ΤΟΠΙΚΑ posted by

Στη Σχολή Γονέων Αλεξάνδρειας μίλησε ο καρδιολόγος Μάνος Ανεσίδης (φώτο)

Στη Σχολή Γονέων Αλεξάνδρειας μίλησε ο καρδιολόγος Μάνος Ανεσίδης (φώτο)

MANOSΣτα πλαίσια της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, πραγματοποιήθηκε διάλεξη τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 στις 20:00 στην αίθουσα του Επισκοπείου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας, με θέμα: “Παιδιά και καρδιοπάθειες: τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;“. Ομιλητής ήταν ο καρδιολόγος Εμμανουήλ Ανεσίδης.

Εκτός των άλλων ο κ. Ανεσίδης ανέφερε:

Η συναισθηματική  φόρτιση μιας οικογένειας που έχει ένα παιδί με καρδιοπάθεια και τα ψυχολογικά προβλήματα είναι πολλές φορές δυσανάλογα προς τη βαρύτητα της καρδιοπάθειας. Στην Ελλάδα με 100.000 γεννήσεις κάθε χρόνο αναμένουμε 1.000 νέα περιστατικά. Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση θα επιτρέψει στη πλειοψηφία των παιδιών αυτών όχι μόνον την ενηλικίωση αλλά και ένα άκρως ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύστημα.
Οι γονείς αν δεν έχουν την έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση από τον ειδικό μπορεί να μεγαλοποιήσουν τη βαρύτητα της καρδιοπάθειας και να το υποβάλλουν σε μια σειρά στερήσεων υποβάλλοντάς το σε έναν μαραθώνιο εξετάσεων. Πολλές φορές δεν υπάρχει  αντικειμενική βάση, καθώς η πάθηση που θεωρείται σοβαρή καρδιοπάθεια, δεν είναι παρά ένα αθώο φύσημα, δηλαδή δεν σημαίνει την ύπαρξη καρδιοπάθειας, αλλά αποτελεί «θόρυβο» προερχόμενο από φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Οι απαραίτητες διαγνωστικές πράξεις και οι εγχειρήσεις πρέπει να γίνονται από παιδοκαρδιολόγους σε ειδικά οργανωμένες παιδοκαρδιοχειρουργικές μονάδες (Μονάδες Συγγενών Καρδιοπαθειών). Είναι λανθασμένη η διαδεδομένη αντίληψη στο κοινό ότι το παιδί με καρδιοπάθεια είναι καταδικασμένο. Στη σημερινή εποχή έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία όλες σχεδόν  τις καρδιοπάθειες της παιδικής ηλικίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *