ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΒΙΒΛΙΟ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: “ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ”

ΒΙΒΛΙΟ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: “ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ”

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και σήμερα σας κάνουμε μία πρόταση βιβλίου. “Έτσι κάνουν όλες” ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη στην προτεινόμενη τιμή των 12,80 ευρώ. Διαβάστε την περιγραφή του βιβλίου: 

“Έτσι κάνουν όλες”, cosi fantutte, ένα τολμηρό ερωτικό μυθιστόρημα με διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης. Η ερωτική τραγωδία του Καθηγητή “Νοστράδαμου”, η παγίδευσή του σε μια υπόγεια δεξαμενή, μας μεταφέρει στην εφιαλτική παγίδα που βιώνουν οι Έλληνες. Φιλοξενούνται σ’ ένα λουξhotel όπου μπορείς να αναχωρήσεις όποτε γουστάρεις αλλά…
δεν μπορείς να φύγεις ποτέ. Η Ελλάδα παρουσιάζεται στην Ευρωζώνη σαν “ένα καναρίνι στο ορυχείο’’. Οι παλιοί μεταλλωρύχοι έπαιρναν μαζί τους κάτω από τη γη ένα καναρίνι. Όταν σταματούσε να κελαηδά ή όταν, πολύ περισσότερο ψοφούσε, έδιναν το σήμα συναγερμού: “Αέριο, Αέριο!”, φώναζαν και έτρεχαν να σωθούν.
Ο πολυτάραχος ερωτικός βίος ενός Έλληνα Καθηγητή των οικονομικών προγνώσεων στο Κολούμπια θα μυήσει τον αναγνώστη στο μυστικό κόσμο “γυναικών που κρύβουν κάτι ιδιαίτερο”. Οι τίτλοι στα περιεχόμενα του βιβλίου είναι χαρακτηριστικοί:
Μια τίγρη στο κλουβί. Γυναίκα από Άνεμο. Η γυναίκα της ζωής του. Η Γυναίκα με τη Γαλάζια Ομπρέλα. “Προσωπική Συμφωνία”. Τριπλή Αγάπη. Στο ίδιο κρεβάτι, το ίδιο βράδυ. Η “άπιστη” των Αθηνών. Η Σειρήνα και το Κτήνος με τις δύο ράχες. Ίντριγκα σε ερωτικό πεντάγωνο. Ερωτικό Ταμείο Ιδεών. Ο Γαλάζιος Άγγελος. Το πάθος ακρωτηριασμού. Η γυναίκα που ξεχνούσε. Μια Κυρία πέντε – δέκα πρόσωπα. Μίαbiohacker.
Στο “δεξιό ημισφαίριο” του εγκεφάλου του “Νοστράδαμου”, σε αντίθεση με το κολλημένο στη μονοδρομική ορθολογική πρόγνωση “αριστερό”, περνούν χίλιες δύο πιθανότητες για εκείνο που βρίσκεται στο κέντρο της παθιασμένης του αναζήτησης: τη γυναίκα! “Είναι ο άνθρωπος που βλέπει τον κόσμο από το κέντρο του γυναικείου κόλπου. Φαντάζομαι πάντα το μαγνητικό γράφημα του εγκεφάλου του σαν μια ακουαρέλα της μήτρας, όπου μια μυστική ζωγράφος μετατρέπει τους παλμούς και τα υγρά της σε διαφορετικά χρώματα”. Ο ίδιος ο καθηγητής πάνω στο θυμό του αυτοσυστήνεται “ένας επαναστάτης στου Γαμησιού τη Χώρα”, από το ομώνυμο κείμενο του Χένρι Μίλλερ.
Ο αφηγητής μέσα από την ιδεολογική του σύγκρουση με το στενό του φίλο “Νοστράδαμο” αποδομεί τα μοντέλα ανάλυσης και πρόγνωσης που οδήγησαν σε “μαζική μαλάκυνση εγκεφάλου” μια γενιά οικονομολόγων και καταγράφει τις εκκωφαντικές αποτυχίες των προβλέψεων. Πρόκειται για μοντέλα ηθελημένης τυφλότητας απέναντι στην επερχόμενη χρεωκοπία.
Ο σύγχρονος “Νοστράδαμος” ενώ φαίνεται να παίρνει χέρι με χέρι τον αναγνώστη στα κρυφά μονοπάτια του έρωτα, ο δρόμος τον βγάζει αλλού. Σε μια βιοσοφία που θα αναγεννήσει τη φιλία. Με τα χρόνια και τις απώλειες συνειδητοποιούμε ειδικά στους καιρούς της κρίσης ότι δίχως φίλους δεν είμαστε άρτιοι άνθρωποι. Η φιλία ανήκει σ’ ένα διαφορετικό θαυμαστό κόσμο με τους δικούς της νόμους, τις δικές της αντιθέσεις. “Όχι Ηγέτη! Έναν φίλο” είναι η κραυγή του αφηγητή.
Στο Οι μεγαλομάρτυρες του σεξ: Αλέξης Ζορμπάς και “Νοστράδαμος”ο αφηγητής διαπιστώνει ότι το φίλο του συνέδεαν η μελαχρινάδα, η φάτσα και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια με τον συγγραφέα Πωλ Όστερ. Με τον συγγραφέα Χένρι Μίλλερ μοιραζόταν το Μαρούσι, το πάθος για το αιδοίο και την Αμερική. Με τον Αλέξη Ζορμπά το φιλοσοφικό “μοναστήρι”, το Πρακτορείο Γάμων, το διονυσιακό όργιο και το Λυβικό Πέλαγος. Η νοσταλγική φυγή σε μια φανταστική Ελλάδα του Αλέξη Ζορμπά, απελευθερωμένη από όλους τους κανόνες, μια Ελλάδα της δραχμής και της ανεμελιάς φαίνεται ανέφικτη. Είναι αργά πια. Τα πλοία της επιστροφής έχουν καεί.
Το μυθιστόρημα στο τέλος μας οδηγεί στο διαλογισμό του la nada,του Τίποτα, μιας ζωής πιο αργής και φιλοσοφημένης.
Cosi fan tutte! Έτσι κάνουν όλες! είναι ο τίτλος της ξακουστής όπερας του Μότσαρτ. Μια όπερα – στοίχημα για τη γυναικεία πίστη και απιστία.
Το Έτσι κάνουν όλες! είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα μετά τη σειρά των έργων του της προηγούμενης δεκαετίας που προανήγγειλαν επίμονα τη μεγάλη κρίση και χρεωκοπία όπως Βαμπίρ και Κανίβαλλοι (2004),Ζητούνται Αλχημιστές (2005), Θηλυκό Πόκερ (2006), Λευκό Κοτσύφι (2008), Ε, Πρόεδρε! (2009), Έβδομη Αίσθηση (2010).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *