ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Με δόσεις οι αναγγελίες ζημιάς στον ΕΛΓΑ στον κάμπο Αλεξάνδρειας και Βέροιας

Με δόσεις οι αναγγελίες ζημιάς στον ΕΛΓΑ στον κάμπο Αλεξάνδρειας και Βέροιας

Την τακτική των αναγγελιών ζημίας με… δόσεις, ακολουθεί ο ΕΛΓΑ, σε σχέση με το τις καταστροφές που προκάλεσε η δυνατή ανεμοθύελλα της 4ης Μαΐου σε πάνω από 10.000 στρέμματα με κτήματα ακτινιδιάς στον κάμπο μεταξύ των Δήμων Αλεξάνδρειας και Βέροιας, στο νομό Ημαθίας, πυροδοτώντας δυσφορία στις τάξεις των πληγέντων, οι οποίοι αντιμετώπισαν και πέρυσι απώλειες παραγωγής από παγετό.

Συγκεκριμένα και μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ, από τον ΕΛΓΑ είχαν προσκληθεί να καταθέσουν, μέχρι την Παρασκευή 29 Μαΐου του 2020, δηλώσεις ζημίας οι παραγωγοί ακτινιδίου από το αγρόκτημα των Κοινοτήτων Βρυσακίου κι Αλεξάνδρειας και έως την Τρίτη 19 Μαΐου εκείνοι των Κοινοτήτων Μακροχωρίου, Διαβατού και Κουλούρας, ενώ το πρωί της Τετάρτης 13 Μαΐου άνοιξε η διαδικασία και για τη Μελίκη, με περιθώριο ολοκλήρωσης της υποβολής δηλώσεων έως τις 19 Μαΐου.

Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που υπήρξε για τα «αντανακλαστικά» του ΕΛΓΑ, είναι το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή της ενότητας Μελίκης, όπου υπάγονται και χωριά όπως ο Πρόδρομος, τα Παλατίσια, η Βεργίνα και η Κυψέλη, είχαν αρχίσει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο κοινοτικό κατάστημα Μελίκης, πριν ακόμη υπάρξει η επίσημη αναγγελία.

Ειδικά για την χωρική ενότητα της Μελίκης, πληροφορίες του Agronews αναφέρουν πως ως επίσημη δικαιολογία του ΕΛΓΑ για τα παράπονα των παραγωγών, περί καθυστέρησης στην ενεργοποίησης των διαδικασιών, αναφέρθηκε πως ο τοπικός ανταποκριτής του ήταν σε άδεια και τυχόν αναγγελία θα ήταν χωρίς αντίκρισμα διότι δεν θα υπήρχε άνθρωπος να παραλαμβάνει τις δηλώσεις.

«Η κατάσταση σε πολλά περιβόλια από την ανεμοθύελλα είναι τραγική για τους παραγωγούς και το πρόβλημα διογκώνεται με την πολιτική του ΕΛΓΑ να επιμένει να θέτει ως minimum όριο ζημίας το 30% προκειμένου να αναγνωρίσει δικαίωμα αποζημίωσης στο ακτινίδιο, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια δυναμική καλλιέργεια», ανέφερε στο Agronews ο παραγωγός Γιώργος Κουτσηπασόπουλος από το χωριό Πρόδρομος, όπου καλλιεργεί 80 στρέμματα με ακτινίδια.

Σε ό,τι αφορά στην επίπτωση που είχε η ανεμοθύελλα στις φυτείες της περιοχής, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» σε πολλές περιπτώσεις, καθώς προηγήθηκε το χιόνι που έπεσε τον Απρίλιο και έριξε για αρκετές ημέρες τη θερμοκρασία σε επίπεδα οριακά κάτω από το μηδέν, ενώ τα δέντρα ήταν ήδη ταλαιπωρημένα και από πέρυσι όταν τα έπληξε ο παγετός προκαλώντας ζημίες.

«Φυσούσε πολύ δυνατός βορειοδυτικός άνεμος για σχεδόν όλη την εβδομάδα που ξεκίνησε από την 4η Μαΐου, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ανθοφόρα κλαδιά. Η ζημιά σε όλο τον κάμπο πρέπει να ξεπερνά το 30%», εξήγησε στο Agronews ο Ευθύμης Παπαϊωάννου, από το χωριό Μελίκη, όπου καλλιεργεί 60 στρέμματα του προϊόντος. Ο ίδιος τονίζει πως «τα περιθώρια στενεύουν για τους παραγωγούς, δεδομένου ότι η ανεμοθύελλα ήρθε να λειτουργήσει σωρευτικά στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές».

Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η ζημιά δεν θα περιοριστεί μόνο στην τρέχουσα προσδοκώμενη παραγωγή. «Οι βλαστοί που έσπασαν ήταν οι καρποφόροι, που σημαίνει ότι πέρα από τη μειωμένη από 30% έως και 60%, φετινή παραγωγή, υποθηκεύεται και η επόμενη χρονιά, διότι τα δέντρα θα χρειαστεί να αναπληρώσουν το φυτικό κεφάλαιο που καταστράφηκε από την ανεμοθύελλα, σε βάρος του καρπού» είπε ο Τάσος Λιολιόπουλος, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Αλεξάνδρειας και ζήτησε δίκαιες αποζημιώσεις.

agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *