ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Με 30 εκατ. δεσμεύεται ο Π. Λαφαζάνης για συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ

Με 30 εκατ. δεσμεύεται ο Π. Λαφαζάνης για συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ

ebzplaty1-600x340Σε αυτή τη δέσμευση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη κατέληξε η δίωρη συνάντηση περίπου 30 εργαζομένων, παραγωγών και τευτλοεξαγωγέων, παρουσία του αναπληρωτή και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Β.  Αποστόλου και Π. Σγουρίδη και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Λίτσας Αμμανατίδου.

Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ αφορά 18 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν παραγωγοί, τευτλοεξαγωγείς, μεταφορείς, άλλα 5 εκατ. ευρώ για να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη φετινή καμπάνια και 8 εκατ. ευρώ  για τις οφειλές της εταιρείας απέναντι στη ΔΕΠΑ.

Για τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ από την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι η πιστώτρια της εταιρείας, τονίσθηκε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς το ελληνικό δημόσιο είναι μέτοχος στη συγκεκριμένη συστημική τράπεζα.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές και στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία σημειωτέον δεν είχε κληθεί στη σύσκεψη, ενώ ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι στο νέο ΔΣ της ΕΒΖ δεν θα τοποθετηθούν κομματικά στελέχη αλλά άτομα που γνωρίζουν τον κλάδο.

Ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι δεδομένης της κατάστασης αυτή τη στιγμή, χρειάζεται η άμεση πίστωση από τη Τράπεζα Πειραιώς για να ξεκινήσει η νέα σεζόν. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει επίσης ότι το ΥΠΕΠΑ έχει ξεκάθαρη την πολιτική βούληση να στηρίξει την ελληνική τευτλοπαραγωγή. Επιπλέον, ο σύμβουλος του υφυπουργού κ. Αποστόλου,  Νίκος Κέζος τόνισε την ανάγκη για άμεση οριστικοποίηση του νέου τιμολογίου της ΕΒΖ.

Στο αίτημα των παρευρισκόμενων εκπροσώπων των εργαζομένων της ΕΒΖ για καταλογισμό ευθυνών στον Λάμπρο Χαραλάμπους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΒΖ, ο  αναπληρωτής υπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης   σημείωσε «Θα υπάρξει απόδοση ευθυνών αλλά στην ώρα τους. Η ηγεσία του υπουργείου δεν θα κρυφτεί  πίσω από τέτοιες ενέργειες,  αλλά θα επικεντρωθεί στη σημερινή της ευθύνη για ουσιαστική αναδιάρθρωση της κατάστασης» και τέλος συμπλήρωσε ότι «Η τευτλοκαλλιέργεια αποτελεί μία σίγουρη και δυναμική καλλιέργεια και στόχος μας είναι να εξυγιανθεί και να μπορέσουμε να καλύψουμε και πάλι τα 150.000 στρέμματα καλλιέργειας».

Από τη πλευρά του, ο κ. Βαγγέλης Μπιμπισίδης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Ορεστιάδας και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων δήλωσε ότι μετά από αυτή τη συνάντηση θα ήθελε να δει τα εξής να υλοποιούνται άμεσα: η λειτουργία  των 3 εργοστασίων της ΕΒΖ, η άμεση χρηματοδότηση της εταιρίας, η απομάκρυνση του εκκαθαριστή, η αντικατάσταση της παρούσας διοίκησης και νέα, ακομμάτιστη, διοίκηση και τέλος μία  άμεση τιμολογιακή πολιτική από πλευράς ΕΒΖ. Στα παραπάνω υπερθεμάτισε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων Χριστόδουλος Βαρκάκης, κάνοντας επιπλέον λόγο  για οριστική λύση στο παράλογο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΕΒΖ και για επαναφορά της ΕΒΖ υπό κρατικό έλεγχο, υπέρ του οποίου, όπως σημείωσε ο ίδιος, τάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ.

agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *