ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

OEBZE: Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει φθάσει στο τέλμα της

OEBZE: Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει φθάσει στο τέλμα της
ebzzzΓια την κατάσταση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ζαχάρεως Ελλάδας (Ο.Ε.Β.Ζ.Ε.), κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει «ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση αν θα δουλέψουν τα εργοστάσια και ποια θα είναι αυτά. Η άποψη των εργαζομένων είναι ότι πρέπει να…

δουλέψουν και τα τρία διότι εργοστάσιο που δεν δουλεύει δεν πρόκειται να ξαναδουλέψει». Ο ίδιος προσθέτει ότι «η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας». Σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη η φετινή παραγωγή ζάχαρης δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 35.000 τόνους.
Διαβάστε όσα δήλωσε ο κ. Χριστόδουλος Βαρκάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ζαχάρεως Ελλάδας (Ο.Ε.Β.Ζ.Ε.) στον ΑγροΤύπο:
 
Η εταιρεία πλέον έχει φθάσει στο τέλμα της. Πιο κάτω δεν πάει. Φέτος θα παράγουμε στην καλύτερη περίπτωση 35.000 τόνους ζάχαρης. Ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση αν θα δουλέψουν τα εργοστάσια και ποια θα είναι αυτά. Η άποψη των εργαζομένων είναι ότι πρέπει να δουλέψουν και τα τρία διότι εργοστάσιο που δεν δουλεύει δεν πρόκειται να ξαναδουλέψει. Εκτός και αν εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των υποψήφιων αγοραστών που έχουν πει ότι θα ξεκινήσουν με το κλείσιμο ενός τουλάχιστον εργοστασίου.
 
Επίσης μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί η απόφαση για τις προκηρύξεις πρόσληψης εποχιακού προσωπικού. Αυτή τη στιγμή στην εταιρεία δουλεύουν 267 άτομα. Ούτε η συντήρηση “βγαίνει” στα εργοστάσια και κατά κάποιο τρόπο η εταιρεία υπολειτουργεί. Πέρσι στο ξεκίνημα της καμπάνιας είχαμε ένα σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου στο κέντρο συγκέντρωσης τεύτλων στην Κατερίνη και λίγο πριν ξεκινήσει η καμπάνια στην Ορεστιάδα είχαμε και ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εργοστάσια. Έχουμε Ιούνιο δεν έχουν βγει οι προκηρύξεις προσλήψεων προσωπικού και στο τέλος θα τρέχουμε να κάνουμε ότι συντήρηση προλάβουμε ώστε να κάνουμε τα εργοστάσια να δουλέψουν.
 
Το εργοστάσιο του Πλατέως που είναι το μεγαλύτερο το οποίο έχει και αποθηκευτικά σιλό ζάχαρης και μηχανές πακετοποίησης αυτήν τη στιγμή λειτουργεί μόνο από το φιλότιμο των εργαζομένων για να μπορέσουμε να “βγάλουμε” ζάχαρη στην αγορά.
 
Πέρσι είχαμε βγάλει στον αέρα εμείς οι εργαζόμενοι τα χρήματα που χρωστούν δύο μεγαλοφειλέτες στην ΕΒΖ. Τα χρέη πέρσι ήταν περίπου 50 εκατ. Παρότι η διοίκηση μας διαβεβαίωνε ότι έχουν διευθετήσει κάποια πράγματα τα χρέη αυξήθηκαν και σήμερα έχουν φθάσει τα 52 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και πολύ φοβάμαι ότι στους επόμενους μήνες που θα ακολουθήσουν μπορεί να φθάσουμε και σε στάση πληρωμών. Από την πλευρά της η Πειραιώς λειτουργεί σαν τράπεζα και με την δανειοδότηση και τα κεφάλαια κίνησης είναι πολύ φειδωλή. 
Τέλος αναρωτιέμαι πως μετά από τόσες δημόσιες αποκαλύψεις για την κατάσταση στη ΕΒΖ οι αρμόδιοι, όποιοι και αν είναι αυτοί δεν επεμβαίνουν.
agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *