ΡΕΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ posted by

ΡΕΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το καφέ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΝ που άλλαξε το σημείο διασκέδασης στην πόλη μας!

ΡΕΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το καφέ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΝ που άλλαξε το σημείο διασκέδασης στην πόλη μας!

Το 1978 ανοίγει στην πόλη της Αλεξάνδρειας η καφετέρια ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΝ.

Ιδιοκτήτες ο Βασίλης Μπαλιάκας και ο Γρηγόρης Γρηγοριαδης.

Η νέα καφετέρια αλλάζει τα δεδομένα στην πόλη.

Η “πιάτσα” μεταφέρεται στον τωρινό πεζόδρομο, μέχρι τότε ήταν στην περιοχή “Μωραΐτη” όπου γινόταν και η “βόλτα”.

Η διακόσμηση στο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟN έγινε με προδιαγραφές των καφέ της Θεσσαλονίκης. Τα σερβίτσια με λογότυπο, η μουσική πρωτοποριακή για την εποχή (Sting, Kylie Minogue κ.τ.λ.).

Ο κυρ. Κώστας ο “μάστορας” της κουζίνας, ήρθε από τον γνωστό καφέ “ΤΟΤΤΗΣ” της Θεσσαλονίκης.

Έκανε υπέροχες πίτσες, μακαρονάδες, ιδιαίτερα τοστ, κρύα πιάτα και το αξέχαστο σε όλους προφιτερόλ, που ήταν και  η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού!!!

Ο κόσμος στηρίζει το νέο και πρωτοποριακό καφέ με συνεχή παρουσία.

Ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης αποχωρεί για να δραστηριοποιηθεί σε άλλη επιχείρηση.

Για κάποια χρόνια το ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟN γίνεται και στέκι των φιλάθλων του “Μεγάλου Αλεξάνδρου” μιας και ο Βασίλης Μπαλιάκας ήταν πρόεδρος της ομάδας.

Ποιος της γενιάς του ’70 και ’80 δεν θυμάται τον Μιχάλη τον σερβιτόρο μειλίχιο τύπο που τον φώναζαν “Σουμπαρού”. Τον πιτσιρίκο Γιώργο Καραγιώργο, γνωστό ως “Μπόμπο”. Τον Θανάση που έμεινε με το όνομα “Βέγγος”, ήταν γενικών καθηκόντων και όλο έτρεχε. Τον Διονύση Ψαρά και πολλούς άλλους με τελευταίο τον Παναγίωτη Ρεζούδη!

Ο Γιώργος Καραγιώργος (Μπόμπος) με τον μικρό Κώστα Μπαλιάκα

Το 1987 γίνεται ανακαίνιση και το ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΝ αλλάζει το όνομά του σε “ΕΠΙΛΟΓΗ”.

Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του Βασίλη Μπαλιακα τον αναγκάζουν να πουλήσει το μαγαζί στους Γιώργο Γκακούδη και Τριαντάφυλλο Γιάντση.

Από τότε άλλαξε πολλά χέρια με διάφορα ονόματα, με τελευταίο σήμερα το Momenti.

Αλλά ακόμα λειτουργεί και έχει γύρω του τα πιο in μαγαζιά της πόλης! Αυτό που είπε εξ αρχής ο Βασίλης Μπαλιάκας πως θα μετέφερε την “πιάτσα” σε άλλο σημείο.

Δείτε εικόνες από τα εγκαίνια του μαγαζιού: 

Διακρίνονται: Ο Αντώνης Κουρκούτας, ο αναισθησιολόγος Ανέστης Ανδρεάδης από τη Βέροια με τη σύζυγό του Ευαγγελία και οι μικρές και Πέπη και Μαρία Τσιγγίδου

Διακρίνονται εκτός των άλλων: Ο Αιμίλιος Τσαχουρίδης (που αργότερα έκανε την ντίσκο Αιμιλιάνο), ο πάτερ Δούναβης, ο τότε δήμαρχος Χαρίλαος Παπαποστόλου, ο Βασίλης Μπαλιάκας, με το λευκό καπέλο στο βάθος ο μάστορας της κουζίνας κύριος Κώστας και ο Κώστας Μπαλιάκας

Διακρίνονται εκτός των άλλων ο παιδίατρος Οικονομόπουλος, ο Βαγγέλης Μπρράβος, ο Γιώργος Μπράβος, η Μαριάνθη Γρηγοριάδου, ο κ. Βαβούρας και ο Γιώργος Ναλμπάντης

 

 

 

Σ.Σ.: Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Αγγελική Μπαλιάκα για την αφήγηση και τις εικόνες από το προσωπικό της αρχείο. Χωρίς την κυρία Μπαλιάκα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 

Επιμέλεια:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

2 Comments

  • Καταπληκτική δουλεια συγχαρητήρια Γιώργο !!

  • Το 1968 παιζόντουσαν τραγούδια του Sting και της Kylie Minogue; Της Kylie Minogue;;; Σοβαρά τώρα; 10 ετών τότε ήταν. Είχε και επιτυχίες που παιζόντουσαν στο Αλεξάνδρειο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *