ΤΟΠΙΚΑ posted by

NEEΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

NEEΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Με την αυτοκτονία 45χρονου επιχειρηματία συνδέουν οι αστυνομικές αρχές, τη δράση των πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη με τη σύλληψη 53 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τέσσερα ξεχωριστά κυκλώματα εκβίασης, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. εμπλέκονται άλλα εννέα άτομα που δεν έχουν συλληφθεί.
Όπως έγινε γνωστό, το 45χρονο θύμα -γνωστός επιχειρηματίας του χώρου της εστίασης στη…
Θεσσαλονίκη- είχε δανειστεί από τους «αρχηγούς» δύο εκ των συμμοριών δάνεια ύψους 450 και 10 χιλιάδων ευρώ, αντιστοίχως, με τοκογλυφικό τόκο από 5 έως 10%, τα οποία δεν είχε αποπληρώσει. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας τελικά, υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων -όπως ανέφερε σε ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε στους οικείους του- αυτοκτόνησε στις 29 Ιουνίου του 2011, πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του.
Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο να συνδέεται με τη δράση των παραπάνω κυκλωμάτων η απόπειρα αυτοκτονίας 58χρονου ασφαλιστή που σημειώθηκε στις 23 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 58χρονος έπεσε από τον 4ο όροφο οικοδομής επί της οδού Κ. Καραμανλή και τραυματίστηκε σοβαρά. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Στα «πλοκάμια» των πολυμελών οργανώσεων εκτιμάται ότι έπεσαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες επιχειρηματίες, ιδιώτες και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ, σύμφωνα με το διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Αθηναγόρα Παζαρλή, η δυσκολία στο έργο της Αστυνομίας συνίστατο στο να βρεθούν τα θύματα και να πειστούν να καταθέσουν. «Δώσαμε αγώνα για να τους πείσουμε να καταθέσουν, εξαιτίας του φόβου που έχουν».
Παρουσιάζοντας την υπόθεση, ο κ. Παζαρλής σημείωσε ότι οι τέσσερις οργανώσεις είχαν ξεχωριστή δράση και διατηρούσαν επαφές μεταξύ τους «λόγω του κοινού αντικειμένου της δράσης και των κοινών θυμάτων». Τα διαπιστωμένα κέρδη που απεκόμισαν προσεγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ περισσότερα.
Η Αστυνομία έχει καταλήξει ότι οι κατηγορούμενοι λειτουργούσαν στα πλαίσια τεσσάρων εγκληματικών ομάδων ως εξής:
Α’ Εγκληματική Οργάνωση
Θεωρείται το ισχυρότερο εκ των τεσσάρων κυκλωμάτων και ως «εγκέφαλός» του φέρεται 58χρονος Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της νύχτας, ενώ υπήρξε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ομάδα αυτή συγκροτήθηκε και δραστηριοποιούταν τουλάχιστον από τα τέλη του 2003. Κύριο αντικείμενό της ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαίνονταν μεταξύ 5 ως 15% μηνιαίως.
Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ, έναν απότακτο αστυνομικό (για υπόθεση με «φρουτάκια»), έναν δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης και δύο τραπεζικά στελέχη. Άλλα από τα μέλη, μέσω εκβιασμών, επέβλεπαν την τήρηση των συμφωνηθέντων και τη διαδικασία είσπραξης των ποσών, ενώ άλλα παρείχαν στην οργάνωση ουσιώδεις οικονομικές και άλλης φύσης πληροφορίες.
Σύμφωνα με τον κ. Παζαρλή, το ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ «παρείχε πληροφόρηση» στον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της οργάνωσης και «διευκόλυνε τη συνέχιση της δράσης του». Ο δε δημοσιογράφος, σύμφωνα με τον ταξίαρχο, «εισέπραττε χρήματα από τα θύματα».
Το διαπιστωμένο κέρδος της συμμορίας για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΑΠ, το διάστημα 2005-2010, ο 58χρονος εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Β’ Εγκληματική Οργάνωση
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η δεύτερη ομάδα συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και δραστηριοποιούταν στην τέλεση τοκογλυφιών και εκβιάσεων, με επιτόκιο από 8,33% ως 12,5% μηνιαίως.
Αρχηγός της οργάνωσης φέρεται να είναι 53χρονος ημεδαπός επιχειρηματίας, ο οποίος για τα έτη 2006 ως 2010 δεν εμφάνισε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή εισοδήματος. Η οργάνωση διέθετε 13 ενεργά μέλη, τα οποία είχαν επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εξέλιξης της δανειοδότησης και την είσπραξη των χρηματικών ποσών.
Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2008-2010, υπερβαίνουν τα 2,2 εκατ. ευρώ. Η νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα πραγματοποιούταν μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ. Τα μέλη της οργάνωσης φέρονται ότι έπαιξαν δελτία αξίας 207.790 ευρώ, από όπου κέρδισαν 824.244 ευρώ.

Γ’ Εγκληματική Οργάνωση
Το τρίτο κύκλωμα συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2009 με αντικείμενό τους τοκογλυφικούς δανεισμούς, με επιτόκιο 10% μηνιαίως, καθώς και τις εκβιάσεις και απάτες. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Δ’ Εγκληματική Οργάνωση
Η τέταρτη Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2001 και ενέχεται σε τοκογλυφικό δανεισμό με επιτόκιο 6,5 ως 80% μηνιαίως.
Επίσης, τα μέλη της προέβαιναν σε εκβιάσεις καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας. Ο αριθμός των εκβιαζομένων καταστημάτων ανέρχεται στα τριάντα τρία.

Αύριο στον γ’ τακτικό ανακριτή
Συνολικά από τις αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των εμπλεκομένων και σε άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα πυροβόλα όπλα και δύο πιστόλια αερίου-κρότου, 19 πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα και τέσσερα δίκυκλα, μαχαίρια, σιδερογροθιές, γκλοπ, 230 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών και ιδιωτικών συμφωνητικών, κοσμήματα και το χρηματικό ποσό των 172.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες βράδυ στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και τους απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες. Οι απολογίες τους θα ξεκινήσουν αύριο το μεσημέρι ενώπιον του γ’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αθηναγόρας Παζαρλής ανέφερε ότι υπάρχει φόβος από τα θύματα που αρνούνται να καταθέσουν. Επίσης, τόνισε ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από 250 αστυνομικοί, χωρίς να υπάρξει από αυτούς, διαρροή.
kathimerini

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *