ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: ANEBAINEI O CHROME!

Μετά από πολλά χρόνια μονοκρατορίας του Internet Explorer, τα ποσοστά του γηραιού browser έχουν αρχίσει και πέφτουν σε ιστορικά επίπεδα.
Εξαιρώντας την πολύ καλή πορεία του Internet Explorer 9, η συνολική χρήση του IE πέφτει μέρα με τη μέρα, ενώ το αντίπαλο δέος της Google, Chrome, ανεβαίνει ταχύτατα, με τον Firefox να βρίσκεται και αυτός σε πτωτικά επίπεδα.
Τον περασμένο Νοέμβριο το blog της Microsoft για τον IE, προέβλεψε πως ο IE9 θα γίνει ο νούμερο 1 browser στα Windows 7 με τη νέα χρονιά, κάτι που πράγματι βγήκε αληθινό. Όταν η Microsoft έκανε την πρόβλεψη, η χρήση του IE9 στα Windows 7 είχε ήδη ξεπεράσει αυτή του Chrome και του Firefox και ήταν δεύτερη μόνο σε σχέση μ’ αυτή του IE8.
Κάποια στιγμή το Δεκέμβριο, ο IE9 ξεπέρασε τη χρήση και του IE8 ως ο πιο χρησιμοποιημένος browser για Windows 7 στις ΗΠΑ και βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο και παγκόσμια. Παρόλο που αυτό είναι πολύ θετικό για τη Microsoft, τα υπόλοιπα νέα για τον browser δεν είναι τόσο ρόδινα.
Ο Internet Explorer συνολικά, εννοώντας όλες οι εκδόσεις του browser, δε τα πάει καλά. Το Computerworld προβλέπει πως η χρήση του ίσως πέσει και κάτω απ’ το 50% το Μάρτιο, ένα σημαντικό πλήγμα στον browser που κάποτε κυριαρχούσε στο διαδίκτυο. Όλες οι εκδόσεις του IE μαζί, έχασαν 0.8 ποσοστιαίες μονάδες το Δεκέμβριο και έκλεισαν το 2011 με χρήση 51,9%.
Τα 0.8 σαν ποσοστό μπορεί να μην ακούγεται σημαντικό, αλλά αν αναλογιστούμε την κλίμακα με την οποία αναπτύσσονται οι browsers, είναι μεγαλύτερος αριθμός απ’ αυτόν που ακούγεται. Ο Chrome, ο οποίος «τρώει» το μεγαλύτερο ποσοστό του market share του IE, μεγάλωσε κατά 0.9 ποσοστιαίες μονάδες, ελέγχοντας τώρα το 19,1% της αγοράς και προβλέπεται να χτυπήσει το 20% το Φεβρουάριο.
Παρόλο που η κάλυψη της Microsoft κάνει τον IE να φαίνεται πως τα πηγαίνει καλά στην αγορά, θα πρέπει να φοβούνται γι’ αυτό που συμβαίνει. Ενώ, αν μη τι άλλο, υπάρχουν άτομα που ξέρουν πώς να σταματήσει η κάθετη πτώση, με πιο γρήγορους κύκλους ενημερώσεων, αύξηση της παρουσίας σε κινητές συσκευές ή κάτι που να τα συνδυάζει όλα, η Microsoft πρέπει να κάνει κάτι σύντομα.
Παρά το ότι ο IE είναι κομμάτι των Windows, η πτώση των ποσοστών χρήσης του ενδιαφέρει πολύ περισσότερο τη Microsoft από άλλες εφαρμογές της (Windows Media Player, WordPad κτλ). Αυτές οι εφαρμογές είναι σημαντικά χαρακτηριστικά του ΛΣ, ωστόσο εάν οι χρήστες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ανταγωνιστικά προϊόντα, η Microsoft δεν έχει πρόβλημα εκτός απ’ την πιθανότητα οι προαναφερθέντες χρήστες να μπουν σε μια ανταγωνιστική οικογένεια προγραμμάτων. Με τους browsers είναι μια άλλη ιστορία.
Με τη Google να κυριαρχεί με τον Chrome και όντας η default μηχανή αναζήτησης στον Firefox, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον του Bing να μεγαλώσει η χρήση του IE. Μολονότι είναι δυνατό να αλλάξει η μηχανή αναζήτησης σε έναν browser, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών που μένουν με την αρχική επιλογή. Κάποιοι απ’ αυτούς το θέλουν, άλλοι δε ξέρουν πώς να το αλλάξουν, άλλοι απλά φοβούνται να το κάνουν. Και καθώς η Microsoft δε κατάφερε να κάνει το Bing προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον Firefox και παράλληλα αφού το Bing είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής τους, ο IE θα γίνει ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στη μάχη τους.
Στο τέλος, το 2012 θα είναι μια μεγάλη χρονιά για τον IE, απ’ όποια μεριά το βλέπει κανείς. Μένει να δούμε, αν θα είναι μια καλή ή κακή χρονιά. Αυτό θα προκύψει από ένα συνδυασμό των εξής παραγόντων: Windows 8 και IE10, Windows Phone 7 και η αγορά των κινητών και η απόδοση των ανταγωνιστικών browsers θα παίξουν όλα το ρόλο τους.
telecomnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *