ΤΟΠΙΚΑ posted by

Το Ρουμλούκι κατά την Οθωμανοκρατία έως την Επανάσταση του 1821-1822: Μάχη στο Σουφουλιό

Το Ρουμλούκι κατά την Οθωμανοκρατία έως την Επανάσταση του 1821-1822: Μάχη στο Σουφουλιό

Γράφει ο Γιάννης Μοσχόπουλος

Τα σώματα των πολιορκημένων οπλαρχηγών αποδύθηκαν σε αγωνιώδη προσπάθεια να διαφύγουν. Ο Ζαφειράκης και ο Γιαννάκις Καρατάσιος αποχωρίσθηκαν από τους υπόλοιπους, με εξήντα οπαδούς και αφού αγωνίστηκαν γενναία απέναντι στους στρατιώτες που τους περικύκλωσαν, μπόρεσαν να σωθούν με δώδεκα μόνο άνδρες.

Αφού περιπλανήθηκαν πολύ στα βουνά, κατέβηκαν στην πεδιάδα και μπήκαν στο μεταξύ Σταυρού και Επισκοπής (Βεροίας) δάσος, που ονομαζόταν Σουφουλιό. Εκεί έμειναν για λίγο για να αναπαυθούν και να αναζητήσουν τροφή.

Κάποιος οπλίτης γνωστός στους χωρικούς της Επισκοπής υποσχέθηκε να τους προμηθεύσει τρόφιμα. Όταν συνάντησε κάποιον γνώριμό του, του μίλησε εμπιστευτικά για τους Ζαφειράκη και Καρατάσιο. Ο χωρικός εκείνος κράτησε τον οπλίτη κοντά του και υποσχέθηκε να φέρει αυτός μόνος του τροφή στους επαναστάτες, όπως και έκανε. Αλλά είτε αυτός, είτε κάποιος άλλος έδωσε την πληροφορία σε κάποιο από τα τουρκικά αποσπάσματα, που κυνηγούσαν φυγάδες.

Ένα απόσπασμα από Αλβανούς άτακτους με αρχηγό τον Σουλεϊμάν Κόντο αμέσως τους περικύκλωσε. Οι Ναουσαίοι αντιστάθηκαν σθεναρά, σκότωσαν πολλούς στρατιώτες, αλλά έπεσαν και οι ίδιοι από τις εχθρικές σφαίρες. Οι στρατιώτες αφού έκοψαν τα κεφάλια τους, τα μετέφεραν ως τρόπαιο στον στρατάρχη Εμπού Λουμπούτ.

Όσοι από τους Μακεδόνες οπλαρχηγούς με τις οικογένειές τους κατόρθωσαν να φθάσουν στα Πιέρια και τον Όλυμπο, συνέχισαν την πορεία τους κρυπτόμενοι μέσω ορεινών διαδρομών προκειμένου να ολοκληρώσουν την κάθοδό τους στη νότια Ελλάδα και τον Ασπροπόταμο (Αχελώο), όπου συνέχισαν τη δράση τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Την ίδια πορεία ακολούθησε και ο Ζήσης Γηδιώτης, ο οποίος  έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Νότια Ελλάδα και αναγνωρίσθηκε επίσημα ως αγωνιστής του 1821, οπότε κ. Δήμαρχε είναι ώρα να τον τιμήσουμε κι εμείς φέτος.

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

[email protected]

1 Comment

  • Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ο διαχωρισμός που γίνεται, αγωνιστές ήρωες μόνο όταν μας συμφέρει? Οι άλλοι είναι κακοί δολοφόνοι… 400 χρόνια ζούσαν εδώ. Να ευχηθούμε πως δεν θα γίνουμε εμείς η αιτία να γίνουν ήρωες οι ΄΄φιλοξενούμενοι΄΄. Οι ήρωες μας ήταν αυτοί που ξεσηκώθηκαν , σκότωναν, έκλεβαν , βίαζαν, τους τότε άρχοντες και νόμιμους κατοίκους του τόπου, κατακτητές τους ονομάσαμε εμείς, για να δικαιολογήσουμε τον ξεσηκωμό ενάντια στην εξουσία λες και το 2021 δεν ζούμε το ίδιο καταπιεστικά, με χαράτσια και φόβο για την ζωή μας!
    Αναρωτήθηκε κανείς τι απέγινε ο κόσμος που υπήρχε εδώ? Τότε το μόνο που διαχώριζε τον πληθυσμό ήταν η θρησκεία για τον απλό κόσμο, η αλήθεια είναι που ως έλληνες αν δεν έβαζαν το χεράκι τους οι απ΄εξω με χρηματοδότηση ακόμα θα ζούσαμε αρμονικά χωρίς τους χιλιάδες νεκρούς.Όλα έγιναν για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των χριστιανών φιλελλήνων Ρωσίας, Αυστροουγγαρίας , Αγγλίας, Γαλλίας κ.α κατάφεραν να διαλύσουν την παντοδύναμη οθωμανική αυτοκρατορία. Με την βοήθεια του θεού οι ήρωες μας, μας χάρισαν την ελευθερία. Δεν ξέρω για τι να πρωτοχαρώ το 2021.Πόσο διαφορετική θα ήταν ζωή στα βαλκάνια , Τουρκία και στην Βόρεια Αφρική, Το ρουμλουκι πάλι θα ήταν μια περιοχή με έλληνες μακεδόνες, χριστιανούς αλλά σε μια Αυτοκρατορία που θα κυβερνούσε όλο τον πλανήτη. Η Αμερική, Ρωσία ,Κίνα, δεν θα μπορούσαν να μας αντιμετωπίσουν, όσο για τις εύπορες χώρες της ΕΕ θα συνέχιζαν να τρώνε βελανίδια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *