ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών – πως θα ψηφίσουμε τον Μάιο

Αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών – πως θα ψηφίσουμε τον Μάιο
kalpi (3)Αλλαγές στις δημοτικές εκλογές αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση.
Στις αλλαγές που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και η μείωση των ψηφοδελτίων, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον υπεράριθμα ψηφοδέλτια αλλά μόνο δύο για όλους τους… συνδυασμούς, αναφέρει η Καθημερινή. Το πρώτο ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους δημάρχους, ενώ το δεύτερο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με τα ονόματα να ταξινομούνται με αλφαβητική σειρά.
 
Η δεύτερη ρύθμιση που αποφάσισε η κυβέρνηση, είναι η διαδικασία εκλογής του δημάρχου. Σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει από την πρώτη Κυριακή το 42% των ψήφων για να εκλεγεί απευθείας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρο οι πρώτοι οι υποψήφιοι, ενώ τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.
 
Οι αλλαγές αυτές συζητήθηκαν σε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Μιχελάκη, με κύριο στόχο να απεγκλωβιστούν οι δημοτικές εκλογές από τον εναγκαλισμό των κομμάτων και αναμένεται να ισχύσουν από τις εκλογές του Μαΐου.
blog.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up