ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Οριστική λύση στο θέμα των συντάξεων των απολυμένων στα Κλωστήρια Νάουσας

Οριστική λύση στο θέμα των συντάξεων των απολυμένων στα Κλωστήρια Νάουσας
vesiropoulosvouliΑίσιο τέλος είχε η υπόθεση με την αμφισβήτηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης των πρώην απολυμένων στα Κλωστήρια Νάουσας. 
Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος στο Υπουργείο Εργασίας και στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, συμφωνήθηκε να δοθεί βιώσιμη και οριστική λύση στο…

πρόβλημα που είχε ανακύψει, προκαλώντας αναστάτωση σε 380 συνταξιούχους. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν ορατή η απειλή να διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και να τους ζητηθεί επιστροφή των χρημάτων. 
Σήμερα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας προς το ΙΚΑ, αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα ότι ”ο ήδη αναγνωρισμένος χρόνος θα θεωρείται στο σύνολό του ασφαλιστικά ισχυρός, ακόμα και αν υπερβαίνει το κατά περίπτωση ανώτατο όριο πλασματικού χρόνου”. 
 
Σε δήλωσή του, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος επισημαίνει : «Η προσπάθεια απέδωσε, η δέσμευση που είχα αναλάβει απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους έγινε πράξη. Θα ήταν άδικη οποιαδήποτε άλλη απόφαση ή εξέλιξη. Δεν κινδυνεύουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και αυτό είναι πλέον και επίσημο και ξεκάθαρο». 
 
Ακολουθεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας προς το ΙΚΑ.
ΘΕΜΑ : Σχετικά με το συνυπολογισμό του χρόνου ειδικής επιδότησης ανεργίας, στο κατά περίπτωση τιθέμενο ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40, του ν. 3996/2011. 
 
ΣΧΕΤ. : Το με αριθμ. Σ 40/333/28.12.2012 έγγραφο της Υπηρεσίας σας. 
 
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 
Με την με αριθμ. πρωτ. Φ. 80000/16124/1114/30.10.2012 εγκύκλιο του Υπουργείου (Α.Δ.Α. : Β432Λ-ΓΑ0), είχαν παρασχεθεί διευκρινίσεις σχετικά με το συνυπολογισμό ή μη συγκεκριμένων χρόνων, στο κατά περίπτωση ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 40, του ν. 2084/1992, όπως τελικώς αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 40, του ν. 3996/2011. Μεταξύ των χρόνων για τους οποίους δόθηκαν διευκρινίσεις ήταν και οι χρόνοι κατά τον οποίους οι ασφαλισμένοι είχαν υπαχθεί σε Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας, κατά τη διάρκεια των οποίων προβλεπόταν η συνέχιση της υπαγωγής τους στην ασφάλιση. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίστηκε ότι στο ανώτατο κατά περίπτωση όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40, του ν. 3996/2011, συνυπολογίζονται μεταξύ άλλων και οι χρόνοι κατά τον οποίους, οι ασφαλισμένοι έχουν υπαχθεί σε Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας. 
 
Με το ίδιο, ωστόσο, έγγραφο διευκρινίστηκε, περαιτέρω (σελ. 4), ότι « ο ήδη αναγνωρισμένος χρόνος θα θεωρείται στο σύνολό του ασφαλιστικά ισχυρός, ακόμα και εάν υπερβαίνει το κατά περίπτωση ανώτατο όριο πλασματικού χρόνου, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 40 του ν. 3996/2011 ». 
 
Κατόπιν αυτού, παρακαλούμε, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που υπήχθησαν σε Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας, κατά τη διάρκεια των οποίων προβλεπόταν η συνέχιση της υπαγωγής τους στην ασφάλιση και έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης, με αναγνώριση – συνυπολογισμό χρόνων του άρθρου 40, του ν. 3996/2011, μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα κοινοποίησης της με αριθμ. Σ40/303/03.12.2012 (ορθή επανακοινοποίηση) εγκυκλίου της Υπηρεσίας σας (δηλαδή, μέχρι και την 31.12.2012), να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις ανωτέρω διευκρινίσεις (σελ. 4 της με αριθμ. Φ. 80000/16124/1114/30.10.2012 εγκυκλίου του Υπουργείου) . 
 
Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 
Δρ. ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ – ΔΕΔΟΥΛH

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *