ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Σκέφτονται να ανεβάσουν τα τσιγάρα στα 4,5 ευρώ το πακέτο!

Σκέφτονται να ανεβάσουν τα τσιγάρα στα 4,5 ευρώ το πακέτο!
tsigaraa (2)Την ιδέα να επιβάλλει και νέο φόρο στα τσιγάρα έτσι ώστε να καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας του ΕΟΠΥΥ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Η πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι προ μηνών, αποσύρθηκε και τώρα «ξαναζεσταίνεται» ενόψει και της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για επιβολή πρόσθετου φόρου της τάξεως των 50 λεπτών έως και ενός ευρώ στην τιμή του πακέτου. Κάτι τέτοιο, θα εκτόξευε την τιμή λιανικής σε επίπεδα υψηλότερα των 4,3-4,5 ευρώ για ένα πακέτο που σήμερα στοιχίζει 3,8 ευρώ. Οι υποστηρικτές της ιδέας αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση για την επιβολή νέου φόρου σε ένα προϊόν το οποίο βλάπτει την υγεία. Από την άλλη βέβαια, μια νέα αύξηση του φόρου, θα δώσει ακόμη ένα κίνητρο για αύξηση του λαθρεμπορίου το οποίο κυριολεκτικά οργιάζει.
Σήμερα, τα τσιγάρα υφίστανται φόρο με συντελεστή 81%. Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα πακέτο τσιγάρων το οποίο κοστίζει 3,8 ευρώ. Από αυτά, η εφορία εισπράττει τα 3,07 ευρώ και για να το επιτύχει, επιβάλλει τρεις διαφορετικούς φόρους:
1. Τον σταθερό φόρο ο οποίος σήμερα φτάνει στα 1,6 ευρώ ανά πακέτο
2. Τον αναλογικό φόρο ο οποίος υπολογίζεται επί της τιμής προ φόρων και για το πακέτο των 3,8 ευρώ (λιανική) ανέρχεται στα 0,76 ευρώ
3. Ο τρίτος φόρος είναι ο ΦΠΑ ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 23% και στο πακέτο των 3,8 ευρώ φτάνει στα 0,71 ευρώ
Αν προστεθεί ένα νέο χαράτσι της τάξεως των 50 λεπτών (ας υποθέσουμε ότι θα αυξηθεί ο πάγιος φόρος από τα 1,6 στα 2,1 ευρώ), η τιμή της λιανικής θα διαμορφωθεί από τα 3,8 στα 4,3 ευρώ. Και από τα 4,3 ευρώ, τα 3,57 ευρώ (ή το 83%) θα είναι φόροι. Χαράς ευαγγέλια για τους λαθρέμπορους.
ipaideia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *