ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Καλλιέργεια ρυζιού ετοιμάζουν μέσα στην Αλεξάνδρεια – επιστολή Γκυρίνη σε Βορίδη για το σοβαρό θέμα

Καλλιέργεια ρυζιού ετοιμάζουν μέσα στην Αλεξάνδρεια – επιστολή Γκυρίνη σε Βορίδη για το σοβαρό θέμα

Η είδηση πως θα καλλιεργηθεί ρύζι σε χωράφι εντός της Αλεξάνδρειας έχει αναστατώσει δικαιολογημένα τους κατοίκους της Αλεξάνδρειας. 

Το σοβαρό αυτό θέμα και τα προβλήματα με τα κουνούπια που πρόκειται να υπάρξουν σε τέτοιο ενδεχόμενο, έπεσε στην αντίληψη του δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη ο οποίος αντέδρασε άμεσα και απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης καλλιέργειας ρυζιού στην περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας. 

Διαβάστε τι αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου Αλεξάνδρειας: 

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη απέστειλε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, θέτοντάς του το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης καλλιέργειας ρυζιού και της δημιουργίας καλλιεργητικών ζωνών για ορυζώνες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“Κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε στο Δήμο μας καλλιεργείται ρύζι, ανεξέλεγκτα από άποψη χωροθέτησης, ακόμα και σε αγροκτήματα παρακείμενα των οικισμών. Η καλλιέργεια του ρυζιού έχει την τεχνική ιδιαιτερότητα της δημιουργίας λεκανών στάσιμων νερών, προκειμένου να αναπτυχθούν τα φυτά, γεγονός όμως που την ίδια στιγμή δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες εκκόλαψης των κουνουπιών.

Εξαιτίας της εγγύτητας των ρυζοκαλλιεργειών κοντά σε κατοικημένες περιοχές απαγορεύονται οι αεροψεκασμοί από ελικόπτερα για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Έτσι, αυτές παραμένουν ακάλυπτες από πλευράς ψεκασμών με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένος πολλαπλασιασμός των κουνουπιών σε αυτές τις υδάτινες επιφάνειες. Οι επίγειοι τρόποι καταπολέμησης που εναλλακτικά εφαρμόζονται στις περιοχές αυτές είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας.

Το γεγονός αυτό έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών, από πλευράς του Δήμου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργώντας επακολούθως τεράστια όχληση αλλά και κίνδυνο της υγείας των κατοίκων του δήμου και των επισκεπτών μεταφέροντας, τα παθογόνα σοβαρότατων ασθενειών όπως, της ελονοσίας, κίτρινου πυρετού, Δάγκειου πυρετού, πυρετού του Δυτικού Νείλου, πυρετού Chikungunya και αρκετών φιλαριάσεων,, που σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και απώλειες ανθρώπινης ζωής (στο δήμο μας υπήρξε κρούσμα με απώλεια ανθρώπινης ζωής από το πυρετό του Δυτικού Νείλου).

  • Επειδή το ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών αποτελεί προτεραιότητα για ολόκληρη την περιοχή του Δήμου μας αλλά και για τις γύρω περιοχές.
  • Επειδή η μη χωροθέτηση των ορυζώνων στη Περιφέρεια δημιουργεί πολλά προβλήματα με κύριο πρόβλημα την απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Ζητούμε

Να υπάρξει χωροθέτηση που θα προβλέπει τη δημιουργία καλλιεργητικών ζωνών για ορυζώνες, ζώνες οι οποίες θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από οικιστικές περιοχές.

Ο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ

10 Comments

  • Καλλιεργείται τόσα χρόνια ρύζι Σχοινά Αλεξάνδρεια. όπως και στα γύρω χωριά τώρα. ξυπνήσατε,;

  • Tί εξυπνάδες είναι αυτές; τα βάλαμε και με το ρύζι τώρα;

    • ΕΛΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ

  • Καλά ο άλλος μέσα στην Αλεξάνδρεια θα βάλει ρύζι ; Δεν σέβεται κανέναν ; Έλεος !!

  • ποιο Τ.Ο.Ε.Β τους δίνει νερό για να τα εικονομάνε;;;;;;;;;ο Πρόεδρος μήπως ειναι και Αντιδήμαρχος;;;;;;;;;;

  • Στο χωράφι ότι θέλει βάζει ο κάθε αγρότης. Δεν έχεις χωράφι; Περίμενε τα από τον αγρότη. Αν έχεις μεγάλο χωράφι και τρακτέρ η δουλειά θα γίνει.

  • Τι ρύζι; Καρολίνα ή μπασμάτι; το δεύτερο μαζεύει λιγότερα κουνούπια.

  • Δηλαδή αν ο άλλος αποφασίσει να κάνει σταύλο με ζώα μέσα στην Αλεξάνδρεια ,πειδή έτσι του καπνισε,θα το κάνει; Στην Ουγκάντα ζούμε μάλλον ,συνεχής υποβάθμιση της πόλης κ η γνωστή συμπεριφορά…κάνω ότι θέλω κ δεν με νοιάζει για τους συμπολίτες μου.

  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ. ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΤΟΕΒ ΠΟΥ
    ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΝΕΡΟ
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ
    ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΟ !!
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΑΖΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
    ΡΥΖΙΑ

  • Απο βδομαδα εισαγγελεας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *