ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Επιστολή στον πρωθυπουργό από τους υπαλλήλους του εργοστασίου Ζάχαρης στο Πλατύ

Επιστολή στον πρωθυπουργό από τους υπαλλήλους του εργοστασίου Ζάχαρης στο Πλατύ

Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε το Σωματείο Εκτάκτων Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων του Εργοστασίου Ζάχαρης στο Πλατύ: 

Ανοικτή επιστολή προς τον κύριο Πρωθυπουργό της Ελλάδος.

Πλατύ 14/09/2020

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε το ΔΣ του Σωματείου που αριθμεί 813 μέλη και επονομάζεται «Σωματείο Εκτάκτων Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων του Εργοστασίου Ζάχαρης Πλατέος».

Με την ευκαιρία της παρουσίας στη ΔΕΘ θέλουμε να σας πληροφορήσουμε για το δράμα που ζούμε εδώ και ένα χρόνο εμείς και οι οικογένειές μας.

Το Σωματείο μας από τον Ιανουάριο είχε προειδοποιήσει για το τι έμελλε να συμβεί στο πολύπαθο Εργοστάσιο Ζάχαρης Πλατέος στο οποίο εδώ και δεκάδες χρόνια βγάζουμε το ψωμί μας και είναι μοχλός ανάπτυξης όλου του Νομού μας.

Δυστυχώς οι φωνές μας αποδείχτηκαν φωνές βοώντων εν τῃ ερήμῳ, αφού σύσσωμοι οι εδώ τρεις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εκ των οποίων ο ένας και υφυπουργός της Κυβέρνησής σας, συνεπικουρούμενοι από τους τοπικούς άρχοντες και οργανώσεις προσποιούνταν ότι δεν έβλεπαν και δεν άκουγαν συμμετέχοντας με τον στρουθοκαμηλισμό τους στο διαδραματιζόμενο μπροστά στα μάτια τους έγκλημα.

Πιστέψτε μας, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι όλοι αυτοί δε σας προσφέρουν καλές υπηρεσίες, γιατί, ενώ το καθήκον τους απέναντι στο Λαό της Ημαθίας είναι να αναδεικνύουν και να λύνουν τα προβλήματα εν τη γενέσει τους, αυτοί εδώ και ένα χρόνο αποκρύπτουν από εσάς τι συμβαίνει στην Ημαθία , για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν.

Εδώ και ένα χρόνο κύριε Πρωθυπουργέ φωνάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις ότι ο επονομαζόμενος «επενδυτής» στον οποίο εμπιστεύτηκε η Κυβέρνησή σας την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ όπου βγάζουμε το ψωμί μας, μόνο επενδυτής δεν είναι.

Πριν από ένα χρόνο, με τις ευλογίες γνωστών και μη εξαιρετέων υπουργών και υφυπουργών της Κυβέρνησής σας, εκμισθώθηκε για 28 μήνες, έναντι πινακίου φακής, το εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ υπό την προϋπόθεση παραλαβής των τεύτλων της χρονιάς 2019, αποζημίωσης των τευτλοπαραγωγών και συνέχισης της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας.

Το εργοστάσιο με συνοπτικές διαδικασίες, υπό τις ευλογίες των ιδίων υπουργών, παραδόθηκε στον εκλεκτό «επενδυτή» χωρίς να γίνει απογραφή των αξίας πολλών εκατομμυρίων «ασημικών του», όπως προβλέπει το συμφωνητικό μίσθωσης.

Είναι σα να λέμε ότι θα νοικιάζατε εσείς το σπίτι σας επιπλωμένο με ένα ανοιχτό χρηματοκιβώτιο γεμάτο χρήματα μέσα χωρίς να εξασφαλίζεται ότι κάποτε αυτό μαζί με τα έπιπλα και τα τιμαλφή του θα επιστρέψουν πίσω άθικτα.

Στη συνέχεια ο εκλεκτός «επενδυτής» κατέλαβε όλους τους χώρους του εργοστασίου και άρχισε να εκποιεί όλα τα «ασημικά του» συνεχίζοντας το έργο του μέχρι και σήμερα.

Εμείς που πονάμε αυτά «τα ασημικά» κύριε Πρωθυπουργέ σας βεβαιώνουμε ότι έχουμε καταγεγραμμένα και φωτογραφημένα τα πάντα όπως τα αφήσαμε πριν την είσοδο των «επενδυτών» Εν συνεχεία ο «επενδυτής» ανακοίνωσε με δόξα και τιμή ότι δεν πρόκειται να παράξει ζάχαρη στο Πλατύ ενώ χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου για να προάγει τα δικά του εμπορικά συμφέροντα, σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού, συσκευάζοντας ζάχαρη άγνωστης προέλευσης σε συσκευασίες (σακουλάκια) που οικειοποιήθηκε από τα αποθέματα του εργοστασίου που δεν του ανήκαν και ανέγραφαν Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, έδρα Μητροπόλεως 34 τα οποία πωλούσε 35% ακριβότερα από άλλα του ανταγωνισμού που περιείχαν την ίδια ή και καλύτερη εισαγόμενη ζάχαρη δημιουργώντας πλάνη στον καλόπιστο καταναλωτή που πλήρωνε επιπλέον τίμημα νομίζοντας ότι αγοράζει ζάχαρη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ούτε τους τευτλοπαραγωγούς προτίθεται να αποζημιώσει για τη σοδειά του 2019 οπότε, ω του θαύματος, άλλοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησής σας για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των τευτλοπαραγωγών έσπευσαν να τους καταβάλουν, υπό μορφή ενισχύσεων πρωτοφανούς ύψους, από τα χρήματα των φορολογούμενων, την αποζημίωση που σύμφωνα με το συμφωνητικό ενοικίασης που δημοσιεύτηκε στον τύπο είχε υποχρέωση να καταβάλει ο «επενδυτής».

Κύριε Πρωθυπουργέ, υποθέτουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, οι υπηρεσίες που εποπτεύει ο συντοπίτης μας υφυπουργός θα προέβαιναν σε ένα στοιχειώδη τουλάχιστον έλεγχο του τι περιέχουν αυτά τα φορτηγά αυτοκίνητα με τις δαγκάνες που μπαινοβγαίνουν στο Εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ή ακόμα ο αρμόδιος φορέας ελέγχου θα ήλεγχε την αλήθεια των αναγραφομένων στις συσκευασίες (σακουλάκια) ζάχαρης που υποτίθεται παράγεται από την πάλαι ποτέ Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Τίποτα όμως από αυτά δεν κίνησε το ενδιαφέρον των αρμόδιων.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αν όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν πρωτοφανή περίπτωση συντήρησης κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας στην πλάτη του μισού υπουργικού συμβουλίου μιας επονομαζόμενης φιλελεύθερης κυβέρνησης που θα ζήλευαν ακόμα και τα πιο σκληρά σοβιέτ τότε τι αποτελούν;

Πόσοι άραγε άλλοι επιχειρηματίες δε θα διεκδικούσαν με τους ίδιους σκανδαλώδεις όρους την μίσθωση του εργοστασίου που βγάζουμε το ψωμί μας;

Πρόσφατα, φήμες αναφέρουν ότι ο «επενδυτής» με πρόσχημα διάφορες δικαιολογίες δεν προτίθεται να παραλάβει ούτε τη φετινή παραγωγή παρόλο που στο διαδίκτυο εμφανιζόταν μέχρι πρότινος ότι έχει συνάψει συμβόλαια με τους τευτλοπαραγωγούς και μάλιστα ανακοίνωσε και τιμολόγιο αγοράς των τεύτλων.

Μήπως οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησής σας προτίθενται και πάλι με χρήματα των φορολογούμενων, να αποζημιώσουν με τη μορφή υπερενισχύσεων και την παραγωγή του 2020 αντί αυτού;

Ζητούμε από σας να πράξετε το αυτονόητο που θα περίμενε κανείς από μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους με αξιοκρατικό τρόπο.

Αφού είναι στα πιστεύω σας η οικονομία της αγοράς και δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε πέντε άξιους ανθρώπους να διοικήσουν και να μεγαλουργήσουν αυτό το εργοστάσιο τότε, με διαφανείς διαδικασίες, να προχωρήσετε σε διεθνή διαγωνισμό για ανεύρεση σοβαρού επενδυτή.

Αν οι διαδικασίες γίνουν σωστά και με διαφάνεια τότε σίγουρα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον σε μια εποχή ανοδικής πορείας της τιμής της ζάχαρης. Αρκεί να δείτε μόνο το παράδειγμα της γειτονικής Αιγύπτου όπου αυτή τη στιγμή χτίζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης από τεύτλα στον κόσμο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε αρκετά υπερήφανοι ώστε να μην επαιτούμε από κανέναν , κυρίως δε από τον φτωχό Ελληνικό Λαό να επιχορηγεί την εργασία μας.

Δεν ανεχόμαστε όμως και από κανένα να μας στερεί το ιερό δικαίωμα της εργασίας επειδή δεν δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε άξιους επιχειρηματίες να αναπτύξουν την καθόλα επικερδή δραστηριότητα της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας.

Να είστε δε σίγουρος πως θα κάνουμε το παν για να υπερασπίσουμε αυτό το δικαίωμά μας που πηγάζει από τις βασικές αρχές του Συντάγματος.

Προς απόδειξη των ισχυρισμών μας θέτουμε στη διάθεσή σας το καλύτερο και καθόλα εφαρμόσιμο επιχειρηματικό σχέδιο που εκπονήθηκε ποτέ για την παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας στου οποίου τη σύνταξη το σωματείο μας συμμετείχε ενεργά με αίσθηση ευθύνης.

Στη διάθεσή σας είναι πολυάριθμα ντοκουμέντα και δημοσιεύματα που αποδεικνύουν όλους τους ισχυρισμούς της παρούσας επιστολής.

Με εκτίμηση για το Δ.Σ.

-Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΦΥΛΑΚΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *