ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ: ΑΠΟ ΦΛΕΒΑΡΗ ΟΙ ΝΕΕΣ “ΤΑΡΙΦΕΣ”

Θέμα εβδομάδων, ενδεχομένως και ημερών είναι η δημοσιοποίηση από το ΥΠΕΚΑ του νέου τιμολογιακού καθεστώτος που θα ισχύσει για τις ΑΠΕ και το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και μειώσεις στις «ταρίφες», δηλαδή στις τιμές αγοράς του «πράσινου» ρεύματος. 
Oι μειώσεις αφορούν όλες τις ΑΠΕ, ανάμεσά τους και τα φωτοβολταϊκά και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, θα ισχύσουν από το Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο έτσι κι αλλιώς τίθεται σε ισχύ μείωση της…
ταρίφας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του νόμου Μπιρμπίλη. Προτού γίνουν οι ανακοινώσεις θα υπάρξει συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως οι εκπρόσωποι των εταιρειών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η «διόρθωση» στις ταρίφες θα είναι στα επίπεδα που πρότεινε σε παλαιότερο κείμενό του ο ΣΕΦ, δηλαδή περί το 10%. Δηλαδή τον Φεβρουάριο θα γίνει η μείωση που προβλεπόταν ούτως ή άλλως στα feed in tariff για το μήνα αυτό και επιπλέον θα γίνουν εκείνες που προβλεπόταν για τον Αύγουστο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013. 
Το μέτρο δεν θα έχει καμία αναδρομική ισχύ αλλά θα αφορά νέα συμβόλαια με το ΔΕΣΜΗΕ.
Πριμ για ελληνικό εξοπλισμό
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του energypress, θα θεσπιστεί πλεονέκτημα για τους επενδυτές που θα χρησιμοποιούν ελληνικής προέλευσης εξοπλισμό. Ποιο θα είναι αυτό το πλεονέκτημα; Κατά πάσα πιθανότητα σε αυτή την κατηγορία επενδυτών δεν θα «μπεί» η μείωση 10% στις ταρίφες. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το energypress, υπάρχει νομική γνωμοδότηση του δικηγορικού γραφείο «Μεταξάς» που κρίνει ρεαλιστική, όσον αφορά τη συμβατότητά της με την κοινοτική νομοθεσία, μια πιθανή «πριμοδότηση του χρήστη φωτοβολταϊκού εξοπλισμού εγχώριας κατασκευής, διαμέσου αντίστοιχης διαμόρφωσης του feed in tariff». Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται αποφασισμένος να θεσμοθετήσει αυτό το πλεονέκτημα για τον ελληνικής κατασκευής εξοπλισμό, και να αντιμετωπίσει στη συνέχεια πιθανές νομικές προστριβές με την κοινότητα ή τους διεθνείς «παίκτες» του χώρου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος δηλώνει πως γνωρίζει ότι μια αύξηση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών δεν θα έχει κανένα άμεσο αποτέλεσμα στο θέμα των ταμειακών ροών του ΔΕΣΜΗΕ που τον εμποδίζει να πληρώνει έγκαιρα τους ηλεκτροπαραγωγούς (συμβατικούς και ΑΠΕ) αλλά και στο θέμα του ελλείμματός του. Παρόλα αυτά θεωρεί ότι οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά πρέπει να «διορθωθούν».
Η «τρύπα» του ΔΕΣΜΗΕ
Όσο για την κάλυψη της τρύπας του ΔΕΣΜΗΕ, εκτός από την επιβολή τέλους λιγνίτη που ανακοινώθηκε ήδη, το ΥΠΕΑΣ θα προχωρήσει επίσης, πιθανότατα μαζί με την ανακοίνωση για τις νέες ταρίφες και σε:
Ενεργοποίηση της διάταξης του νόμου Μπιρμπίλη (3851/2010) για τη μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ ΕΡΤ, στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
Αξιοποίηση απόφασης (187497/2011 ΚΥΑ) που προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης Δικαιωμάτων Εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκ. τόννων κατά το έτος 2012
Ταυτόχρονα θα υπάρξει μετονομασία του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, ώστε να εκφράζει την πραγματική του φύση, που είναι, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΚΑ «το κόστος μετάβασης σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μίγμα για την χώρα».
agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *