ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΑΓΡΟΤΙΚΟ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ 40-45 ΕΥΡΩ/ΣΤΡΕΜΜΑ ΣΤΑ ΤΕΥΤΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ

Ακόμα και τα 40 ίσως και τα 45 ευρώ ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει το τελικό ποσό που θα λάβουν οι τευτλοπαραγωγοί που θα ενταχθούν στη Δράση 2.3 για Ολοκληρωμένη Διαχείριση ζαχαρότευτλων, στο πλαίσιο του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις». Αυτό κι προέκυψε από τη συνάντηση του αντιπροέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρηγόρη Αλεξιάδη, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης την περασμένη Τρίτη.
Θέματα που αφορούν στη σύνταξη συμβολαίων με τους τευτλοπαραγωγούς αλλά και ζητήματα που συνδέονται με την εφαρμογή της ολοκληρωμένης…
διαχείρισης στην καλλιέργεια συζήτησαν ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρηγόρης Αλεξιάδης, με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων τευτλοπαραγωγών και τον πρόεδρο της ΕΒΖ Χρυσόστομο Γερούκη.
Όλοι οι συμμετέχοντες και η ΠΑΣΕΓΕΣ συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας με κίνητρα για τους παραγωγούς. Σ’ αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και η ηγεσία της εταιρείας.
Στην προσπάθεια αυτή, ΕΒΖ και υπουργείο έχουν κινήσει τις διαδικασίες ώστε να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013, όσοι δικαιούχοι που θα ενταχθούν στη Δράση 2.3 για Ολοκληρωμένη Διαχείριση ζαχαρότευτλων, στο πλαίσιο του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις», ενώ δεν αποκλείεται ότι το ποσό της ενίσχυσης να αγγίξει και τα 45 ευρώ το στρέμμα. Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ.
«Έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη από ανεξάρτητο μελετητή, η οποία προσδιορίζει τα στοιχεία με βάση τα οποία υπολογίζεται η αποζημίωση που θα μπορεί να λάβει ο δικαιούχος και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης της Δράσης στο ΠΑΑ μετά την πρώτη παρουσίασή της στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η διάρκεια των δεσμεύσεων των δικαιούχων θα είναι 5ετής και έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι μέχρι το τέλος της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου.
Η προκήρυξη της Δράσης θα γίνει αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαμορφωθεί το σχετικό πρότυπο από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», ανέφερε πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.
«Επειδή είναι πράγματι σημαντική η τευτλοκαλλιέργεια, αλλά κι επειδή θα υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με τη ζάχαρη –δεν θα έχει ζάχαρη, δηλαδή, η Ελλάδα- προσπαθούμε ήδη με τη συνδεδεμένη ενίσχυση, με συνδυαστικά μέτρα, με το μέτρο 1-3-2 αλλά και με χρήματα τα οποία συζητάμε με το Υπουργείο Οικονομικών να δώσουμε -δηλαδή κι άλλα 25 ευρώ, εάν μπορέσουμε- να κάνουμε ελκυστική την παραγωγή για να έχει ζάχαρη η χώρα», τόνιζε παράλληλα στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας.
«Προσπαθούμε, να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα και αυτό το ξέρουν όλοι οι τευτλοπαραγωγοί και στη Λάρισα και στην Ξάνθη και στις Σέρρες και παντού», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
paseges

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *