ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΧΟΡΗΓΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ!

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου πρόκειται να ανοίξει και επισήμως τις επόμενες ημέρες. Και όλα προϊδεάζουν πως θα είναι η σκληρότερη μάχη όλων των εποχών για την πολιτική «επιβίωση» των εν ενεργεία βουλευτών και των επίδοξων διεκδικητών των κοινοβουλευτικών εδράνων. Και επειδή στη μάχη αυτή η κάθε ψήφος μετράει ήδη αρκετοί από τους πολιτικούς μας στράφηκαν και πάλι προς την Εκκλησία ζητώντας την ευλογία….
της και προσβλέποντας στην προτίμηση του ποιμνίου της.
Όσο πλησιάζει η προκήρυξη των εκλογών όλο και περισσότεροι βουλευτές και πολιτευτές συνωθούνται στα γραφεία των Μητροπολιτών, στις πανηγύρεις Ναών και σε κάθε εκκλησιαστική δραστηριότητα ενώ δεν χάνουν την ευκαιρία να δίνουν το παρόν στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Ιδιαιτέρως δε όπου υπάρχει τηλεοπτική αναμετάδοση όπως στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη στην Αθήνα ή στις ενορίες της Θεσσαλονίκης όπου λειτουργεί ο Μητροπολίτης Άνθιμος. Έτσι πέρα από την άμεση επικοινωνία με το χριστεπώνυμο πλήρωμα, οι πολιτικοί έχουν την ευκαιρία, μέσω της τηλεοπτικής εικόνας, να επικοινωνήσουν εμμέσως τη θρησκευτική ευλάβειά τους και τον σεβασμό τους προς την Εκκλησία, σε εκείνους τους πιστούς που για λόγους πέραν της θελήσεώς τους αναγκάζονται να μείνουν μακριά από τους Ναούς. 
Χαρακτηριστική η περίπτωση γυναίκας πολιτικού, που δραστηριοποιείται σε αστική εκλογική περιφέρεια, η οποία πριν καταρτίσει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των εμφανίσεών της, ενημερώνεται από τις τοπικές μητροπόλεις για τις δραστηριότητες των Μητροπολιτών και τις σημαντικές θρησκευτικές εορτές. «Έφθασε στο σημείο να προτείνει στο Μητροπολίτη μας να του προσφέρει μικρά πλαστικοποιημένα εικονίδια, προκειμένου να τα δίνει ως ευλογία στους πιστούς. Και ενώ μπροστά θα είχαν την εικόνα της Παναγίας, στο πίσω μέρος θα ανέγραφαν πως η εκτύπωσή τους είναι ευγενική χορηγία της κυρίας… Ε, αντιλαμβάνεστε ποια ήταν η απάντηση του δεσπότη μας», δήλωσε συνεργάτης μεγάλης Μητροπόλεως. 
Ασφαλώς η περίοδος που διανύει η χώρα δεν είναι και η πλέον ιδανική για δημόσιες εμφανίσεις των πολιτικών αφού ουκ ολίγες φορές έχουν δεχθεί τις αποδοκιμασίες πολιτών εξαιτίας των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων. Ωστόσο οι θρησκευτικές εκδηλώσεις φαίνεται ότι ακόμα αποτελούν μια «όαση» αφού οι πιστοί επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο λατρευτικό μέρος και ακολουθώντας την επιταγή «αγαπάτε αλλήλους», δείχνουν την ανεκτικότητα και τη μακροθυμία τους ακόμα και σε εκείνους τους πολιτικούς που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα με τις πολιτικές επιλογές τους. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι οι πολιτικοί που έχουν μια συνεχή συμμετοχή στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και διατηρούν στενούς δεσμούς με τον ιερό κλήρο.
«Ανέκαθεν ενθυμούμαι ότι πολιτικοί και πολιτευτές, ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους, συμμετείχαν σε εκκλησιαστικές τελετές επειδή αυτή η συμμετοχή ήταν μια παρουσία και συγχρόνως μια επικοινωνία με πολύ λαό. Σήμερα αυτό συνεχίζεται σε ένα βαθμό», δηλώνει o Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. «Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη θεωρώ χρέος μου να δηλώσω ότι σταθερά σε όλες τις Κυριακάτικες λειτουργίες και σε όλες τις μεγάλες εκκλησιαστικές πανηγύρεις συμμετέχουν εν ενεργεία βουλευτές αλλά και πολιτευτές, από τα παραδοσιακά κόμματα, και οι σχέσεις μαζί τους από την πλευρά ημών των ποιμένων της Εκκλησίας είναι επόμενο να είναι εγκάρδιες όπως είναι με όλους τους εκκλησιαζόμενους», προσθέτει.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δε διστάζει να απαντήσει και σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία «δίνει» ψήφους σε συγκεκριμένους υποψηφίους. «Η Εκκλησία με τους εκπροσώπους της ουδέποτε αναμιγνύεται δημόσια σε πολιτικά και κομματικά ζητήματα ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους. Όμως κανείς δεν απαγορεύει στους κληρικούς να έχουν τις προσωπικές τους απόψεις σε αυτά τα ζητήματα», τονίζει ο κ.Άνθιμος.
Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι πολιτικοί που προσβλέπουν στις ψήφους των πιστών αφήνουν ανεκμετάλλευτη κάθε ευκαιρία προβολής των καλών σχέσεών τους με την Ιεραρχία της Εκκλησίας. Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης Παπαδήμου, στέλεχός της δέχθηκε στο γραφείο του έναν Μητροπολίτη ο οποίος θέλησε να τον συγχαρεί. Λίγο αργότερα από το γραφείο του κυβερνητικού στελέχους εκδόθηκε και σχετικό δελτίο τύπου που ενημέρωνε για το γεγονός. Ωστόσο μάλλον ως σύμπτωση θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ο Μητροπολίτης ποιμαίνει την περιοχή που κατά πληροφορίες ο πολιτικός θα εκτεθεί σαν υποψήφιος βουλευτής. Συμπτωματική μάλλον ήταν και η παρουσία του ίδιου κυβερνητικού στελέχους, λίγες ημέρες αργότερα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο εν λόγω Μητροπολίτης.
«Αυτά πάντοτε γινόντουσαν. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποια συναλλαγή. Πάντοτε κάποιοι εκ των βουλευτών και πολιτευτών όλων των κομμάτων, ιδιαιτέρως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και τα τελευταία χρόνια του ΛΑΟΣ, διατηρούσαν και διατηρούν καλές σχέσεις με Ιεράρχες και κληρικούς. Άλλωστε η Εκκλησία διακονεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού στο οποίο ανήκουν και οι πολιτικοί. Προφανώς δεν μπορούμε να τους εξαιρέσουμε γιατί κατέχουν κάποιο δημόσιο αξίωμα. Το βέβαιο είναι ότι πολύ γρήγορα φαίνονται αυτοί που βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία για να την εκμεταλλευτούν», σχολιάζει Ιεράρχης του Λεκανοπεδίου. 
Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών όλο και περισσότεροι πολιτικοί θα συμμετέχουν σε εκκλησιαστικές τελετές, θα φιλούν τα χέρια των κληρικών και θα σφίγουν τα χέρια των πιστών – ψηφοφόρων! Το ερώτημα είναι αν θα επιστρέψουν στους Ναούς μετά τις εκλογές…
amen.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *