ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Επί τάπητος του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί το «πακέτο» των μέτρων που θα καλύψει την «τρύπα» των 325 εκατ. ευρώ και το οποίο ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Η βασική εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου εκτός από τις επιπλέον περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, περιελάμβανε και την επίσπευση μέτρων που επρόκειτο να….
τεθούν υπό συζήτηση το ερχόμενο καλοκαίρι. Ανάμεσά τους η αναθεώρηση των ειδικών μισθολογίων αλλά και θέματα που καίνε «άμεσα» τους αγρότες όπως οι αλλαγές στο καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ καθώς επίσης και η επιβολή ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο..
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί αν τα συγκεκριμένα μέτρα «πέρασαν» (σ.σ. η βασική εισήγηση του υπουργού Οικονομικών συνοδευόταν από αρκετές «παραλλαγές»/συνδυασμούς μέτρων) καθώς ακόμα και μέσα στο οικονομικό επιτελείο εκφράστηκαν φόβοι ότι θα προκληθεί μείζον ζήτημα από τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. 
Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα όταν και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. 
Το βασικό σενάριο, πάντως, προβλέπει περικοπή των συντάξεων που θα ξεπερνά ενδεχομένως το 20%, χωρίς να έχει καταστεί σαφές αν θα αφορά και τις συντάξεις κάτω από τα 300 ή τα 200 ευρώ το μήνα ενώ έχει τεθεί και θέμα νέων περικοπών στις επιχορηγήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ. 

«Δεν υπάρχει πρόταση που θα επιβαρύνει τους αγρότες»

Πάντως, απαντώντας σε γενικότερη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημ. Κουσελά, ο κ. Παντελής Οικονόμου ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχει από πουθενά, ούτε από το υπουργείο ούτε από την τρόικα, καμία πρόταση που θα επιβάρυνε φορολογικά τους αγρότες».
Αναλυτικά η απάντηση του κ. Οικονόμου στη Βουλή έχει ως εξής: 
«Ασφαλώς, θα είναι συγκεκριμένη η απάντηση που θα δώσω. Πριν από αυτό, όμως, όπως οφείλω, θα σας ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση, για τη μη απάντηση στην γραπτή ερώτησή σας, η οποία πράγματι, όπως διαπίστωσα, είχε υποβληθεί από το Νοέμβριο και για κάποιο λόγο, που δεν είμαι σε θέση να σας πω τώρα και γι’ αυτό σας ζητώ συγγνώμη, δεν απαντήθηκε, διότι δεν περιήλθε εις γνώση μου, ούτως ώστε να απαντήσω.
Αυτή, όμως, η καθυστέρηση ουσιαστικά απάντησε και στο ερώτημα σας. Εάν το Νοέμβριο το ερέθισμα για την ερώτησή σας ήταν δημοσιεύματα και δεν έχει γίνει τίποτα έκτοτε, τα δημοσιεύματα είναι τουλάχιστον αμφίβολης αξιοπιστίας, διότι εάν από τότε υπήρχαν συζητήσεις, κάτι θα είχε γίνει. 
Οι αγρότες, πράγματι, με το άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ απαλλάσσονται από μία σειρά από διαδικασίες που θα τους επιβάρυναν με περαιτέρω διαδικαστικές δυσχέρειες διοικητικής φύσεως, πράγμα που θα συνέβαινε εάν υπάγονταν στο κανονικό καθεστώς. Έχω να σας πω ότι από την εποχή που βρισκόσασταν στη θέση του Υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει υπάρξει καμία καινούργια σκέψη επί του θέματος. Αυτό σας το λέω ως περαιτέρω καθησυχαστικό στοιχείο. 
Το επόμενο, επίσης καθησυχαστικό, στοιχείο είναι το εξής. Βεβαίως, διεξάγεται διάλογος για τη διαμόρφωση ενός εθνικού φορολογικού συστήματος. Βεβαίως, όπως θα έχετε καταλάβει, τα αποτελέσματα του έτους 2011 οδήγησαν στο συμπέρασμα και ημών και των πιστωτών της χώρας ότι πρόσθετα φορολογικά βάρη οποιασδήποτε μορφής δεν θα είχαν να προσφέρουν τίποτα. 
Αυτός είναι ο τελευταίος και ίσως ισχυρότερος λόγος που θα μπορούσε να καθησυχάσει και εσάς και περισσότερο και από εσάς –αυτό δεν είναι ένδειξη έλλειψης σεβασμού προς το πρόσωπό σας, αλλά είναι ένδειξη μεγαλύτερου σεβασμού προς τους αγρότες- τους αγρότες που θα αξιολογήσουν την απάντηση την οποία σας δίνω. 
Αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει από πουθενά καμία πρόταση που θα επιβάρυνε φορολογικά τους αγρότες και δεν θα τους επιβάρυνε και διαδικαστικά. Σε αυτήν την κατάσταση βρισκόμαστε. Σε ό,τι αφορά το εθνικό φορολογικό σύστημα, πάρα πολλές αλλαγές συζητούνται, με βάση όμως μία αρχή που έχω πει κατ’ επανάληψη, να είναι απλούστερες, διαφανέστερες και ελαφρύτερες για τον φορολογούμενο και όχι επιβαρυντικές».
agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *