ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Ζημιές έχουν υποστεί οι δενδρώδεις καλλιέργειες της Ημαθίας και της Πέλλας

Ζημιές έχουν υποστεί οι δενδρώδεις καλλιέργειες της Ημαθίας και της Πέλλας
elga3Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή Πέλλας Ημαθίας. Για το θέμα αυτό την Πέμπτη (16 Μαΐου 2013) αντιπροσωπεία των νέων ενωτικών Συλλόγων της Ημαθίας και Πέλλας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο. Συγκεκριμένα οι κ.κ. Τ. Χαλκίδης, Γ. Βράνας και Θ. Παπακωσταντίνου, που συμμετείχαν στη σύσκεψη παρουσίασαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή και τις μεγάλες ζημιές που…

έχουν υποστεί οι δενδρώδεις καλλιέργειες. 
 
Επίσης τόνισαν την ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης του Κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Από την πλευρά του ο κ. Έξαρχος στη συνάντηση ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή στην περιφερειακή υπηρεσία του Οργανισμού και δεσμεύτηκε ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ανακοινώσει τα αίτια και τον βαθμό των ζημιών. Οι παραγωγοί τόνισαν στον ΑγροΤύπο ότι ζητάνε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές τους.
 
Μιλώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου στον ΑγροΤύπο υποστήριξε ότι «θεωρούμε ότι οι ζημιές οφείλονται στον παγετό που είχαμε στις 17/3/2013. Έχουμε προβλήματα στην παραγωγή σε βερίκοκα δαμάσκηνα, ροδάκινα κ.α. Οι επιτροπές των Γεωπόνων του ΕΛΓΑ προσπαθούν να αποδείξουν ότι η ζημιά προέρχεται από άλλο αίτιο. Εμείς δεν επικεντρωνόμαστε στο αίτιο αλλά βλέπουμε το αποτέλεσμα. Μετά τις 17 Μαρτίου, παρότι φάνηκε ότι υπήρχε ανθοφορία στην πορεία δεν είχαμε καρπό». Από την πλευρά του ο κ. Χαλκίδης υποστήριξε ότι «φέτος η παραγωγή στα συμπήρηνα ροδάκινα αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 50%. Εμείς ζητάμε να αλλάξει ο Κανονισμός Ασφάλισης. Πληρώνουμε εισφορές και ζητάμε να μας αποζημιώνουν».
 
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μιλώντας για το θέμα στον ΑγροΤύπο, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ζημιές και τόνισε ότι «διερευνούμε το αίτιο για το οποίο έχουμε καρπόπτωση. Ενώ είχαν «δέσει» παρατηρούμε μέσα στον Μάιο να πέφτουν οι καρποί. Μελετάμε αν οφείλεται στις βροχοπτώσεις που είχαμε τον Απρίλιο και τον Μάρτιο που είναι περίοδος ανθοφορίας ή στις υψηλές θερμοκρασίες του Απριλίου και του Μαΐου. Πρόκειται για φαινόμενα που ζούμε για πρώτη φορά και πρέπει να προσαρμοστεί ο Κανονισμός στις τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της κλιματικής αλλαγής».
 
Πάντως ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε ότι σε ότι αφορά τις ζημιές από τον παγετό οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις προχωρούν κανονικά. Σε ότι όμως αφορά το φαινόμενο της ακαρπίας και της καρπόπτωσης που παρουσιάστηκε στην περιοχή, δώσαμε κατεύθυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν με πολύ προσοχή και να καταλήξουμε για το αίτιο που το προκάλεσε. Η κεντρική υπηρεσία πήγε στην περιοχή και το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα έχουμε εικόνα του ποσοστού της ζημιάς και μέχρι τότε θα εξετάσουμε τους λόγους για του οποίους έγινε η ζημιά και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συνεργασία με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ».
 
Σταύρος Παϊσιάδης
agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *