ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΑΓΡΟΤΙΚΟ: ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑΚΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ

Αποφασισμένη να επαναφέρει στην τάξη τους μεγαλοϊδιοκτήτες αγροτικής γης ή αλλιώς τους «αγρότες του καναπέ», που ενώ δεν καλλιεργούν οι ίδιοι τα χωράφια τους, έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα και απολαμβάνουν μεγάλες ενισχύσεις, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου.
Αφορμή δίνει ο ορισμός του «ενεργού…
αγρότη», με βάση τον οποίο μπορούν να ξεχωρίσουν οι απλοί ιδιοκτήτες αγροτικής γης που με το γνωστό τρικ των μισακών, κατάφεραν αυτά τα χρόνια να υφαρπάξουν από τους πραγματικούς καλλιεργητές σημαντικά δικαιώματα. Το θέμα πλέον άνοιξε και ο «πόλεμος» ανάβει. Διαβάστε τις λεπτομέρειες στο σαββατιάτικο φύλλο. 
Ακόμα, μάθετε όλα όσα σας ενδιαφέρουν για τις εκ βάθρων αλλαγές στη φορολογία των αγροτών. Επί τάπητος τίθεται εντός των ημερών η νέα ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση, με τους αγρότες να έχουν ξεχωριστή θέση στις αλλαγές που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Ζητούμενο η ένταξη ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας σε φορολογία. Έτσι, ο πρωτογενής τομέας καλείται να βάλει «τάξη στο σύστημα» με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση παραστατικών πώλησης των προϊόντων.
Αποκλειστικά στο φύλλο του Σαββάτου, όλες οι τελευταίες εξελίξεις για την τευτλοκαλλιέργεια. Όπως αποκαλύπτει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας, στην απουσία οργανώσεων και προσωπικού σκοντάφτει τώρα η ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Μετά το «θολό» τιμολόγιο αγοράς των ζαχαροτεύτλων και την ασάφεια στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, έρχεται η αποσάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΒΖ να δώσει τη… χαριστική βολή στην καλλιέργεια.
Εν τω μεταξύ, ψήφο εμπιστοσύνης στα αγροτικά εμπορεύματα φαίνεται πως δίνουν οι μεγαλο-επενδυτές. Όπως θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda, την πρόθεση των επενδυτών να επιστρέψουν στα εμπορεύματα το 2012 αποκαλύπτει η πρόσφατη έρευνα του οικονομικού Ινστιτούτου των Ιδιωτών Επενδυτών (IPI). Οι κάτοχοι των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων φαίνονται αποφασισμένοι να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε εμπορεύματα, μειώνοντας παράλληλα τις καταθέσεις τους σε ρευστό. 
Την ίδια ώρα, όμως, έμφραγμα «εντοπίζεται» στις εαρινές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, πρόσθετες δυσκολίες αναφύονται στον προγραμματισμό των εαρινών καλλιεργειών, από τα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Βέβαια, μυστήριο παραμένουν τα λιπάσματα. Νέο ρεκόρ αναμένεται να σημειωθεί στην παγκόσμια κατανάλωση λιπασμάτων το 2012, παρά τη μειωμένη ζήτηση και τη διορθωτική τάση, που παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο στην αγορά, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Βιομηχανιών Λιπασμάτων (IFA). Μέχρι στιγμής η ζήτηση για πρώτες ύλες από τις βιομηχανίες είναι εξαιρετικά χαμηλή, αφού οι οικονομικές ανησυχίες που προκύπτουν από την ευρωζώνη έχουν εξαπλώσει ένα κύμα αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία.
agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *