ΤΟΠΙΚΑ posted by

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αράχου Αβραάμ Παναγιωτίδης για το πρόβλημα με τα αδέσποτα στον δήμο

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αράχου Αβραάμ Παναγιωτίδης για το πρόβλημα με τα αδέσποτα στον δήμο

Ένα από τα μεγάλα και θλιβερά προβλήματα που μεταφέρθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση και γιγαντώθηκε τα τελευταία  χρόνια είναι τα ζώα που από κακή τους τύχη κάποια άλλα ζώα τα παράτησαν στους δρόμους.

Διαβάζω ανά τακτά χρονικά διαστήματα διάφορες αναφορές εδώ, αλλά και σε άλλους δήμους για το πρόβλημα αυτό, δυστυχώς ο νόμος 4039 του 2012  διογκώνει  τα προβλήματα με τα κατοικίδια  παρά  τα επιλύει !

Άρθρο 2 . ¨Αρμόδιες αρχές ¨όσοι πραγματικά θέλετε να έχετε άποψη και να διαφέρετε από τον ηρώα του καναπέ – FB, παρακαλώ να το διαβάσετε.

Άρθρο 4. διαβάστε μόνο την παράγραφο 1.και το 3β

Άρθρο 5. ¨Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσπoζόμενου ζώου συντροφιάς¨.

1 ε, 1στ, 1ζ . Παράγραφος 2 και 3 αναφέρει ο νόμος για τον περίπατο, για τον άμεσο καθαρισμό από τα περιττώματα, αλλά και για βλάβες – ζημίες και πρόληψη ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος σε χώρους άλλων ιδιοκτητών και σε κοινοχρήστους χώρους.

Άρθρο 8. παράγραφος 2 !

Άρθρο 9. ¨Περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς ¨ διάβασα το συγκεκριμένο άρθρο πολλές φορές φοβούμενος ότι κάτι δεν κατάλαβα καλά:

Αφού ο δήμος περισυλλέξει και περιθάλψει και στειρώσει το ζώο τότε πρέπει να το επαναφέρει στο φυσικό του περιβάλλον, εκτός όμως από περιοχές με νοσοκομεία (βλέπε τι γίνεται μπροστά στο Κέντρο Υγείας, αλλά και στα 2 νοσοκομεία της περιοχής μας Βέροια και Γιαννιτσά.

Όχι κοντά σε σχολεία, όχι κοντά σε αθλητικά κέντρα, όχι σε αυτοκινητόδρομους, λιμάνια αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους.

Όλα αυτό τα ορίζει ο νόμος και η πενταμελούς  επιτροπή  του δήμου.

Τι νομικές ευθύνες έχει η πενταμελούς επιτροπή αφού έχει να διαχειριστεί το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων;

Επίσης με απόφαση της επιτροπής ρυθμίζονται η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων στις περιοχές που αυτά επαναφέρονται, αλλά και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν θα επιτρέπεται η επαναφορά.

Πόσοι έχουμε γίνει μάρτυρες από τροχαία με ένα αδέσποτο; Πόσες επιθέσεις σε παιδιά και επιθέσεις από αγέλη σκύλων σε περαστικούς;

Πόσοι έχουμε γίνει μάρτυρες από κακοποίηση – θανάτωση και γενικά της μη τήρησης των κανόνων προστασίας των ζωών.

Οι Προτάσεις μου είναι οι εξής :

1. Καταγραφή από τους τοπικούς προέδρους των δεσποζόμενων ζώων με τους ιδιοκτήτες τους που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί, αλλά και των αδέσποτων ζώων που έχει η κοινότητα τους , η συνεργασία των αρμόδιων φορέων ,δήμος ,αστυνομία, κτηνίατροι ,περιφέρεια αλλά και ιδιωτών για την καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων είναι απαραίτητη, δυστυχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής δεν είναι ενήμερη με τα πραγματικά νούμερα των τετράποδων φίλων μας.

2. Ενημέρωση των κατόχων ζώων συντροφιάς όπως αυτό ορίζεται από τον νόμο για την καταγραφή και την στείρωση τους ,σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την απόκτηση τους ,αλλά και για τον περιορισμό τους στον χώρο του ιδιοκτήτη . Επίσης  πρέπει να γίνονται έλεγχοι εάν τα ζώα που είναι καταγεγραμμένα είναι ακόμη στους ιδιοκτήτες τους και αν τηρούνται οι επισκέψεις στον κτηνίατρο.

3. Σαν δήμος πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τα κλούβια ανάρρωσης, να έχουμε ανοιχτό πρόγραμμα για τις περιθάλψεις, αλλά και τις στειρώσεις 365 μέρες κάθε χρόνο.

Έχοντας περισσότερες θέσεις ανάρρωσης θα μπορούν οι φιλοζωικές να οργανώσουν μαζικές στειρώσεις από εθελοντές κτηνιάτρους, επιπλέον θα πρέπει να έχει κάθε κοινότητα έναν χώρο για την προσωρινή φύλαξη των ζώων πάντα σε συνεργασία με την φιλοζωική μέχρι να το παραλάβει ο υπεύθυνος για την περίθαλψη και στείρωση του.

4. Σύμπραξη Δήμου, των τεσσάρων βουλευτών του νομού μας, του εμπορικού συλλόγου, των φιλοζωικών οργανώσεων, των κτηνιάτρων και λοιπών φορέων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ως προς την διαχείριση και την υιοθεσία των ζώων μπορούμε εμείς να είμαστε το παράδειγμα προς μίμηση απαιτώντας, αλλά και πράττοντας, έτσι θα αυξήσουμε και το επίπεδο των αιρετών μας.

5. Στις δύσκολες μέρες που ζούμε θα πρέπει η πολιτεία και οι διάφοροι φορείς να μεριμνήσουν για ένα ταμείο συνεισφοράς στα κόστη για στείρωση και καταγραφή, ίσως από χρήματα εθελοντών, ένα μικρό τέλος στον λογαριασμό του νερού ή ακόμα και όπως έχω γράψει παλαιοτέρα να συνεισφέρουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες αφού θα έχουν λιγότερες ζημίες, άλλωστε μιλάμε για κοινωνικό έργο, αλλά και κοινωνική ευθύνη.

Κοινές δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών οργάνωσε η περιφέρεια για  38 δήμους,  παράλληλα θα μπορούσε να γίνει και μια σύμπραξη για το πρόβλημα των αδέσποτων για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την μεταφορά από όμορους νομούς, αλλά και να δούμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος με τα ζώα που μόνο χαρά και αγάπη θέλουν να μας προσφέρουν.

Δεν τιμά κανέναν η εικόνα της συνύπαρξης μας με τα ζώα, εάν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα ας μείνουμε ενωμένοι σε αυτόν τον αγώνα, είμαστε λίγοι για να διχαστούμε.

Σίγουρα η διοίκηση του δήμου είναι δημαρχοκεντρική, σίγουρα η εικόνα του δήμου μας δεν είναι ικανοποιητική, θεωρώ όμως την άποψη ότι ¨ο δήμαρχος φταίει για όλα ¨ λάθος, έως να φτάσουμε σε αυτόν ας ρίξουμε μια μάτια στον καθρέπτη μας , για να μην παραμείνουμε στα αδέσποτα λόγια, στις αδέσποτες πράξεις, στις αδέσποτες σκέψεις και στα αδέσποτα ζώα…

Αβραάμ Παναγιωτίδης

Πρόεδρος Τ.Κ. Αράχου του δήμου Αλεξάνδρειας

3 Comments

  • ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΧΟΡΤΑ 2 ΜΕΤΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΝΕΡΟ ΚΑΘΕ 2 ΜΕΡΕΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 3 ΜΕ 4 ΩΡΕΣ ΛΑΜΠΕΣ ΚΑΜΕΝΕΣ

  • ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ…..ΔΕ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ…..

  • Έδωσε σημαδια ζωής ο πρόεδρος? Τους νόμους τους ξέρουμε κύριε πρόεδρε . Κάνε αυτά που πρέπει κ άσε τα αδέσποτα. Από τον περιφερειακό δρόμο του χωριού δεν μπορείς να περάσεις από τα χόρτα. Στην παιδική χαρά του χωριού χόρτα πολλά κ γυμνά επικίνδυνα καλώδια. Κοροϊδέψες τους πολίτες προεκλογικά κ έκανες αγώνα να ξαναεχουνε τον πιο ακατάλληλο δήμαρχο. Όμοιοι είστε. Σε μάθανε στον αραχο. Κρέμασε καμία φωτογραφία του Παπανδρέου για προβολή. Γι αυτά καλός είσαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *