ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

O Τάσος Μπαρτζώκας για την οριστική λύση στους Δασικούς Χάρτες

O Τάσος Μπαρτζώκας για την οριστική λύση στους Δασικούς Χάρτες

Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή ΝΔ Ημαθίας Τάσου Μπαρτζώκα, ανακοινώθηκε:

Υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο έχει ως στόχευση να λειτουργήσει, αφενός ως αναπτυξιακό εργαλείο και αφετέρου, επιδιώκει να επιλύσει σωρεία προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με νομοθέτησητης απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πεδίο των Δασικών Χαρτών.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο επιχειρεί να ρυθμίσει με τρόπο σύγχρονο, αναπτυξιακό αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον χρονίζοντα ζητήματα, όπως πχ την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και την αδειοδότηση των ΑΠΕ, τη ζωνοποίηση των προστατευόμενων περιοχών NATURA, τη διαχείριση αποβλήτων και τις οικιστικές πυκνώσεις.  Παράλληλα,  δίνει οριστικά τέλος στο επίμαχο ζήτημα των «κατά φαντασία» δασών, καθώς αποσαφηνίζει οριστικά ότι δεν θεωρούνται δάση ήδασικές εκτάσεις, γαίες οι οποίες είχαν κατά το παρελθόν απολέσει το δασικό τους χαρακτήρα κατόπιν σχετικών αποφάσεων και πράξεων της διοίκησης .

Συγκεκριμένα, και καθώς το ζήτημα αφορά ιδιαίτερα τους κατ’ εξοχήν αγροτικούς νομούς, όπως η Ημαθία, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές για τις οποίες άλλαξε νομίμως,με ισχύουσες πράξεις της διοίκησης πριν το 1975, ο χαρακτήρας τους από δασικός σε άλλης μορφής. Πρόκειται κυρίως για Πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας, όπως πχ:αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων (για κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες, διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις), διανομές και αναδασμοί για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, Άδειες Υπουργού ή Νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων, Πράξεις που εκδόθηκαν με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Ουσιαστικά,οι ρυθμίσεις αυτές προωθούν την  υποχρέωση της  διοίκησης να προβεί τσην αναμόρφωση του δασικού χάρτη, και μάλιστα εντός δίμηνης προθεσμίας, χωρίς να υποχρεώνεται ο πολίτης να προβεί σε ενέργειες. Παράλληλα, έως και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του δασικού χάρτη η ισχύς του αναστέλλεται.

Σύμφωνα με δήλωση του Τάσου Μπαρτζώκα, ο οποίος έχει επανειλημμένως  μεσολαβήσει τόσο στην πολιτική ηγεσία, όσο και σε φορείς που εμπλέκονται, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «Η πρώτη, απαραίτητη και άκρως σημαντική κίνηση, για να λήξει επιτέλους η ταλαιπωρία των αγροτών μας, θεσμοθετήθηκε.Είναι εξίσου σημαντικό να αποκατασταθεί η ροή των χρηματικών δικαιωμάτων ενισχύσεων επί των εκτάσεων, που για αρκετό διάστημα δεν καταβάλλονταν. Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα καταβληθούν αναδρομικά τα ποσά των ενισχύσεων στους δικαιούχους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθήσω να ενεργώ, εξαντλώντας τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές μου δυνατότητες.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *