ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Ενημέρωση του αγροτικού κόσμου από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ενημέρωση του αγροτικού κόσμου από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

agro (13)Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών) αισθανόμενο το βάρος της ευθύνης για την υπεύθυνη ενημέρωση του Αγροτικού κόσμου που από 01/01/14 έχει να αντιμετωπίσει ένα ΝΕΟ και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟ φορολογικό περιβάλλον αποφάσισε να εκδώσει σε 1ο στάδιο το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

Ενημερώνουμε τους Αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος Φ.Π.Α. που μέχρι σήμερα είχαν απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης Βιβλίων και Φορολογικών Στοιχείων ότι από 01/01/2014 υπάγονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο Κανονικό Καθεστώς Φ.Π.Α. εφόσον στην χρήση 2013 ή στο 2012 (εφόσον δεν έχει πουληθεί ακόμη η παραγωγή του 2013) ήταν σε ισχύ μια από τις δύο προϋποθέσεις (1) είτε είχαν τζίρο πάνω από 10.000 € (δηλ. επιστροφή ΦΠΑ πάνω από 600 €) ή (2) Ενιαία Ενίσχυση (ΟΣΔΕ) πάνω από 5.000 €.

Σήμερα 14/1 αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών στην οποία εκτός από την ήδη ανακοινωθείσα παράταση έως 20/2 για την υποβολή της αναγκαίας “δήλωσης μετάταξης” στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα δίνει απαντήσεις ή οδηγίες σε μια σειρά ερωτήματα και προβληματισμούς που θέσαμε στο αρμόδιο Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κο Χ.Θεοχάρη κατά την συνάντηση μαζί του σήμερα, αλλά και τις αρμόδιες διευθύνσεις (ΦΠΑ, ΚΦΑΣ και Εισόδημα ) σε μια προσπάθεια μείωσης της αναγκαίας γραφειοκρατίας και αναμενόμενης ταλαιπωρίας των δεκάδων χιλιάδων Αγροτών αλλά και Συναδέλφων .

Αναμένοντας λοιπόν ΟΛΟΙ τις αποφάσεις της Διοίκησης είναι αναγκαίο, προς ενημέρωση όλων όσων έχουν εισόδημα από Αγροτική Επιχείρηση, αισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε απέναντι στην οικογένειά μας, τους συγγενείς και τους φίλους μας καθώς ιδιαίτερα ο Λογιστής Ελεύθερος Επαγγελματίας της Ελληνικής Περιφέρειας ζει δίπλα τους, ακούει τα προβλήματά τους, ζει τις αγωνίες τους και μέχρι σήμερα αποτελεί τον έμπιστο συνεργάτη που στηρίζει την βιοποριστική προσπάθεια κάθε Αγρότη που τηρεί ή όχι Λογιστικά Βιβλία, να τονίσουμε και τα εξής:

1.- Η αλήθεια είναι ότι η ένταξη στην υποχρέωση τήρησης Βιβλίων, ειδικά για τους Αγρότες είναι μια εξαιρετικά υπεύθυνη και δύσκολη εργασία καθώς οι περισσότεροι δεν είχαν γνωρίσει μέχρι τώρα το κομμάτι αυτό της τήρησης βιβλίων και θα χρειαστούν σε κάθε περίπτωση μεγάλη συμβουλευτική υποστήριξη από τους Συναδέλφους (τρόπος έκδοσης παραστατικών, συγκέντρωση όλων των παραστατικών εξόδων, μηνιαίες υποβολές καταστάσεων με τιμολόγια αγορών και εξόδων, τρόπος εξόφλησης αγορών κλπ ) ώστε να αποφύγουν την επιβολή προστίμων που ξεκινούν από 1.000 € για μια απλή αμέλεια καθώς ο νόμος δεν δικαιολογεί άγνοια.

2.- Το ότι οι Αγρότες θα τηρούσαν Βιβλία από το 2014 έχει ψηφισθεί το 2012 με τον νέο ΚΦΑΣ, όμως το ΥΠ.ΟΙΚΟ. μπόρεσε να ανακοινώσει τα όρια για εξαίρεση από την υποχρέωση αρχές του 2014. Όλο το 2013 οι Επαγγελματικές Ενώσεις των Λογιστών – Φοροτεχνικών έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τα σεμινάρια ώστε τα Μέλη τους να είναι πλήρως ενημερωμένα σχετικά με τα νέα αυτά δεδομένα.

3.- Όμως παρατηρείται το παράδοξο από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης για τον καθορισμό του ποιοι έχουν την ανάλογη υποχρέωση ορισμένες, αλλά σημαντικές, Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Αγροτών της Περιφέρειας να ενημερώνουν τα Μέλη τους ότι προγραμματίζουν σε συνεργασία με γνωστή σε εμάς – αλλά άγνωστη στους Αγρότες – Αθηναϊκή Εταιρία μηχανογράφησης (που στους Ισολογισμούς της, ήδη, δηλώνει εκατομμύρια € ως κέρδη από τις κρατικές συμβάσεις για την διαχείριση του ΟΣΔΕ κ.α.) να συστήσουν επιχείρηση που θα λάβει Άδεια Λειτουργίας Λογιστικού Γραφείου (εκμεταλλευόμενοι το κενό του νόμου και προς όφελος της Αθηναϊκής Εταιρίας που θέλει με τα κρατικά κεφάλαια να αυξήσει τα κέρδη της καθώς έχει συμφωνήσει όχι σταθερή αλλά ποσοστιαία αμοιβή για την τεχνολογική υποστήριξη του εγχειρήματος) και να τηρήσουν τα βιβλία τους (και χωρίς ανάληψη της υποχρέωσης για την ιδιαίτερα ευαίσθητη και σημαντική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων) με αναφορά σε ένα χαμηλό βασικό κοστολόγιο που όμως δεν θα ισχύει για όλους.

4.- Αναγνωρίζουμε την ανάγκη των Διοικήσεων των Συνεταιριστικών ή Συνδικαλιστικών Ενώσεων να προσφέρουν στα Μέλη τους την δυνατότητα να μειώσουν το κάθε κόστος που τους επιβαρύνει, ιδιαίτερα στο σημερινό δυσμενές περιβάλλον, αποδεχόμενες ακόμη και έμμεση επιδότησή του (με υποτιμολόγηση του κόστους των υπηρεσιών του ανάλογου τμήματος που θα δημιουργηθεί), όμως η “συνεργασία” τους με κάποιους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ευκαιριακά μια μαζική ανάγκη εγκυμονεί κινδύνους καθώς, πιστεύουμε βάσιμα, ούτε και αυτά τα Μέλη των Δ.Σ. που καλούνται να πάρουν αποφάσεις δεν γνωρίζουν ποιες είναι ΟΛΕΣ οι φορολογικές υποχρεώσεις των Αγροτών (επομένως και οι δικές τους) που πρέπει να καλύπτει η “επιχείρηση” που θέλουν να στήσουν ενώ η εκ του μακρόθεν φορολογική και τεχνολογική υποστήριξη ανέκαθεν δημιουργεί προβλήματα παρά λύνει.

5.- Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Λογιστές – Φοροτεχνικοί που ασκούν ΝΟΜΙΜΑ το Επάγγελμα είναι πλήρως ενημερωμένοι και υπεύθυνοι να ασκήσουν τα καθήκοντα τους και να ανταπεξέλθουν στις νέες αυτές υποχρεώσεις ενώ εκ του Νόμου και του πρόσφατα (24/12/13) τεθέντος σε ισχύ Κώδικα Δεοντολογίας έχουν ευθύνη έναντι του εντολέα τους Αγρότη τόσο για αμέλεια όσο και για την διαφύλαξη των ευαίσθητων προσωπικών (οικονομικών και φορολογικών δεδομένων) που διαχειρίζονται μέσω των κωδικών πρόσβασης και της παρεχόμενης εξουσιοδότησης.

6.- Σε κάθε περίπτωση το κόστος τήρησης των Βιβλίων είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο και ανάλογο των συνολικών υποχρεώσεων που πρέπει να καλυφθούν αλλά και το μέγεθος της Αγροτικής Επιχείρησης.

7.- Εφιστούμε την προσοχή στους Αγρότες ότι η τήρηση των βιβλίων και η συμμόρφωση με τις επιταγές της φορολογικής νομοθεσίας είναι μια εργασία επιστημονική που μπορεί να παρασχεθεί μόνο από εξειδικευμένους Ελεύθερους Επαγγελματίες Φοροτεχνικούς και Λογιστικά Γραφεία που κατέχουν την σχετική Άδεια. Η ανάθεση τέτοιων καθηκόντων σε ευκαιριακές επιχειρηματικές δράσεις που δεν θα έχουν το αναγκαίο Επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό θα οδηγήσει σε περιπέτειες και πρόστιμα εάν δεν υπάρχει η προσωπική επαφή με τον υπεύθυνο Λογιστή – Φοροτεχνικό.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν σκοπό την προώθηση των προϊόντων των Αγροτών και την καλυτέρευση της ποιότητας παραγωγής και όχι την τήρηση λογιστικών βιβλίων και σύνταξη φορολογικών δηλώσεων.

Αν δώσουν την δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν ζουν δίπλα στα Μέλη τους να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των Μελών τους είναι δεδομένο ότι οι κατά τόπους Ενώσεις Μέλη μας για να προστατέψουν τα δικά τους Μέλη αλλά κυρίως τους φορολογουμένους που εν αγνοία τους θα πέσουν θύματα τέτοιων ενεργειών θα στραφούν εναντίων όλων όσων προσπαθούν να παραβούν τον Κώδικα Δεοντολογίας που ισχύει για τους κατόχους Επαγγελματικής Ταυτότητας (Άδειας) Λογιστή – Φοροτεχνικού ώστε να μην τους χορηγηθεί ή και να αφαιρεθεί από τον υπεύθυνο Λογιστή – Φοροτεχνικό η αναγκαία για την λειτουργία τους Άδεια.

Αγρότες της Ελληνικής Επαρχίας

Από την εμπειρία σας ξέρετε ότι το “φθηνό” που σας προτείνουν σήμερα μπορεί αύριο ή μετά από 2-3 χρόνια να αποδειχθεί ιδιαίτερα ακριβό.

Το έχετε ζήσει στο πετσί σας. 

Αναλογιστείτε τις δυνατότητες του διαχειριστή των προσωπικών σας κωδικών στο Taxis για πρόσβαση σε προσωπικά οικονομικά και φορολογικά δεδομένα και εξασφαλίστε την τήρηση του απορρήτου.

Διεκδικήστε ο υπεύθυνος – κάτοχος της αναγκαίας Επαγγελματικής Άδειας – να μην είναι ο Χ υπάλληλος της Χ Εταιρίας με έδρα την Αθήνα και “κάτοικος Αθηνών” αλλά κάτοικος και Επαγγελματίας του Νομού σας, έτσι θα ξέρετε ΠΟΙΟΣ θα είναι συνυπεύθυνος μαζί σας για κάθε φορολογική παράβαση και δεν θα είστε εσείς υπεύθυνοι ακόμη και για τα λάθη ή τις παραλείψεις του

Τα Μέλη των Ενώσεων μας καλύπτουν όλη την Ελληνική Επικράτεια και αντιλαμβάνονται πλήρως την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας , πολύ δε περισσότερο των Αγροτών (διότι και αυτοί από αγροτικές οικογένειες κατάγονται ή ζουν και εργάζονται δίπλα σας) και μπορούν συνεργαζόμενοι μαζί σας να σας βοηθήσουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους να βρείτε λύσεις σε όλους τους προβληματισμούς σας και ιδίως να οργανωθείτε σωστά από ΣΗΜΕΡΑ ώστε:

(α) να μειωθεί το φορολογικό σας κόστος που για το 2014 θα είναι 13% από το πρώτο Ευρώ που θα δηλωθεί σαν κέρδος και

(β) να εισπράξετε, άμεσα ή έμμεσα, το 100% από το κάθε Ευρώ του Φ.Π.Α. που θα καταβάλλετε για όλα τα παραγωγικά σας έξοδα τα οποία και πρέπει να λαμβάνεται και να καταχωρείται στα βιβλία σας καθώς το όφελος σας, πλέον, θα είναι διπλό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *