ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Υπό Επιτήρηση οι μετοχές της ΕΒΖ

Υπό Επιτήρηση οι μετοχές της ΕΒΖ

ebzplaty1-600x340-600x340Η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε τη μεταφορά των μετοχών της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε.» στην Κατηγορία Επιτήρησης από σήμερα 6 Μαρτίου 2015.

Οι μετοχές της εταιρείας διαγράφονται χωρίς άμεση αντικατάσταση από τη σύνθεση των δεικτών: FTSE/ATHEX Δείκτης Αγοράς, FTSE/ATHEX Διεθνούς Δραστηριοποίησης και FTSE/ATHEX Δείκτης Τροφίμων & Ποτών.

Τι συνεπάγεται για μια εταιρεία η υπαγωγή της μετοχής της στις υπό επιτήρηση;

Για τις εταιρείες που εντάσσονται στην ενότητα υπό επιτήρηση ισχύουν τα εξής: α) Η διαπραγμάτευση των μετοχών που θα έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη ενότητα θα γίνεται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με αλληλουχία τριών ή τεσσάρων call auctions. β) Για όσο διάστημα η μετοχή μιας εταιρείας βρίσκεται στην ενότητα αυτή δεν θα συμμετέχει στη διαμόρφωση των δεικτών (είτε του γενικού είτε του αντίστοιχου κλαδικού). γ) Κατά τη δημοσίευση των οικονομικών και λογιστικών της καταστάσεων οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να φροντίζουν ώστε να περιλαμβάνεται ουσιαστική πληροφόρηση προς το επενδυτικό κοινό σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν για την αντιμετώπιση των αιτίων τα οποία οδήγησαν στην υπαγωγή τους στην ενότητα των υπό επιτήρηση εταιρειών. δ) Αν θελήσει η εταιρεία να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, θα πρέπει στο ενημερωτικό δελτίο που θα εκδώσει να δημιουργείται ειδικό κεφάλαιο όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία στις υπό επιτήρηση μετοχές και να αναφέρεται επίσης τι έχει κάνει η εταιρεία ώστε να αρθεί η συμμετοχή της σε αυτή την κατηγορία.

Πώς ακριβώς θα γίνεται η διαπραγμάτευση των υπό επιτήρηση μετοχών;

Η διαμόρφωση της τιμής μιας μετοχής κατά τη διάρκεια μιας χρηματιστηριακής συνεδρίασης είναι συνεχής. Το αυτόματο σύστημα συναλλαγών επιλέγει κάθε φορά τις εντολές που διασταυρώνονται ως εξής: λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική σειρά εισαγωγής στο σύστημα επιλέγει την εντολή πώλησης με την υψηλότερη τιμή και την εντολή αγοράς με τη χαμηλότερη τιμή και, αν οι τιμές αυτές ταυτίζονται, πραγματοποιείται η πράξη και διαμορφώνεται η τιμή της μετοχής. Η διαδικασία αυτή γίνεται διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και έτσι διαμορφώνεται η τιμή κάθε μετοχής. Στις υπό επιτήρηση μετοχές δεν θα υπάρχει αυτή η συνεχής πραγματοποίηση πράξεων αλλά οι εντολές που δίνονται θα συγκεντρώνονται και τρεις ή τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, θα διασταυρώνονται και θα προκύπτει η τιμή της μετοχής. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται call auction και χρησιμοποιείται ήδη κατά τη διάρκεια της προσυνεδρίασης, όταν διαμορφώνεται η τιμή με την οποία ανοίγουν οι μετοχές τη συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται σε πολλά ξένα χρηματιστήρια για τη διαμόρφωση των τιμών όλων των μετοχών πλην αυτών με πολύ υψηλή κεφαλαιοποίηση, που είναι οι μόνες για τις οποίες δίνεται τιμή συνεχώς.

Με πληροφορίες από paseges.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *