ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ posted by

Πώς να γίνει η μετάβαση από τις παραλίες και τα πάρκα στις σχολικές αίθουσες;

Πώς να γίνει η μετάβαση από τις παραλίες και τα πάρκα στις σχολικές αίθουσες;

Backtoschool…

Γράφει η Μαρία Ζίντρου 

Επιστημονική Διευθύντρια του DyslexiaCenters – PavlidisMethod Αλεξάνδρειας

Όπως για τους μεγάλους, έτσι και για τα παιδιά η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι μια υπόθεση που χρειάζεται χρόνο, γι’ αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και χρειάζεται την κατάλληλη προετοιμασία τόσο από τα παιδιά, όσο κι από τους γονείς.

  • Πρόγραμμα ύπνου. Ο ύπνος είναι βασικός ώστε τα παιδιά να μπορούν να είναι ξεκουραστά, συγκεντρωμένα και ορεξάτα στο απαιτητικό τους πρόγραμμα. Οπότε ξεκινάμε σταδιακά να κοιμόμαστε νωρίτερα, ώστε να φτάσουμε στην ώρα που θα κοιμόμαστε όταν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Επίσης βάζουμε ξυπνητήρι, ώστε να συνηθίσει το παιδί να ξυπνάει σε προκαθορισμένη ώρα. Για να γίνει η διαδικασία πιο εύκολη, τα παιδιά μπορούν να κοιμούνται κάθε μέρα 20 λεπτά νωρίτερα, σαφώς την ώρα του ύπνου να πηγαίνει όλη η οικογένεια στα δωμάτιά τους και το παιδί να επιλέγει το δικό του ήχο αφύπνισης στο ξυπνητήρι.
  • Πρόγραμμα φαγητού. Πέρα από τον ύπνο, καθοριστικό ρόλο παίζει και η διατροφή των παιδιών. Για τον λόγο αυτό η προετοιμασία για να γυρίσουν τα παιδιά στο σχολείο συνάδει με την οργάνωση των γευμάτων του, τα οποία πρέπει να κανονιστούν με βάση το πρόγραμμα του σχολείου, να κοπούν σιγά σιγά οι ατασθαλίες του καλοκαιριού και να γυρίσουν σε πιο υγιεινές διατροφικές συνθήκες.
  • Οργάνωση δωματίου και χώρου διαβάσματος. Η επιστροφή στις σχολικές υποχρεώσεις χρειάζεται και την προσαρμογή εκ νέου του χώρου διαβάσματος των παιδιών, ο οποίος ενδείκνυται να είναι πάντα σταθερός, καθαρός, ήσυχος και μακριά από διασπαστικούς παράγοντες (π.χ. παράθυρο). Για αυτό οι γονείς μαζί με τα παιδιά είναι καλό να ξεκινήσουν λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, να συμμαζεύουν το γραφείο του παιδιού, να ανοίγουν χώρο για τα νέα βιβλία, να οργανώνουν τις μολυβοθήκες κλπ . Σημαντικό είναι να δίνονται ευκαιρίες πρωτοβουλιών στα παιδιά.
  • Ώρα για ψώνια: Είναι βασικό τα παιδιά να επιλέγουν τα σχολικά τους είδη, για τον λόγο αυτό μην ξεχάσετε να κάνετε μαζί την λίστα με όσα χρειάζονται και σαφώς να πάτε μαζί να τα προμηθευτείτε.
  • Προετοιμασία πρώτης μέρας στο σχολείο: Συζητήστε με τα παιδιά σας για την πρώτη μέρα, αφήστε τα να επιλέξουν τι θα φορέσουν, προετοιμάστε μαζί ότι θα χρειαστεί να έχει μαζί του, κανονίστε με κάποιο φίλο/η του να πάνε μαζί,
  • ‘Ωρα για ιστορίες και συζήτηση: Παρουσιάστε στο παιδί σας τα θετικά του σχολείου, όσα μπορεί να κερδίσει και πόσο πολλά, καινούρια και ενδιαφέροντα πράγματα θα μάθει. Μην παραλείψετε να του αφηγηθείτε και δικές σας ιστορίες από τα μαθητικά σας χρόνια.
  • Ώρα για κανόνες υγιεινής: Επειδή η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ακόμα πιο σχολαστικά στους βασικούς κανόνες υγιεινής, στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση της μάσκας.

ΚΑΛΗ ΚΙ ΟΜΟΡΦΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ζίντρου Μαρία,B.AM.A.

Ειδική Παιδαγωγός

Επιστημονική Διευθύντρια

DyslexiaCenters – PavlidisMethod (Αλεξάνδρεια)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *