ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ posted by

Αντώνης Παπαδόπουλος: Ένας ακαταπόνητος εργάτης της μουσικής τέχνης και της παράδοσης

Αντώνης Παπαδόπουλος: Ένας ακαταπόνητος εργάτης της μουσικής τέχνης και της παράδοσης

Αφιέρωμα του adeti.gr

Με καταγωγή από το Δρυόβουνο  Βοίου Ν. Κοζάνης,  ο Αντώνης Παπαδόπουλος,  γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νεοχώρι της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Αν και δεν προέρχεται από μουσική οικογένεια,  από την παιδική του ηλικία  τα παραδοσιακά ακούσματα ασκούν  πάνω του τόση γοητεία ώστε να ξεκινήσει να πειραματίζεται από πολύ νωρίς  με αυτοσχέδια κρουστά όργανα.

Παράλληλα εντάχθηκε σε μουσικοχορευτικούς παραδοσιακούς συλλόγους.

Αυτοδίδακτος, συμμετέχει  για πρώτη φορά σε ερασιτεχνικό μουσικό σχήμα στα δεκατρία του χρόνια.  Από τότε η καρδιά του χτυπάει σταθερά στον Ρυθμό της δημοτικής μουσικής και αυτό μας το μεταδίδει σε όλη του την πορεία με την Γκραν Κάσα, το Ντέφι, το Νταούλι, το Τουμπερλέκι  και τα Τύμπανα, τους πιο εκλεκτούς του συνοδοιπόρους.

Από την αρχή της επαγγελματικής του πορείας συνοδεύει ορχήστρες και σχήματα παραδοσιακής μουσικής σε γλέντια και λαϊκά πανηγύρια και εμφανίζεται σε εκδηλώσεις παραδοσιακής μουσικής  με τοπικό,  πανελλήνιο και διεθνή χαρακτήρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συμμετείχε επίσης σε δεκάδες δισκογραφικές παραγωγές και εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Αλάτι της Γης  και ο Τόπος και το Τραγούδι με τον Γιώργο Μελίκη.

Την μουσική του πορεία σηματοδότησε η σταθερή του και πολύχρονη συνεργασία με τον Δημήτρη Παράσχο  στο μουσικό του σχήμα, στο οποίο παράλληλα συμμετέχουν οι Γιάννης Κάλλας, Πέτρος ΠιπιλιάρηςΘωμάς Γρηγορόπουλος και Θοδωρής Σιταράς.

Παράλληλα  καταγράφει στο ενεργητικό του συνεργασίες με ιδιαίτερα καταξιωμένους μουσικούς μερικοί από τους οποίους είναι οι  Πετρολούκας Χαλκιάς, Γρηγόρης Καψάλης, Νίκος Φιλιππίδης, Θωμάς Χαλιγιάννης, Λευτέρης Σαρέας, Κώστας Βέρδης, Γιώργος Κοτσίνης, Σταύρος Καψάλης, Μάκης Τσίκος, Κώστας Ζέρβας, Σταύρος Κουσκουρίδας, Γιώργιος Μπέτζιος, Κώστας Ζαραλής, Γιαννάκης Ζλατάνης, Θανάσης Σέρκος, Κώστας Τζίμας, Αντώνης Κυρίτσης, Σάββας Σιάτρας, Παναγιώτης Λάλεζας, Χρήστος Τζιτζιμίκας, Γιάννης Παπακώστας, Γιώργος Πατσούρας, Παγώνα Αθανασίου, Χρήστος Ντάγκαλας, Κώστας Νάκας, Βασίλης Σερμπέζης, Σταύρος Μπόνιας, Τασούλα Μαλιαχόβα, Γιώργος Μανέκας, Στέργιος Δαρδακούλης, Χρήστος Στεργίου, Βαγγέλης Τόρης και πολλοί άλλοι.

Ξεχωριστές στιγμές  η συμμετοχή του στα Μυστικά της Εγνατίας του Νίκου Κυπουργού στο Ηρώδειο και η βράβευση του στο FDF ( Folklor Dance Festival) 2020 στο  Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών της ομογένειας της Αμερικής.

Ακαταπόνητος εργάτης της μουσικής τέχνης του και με την αγάπη του για την παράδοση να τον εμπνέει πάντα,  επιθυμεί με τον ίδιο ενθουσιασμό να συνεχίζει να προσφέρει, να μαθαίνει  και να εμπλουτίζει την εμπειρία του.

* Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι μέλος του adeti.gr . Το “αντέτι” αποτελεί το πρώτο ψηφιακό δίκτυο παράδοσης και πολιτισμού [ www.adeti.gr ]. Ήρθε πια η εποχή και το αντέτι είναι εδώ, στοχεύοντας να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς και βάση δεδομένων για τους ερευνητές. Το “αντέτι” αποτελεί τόπο ποιοτικής και ξεχωριστής προβολής για μονάδες και ομάδες, για το έργο τους και για τα αγαθά τους, για όλους όσοι εμπνέονται από την παράδοση και δημιουργούν στο παρόν.

4 Comments

  • Ε ΡΕ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΔΕΣ ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΓΗΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΩΛΗΤΑΣ ΑΘΛΗΤΑΣ κλπ κλπ
    ευγε !!

  • Και όχι μόνο

  • Πολύ καλός μουσικός και πολύ καλός άνθρωπος. Μπράβο Αντώνη.

  • Αντώνη,τα μαγικά σου χέρια παίζουν όμορφα παραδοσιακά ακούσματα,που τα μεταδίδεις σε όλη την πατρίδα μας, Ευρώπη και Αμερική… είμαστε υπερήφανοι για σένα και σε θαυμάζουμε
    για τα έργα σου. Αντώνη,να ξέρεις γράφεις ιστορία,έγινες μεγάλος μουσικός, αλλά και εξαίρετος χαρακτήρας και είναι τυχεροί όσοι βρέθηκαν στο διάβα σου…..ένας συγγενής σου,συνεργάτης,φίλος, χωριανός σου!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *