑΠ), των νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων, όπου μετά την επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο, οι τιμές τους έπεσαν κατακόρυφα με συνέπεια να έχει καταστεί ασύμφορη η καλλιέργεια τους.

– Δημιουργία νέου πλαισίου μετάκλησης Εργατών Γης, ώστε να είναι υλοποιήσιμο από όλους τους παραγωγούς (Μείωση κόστους μετάκλησης)

κ. Υπουργέ, Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω και θα ενεργήσετε κατάλληλα, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που μας ταλανίζουν και δεν θα είναι ακόμη μια ανακοίνωση, με προτάσεις που θα πέσουν στο ΚΕΝΟ.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

2 Σχόλια

  • δλδ πιστευεται οτι ο βοριδης που δεν εχει δει ροδακινια στην ζωη τ θα κανει κατι?με 0,20 συμπηρυνο καλυτερα καυσοξυλο!!τον τελευταιο λογο τον εχουν οι κονσερβαδες οσα και να λετε αυτοι καθοριζουν την τυχη σας!εαν η κυβερνηση δεν τους τραβηξει το αυτι δεν εχει χαιρι το συμπυρηνο!αλλα δυστηχως δεν τον εκανε ποτε και ουτε προκειται

  • και τι θα μπουνε ολα αυτα τα στρεμματα που θα κοπουνε οι φαρμες???τευτλα που δεν υπαρχουν η οταν υπηρχαν ειχανε κερδος???καλαμποκι με 0.14 λεπτα και η τιμη καθοριζετε αναλογα την ποσοτητα που φερνει ο καθε εμπορος απο βουλγαρια???? σιταρι??? λοττους που δεν τουσ πλησιαζει κανεις??? η να μηνουν ολα χαιρσα και να γεμισουν γκαγκανια???? προτεινεται κιολας οχι μονο ζηταται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up