ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ posted by

Καραντίνα – Γιδάς: Ημερολόγιο καραντίνας 2020 – τι, πώς και γιατί;

Καραντίνα – Γιδάς: Ημερολόγιο καραντίνας 2020 – τι, πώς και γιατί;

Για πρώτη φορά στη νεότερη σύγχρονη ιστορία (και ελπίζουμε και για τελευταία), σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης, δέχεται τις τρομερές συνέπειες μιας πανδημίας.

Ολόκληρες χώρες, μέσα σε αυτές και η Ελλάδα φυσικά, έχουν μπει σε καραντίνα, ενώ όλοι ζούμε την εποχή #μένουμεσπίτι.

Η “κανονικότητα” έχει υποστεί παύση και δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας της ιδιωτικής αλλά και της δημόσιας ζωής, που να έχει μείνει ανεπηρέαστος.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι μέρες που βιώνουμε, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας και εμείς με τη σειρά μας μέρος της.

Τι;

Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερη ευκαιρία από αυτή για να υιοθετήσουμε την συνήθεια του “ημερολογίου”.

Σε κάποιους η καταγραφή ημερολογίου, μπορεί να θυμίζει εφηβικό τερτίπι και σε άλλους σαχλό ρομαντικό παιχνίδι.

Η πανανθρώπινη αυτή συνήθεια – δραστηριότητα όμως, έχει αποδειχθεί πως αποτελεί τρόπο έκφρασης και μέσο διατήρησης αρχείου ζωής, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιείται ως ψυχοθεραπευτικό μέσο.

Πώς;

Για να το κάνει κανείς αυτό, δεν απαιτείται ιδιαίτερος κόπος και χρόνος, πάρα μόνο συνέπεια και φαντασία!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άδειο τετράδιο, σκόρπια χαρτιά και σημειώματα, ακόμα και να φτιάξετε ή να διακοσμήσετε μόνοι σας ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο.

Αριθμήστε τις μέρες και καταγράψτε σκέψεις, συναισθήματα, γεγονότα, ιδέες και διαλόγους από την καθημερινότητα μέσα στο σπίτι.

Κάντε ένα σκίτσο, κολλήστε φωτογραφίες, γράψτε στίχους, τίτλους ειδήσεων, μια συνταγή που δοκιμάσατε σήμερα ή την εμπειρία σας από το σούπερμαρκετ.

Οι επιλογές είναι αναρίθμητες και ανεξάντλητες.

Γιατί;

Η μνήμη δυστυχώς, δε μπορεί να τα συγκρατήσει όλα, όσο μοναδικά και πρωτοφανή κι αν είναι τα γεγονότα των ημερών, δεν θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε όλα σε αυτή.

Ακόμα και τα πιο σημαντικά, κάποια στιγμή με την πάροδο του χρόνου θα ξεθωριάσουν από την μνήμη μας.

Μπορεί στην αρχή να σας φανεί ανούσιο ή “χαζό” αλλά θα δείτε πως περνώντας οι μέρες, θα εμπνέεστε ολοένα και περισσότερο απ’ τα πιο απλά πράγματα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και θα φτάσετε να παρατηρείτε την καθημερινότητα από την σκοπιά του συγγραφέα, του ιστορικού, του δημοσιογράφου, ή του ήρωα!

Ταυτόχρονα, όπως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε η σχέση μας με το “αληθινό γράψιμο” είναι ελάχιστη ή ανύπαρκτη και έχει αντικατασταθεί φυσικά με την ψηφιακή πληκτρολόγηση.

Η νέα συνήθεια αυτή θα σας φέρει μνήμες από τα χρόνια “του χαρτιού και του μολυβιού” και τη σχέση που δημιουργούνταν ανάμεσα σε εμάς και την λευκή σελίδα.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, θα αποτελεί ένα αντικείμενο – υλικό υψηλής ιστορικής αξίας, που με ιδιαίτερα συναισθήματα θα ανατρέχετε σε αυτό στο μέλλον για να θυμηθείτε πως βιώσατε αυτές τις “διαφορετικές” μέρες που ζούμε.

Είναι βέβαιο, πως η δημιουργία και  καταγραφή ημερολογίου είναι μια δραστηριότητα που συναρπάζει τα παιδιά κάθε ηλικίας και είναι στο χέρι σας να τα βοηθήσετε να εμπλακούν σε αυτή, περνώντας μαζί τους ποιοτικό χρόνο και δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες που θα μετατραπούν σε αναμνήσεις.

Δοκιμάστε το!

Ειρήνη Μπενίσκου

Παιδαγωγός Α.Π.Θ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *