ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Στο Greek Agribusiness Forum μίλησε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος

Στο Greek Agribusiness Forum μίλησε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος

foto greek agribusiness ForumΤις προοπτικές και τις δυνατότητες που διανοίγονται, μέσα από την ανασύσταση και αναγέννηση της αγροτικής μας οικονομίας, ανέπτυξε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στο Greek Agribusiness Forum, ως κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Ένας από τους τομείς, που όλοι συμφωνούν, ότι έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον, είναι ο πρωτογενής τομέας. Γιατί υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για κάτι τέτοιο. Έχουμε προϊόντα μοναδικής ποιότητας, που μπορούμε να τους προσδώσουμε υψηλή προστιθέμενη αξία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ημαθίας.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, κατά την ομιλία του,  έκανε εκτενή αναφορά, στη νέα ΚΑΠ 2014 – 2020, που παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η Ελλάδα κατάφερε να αποσπάσει 4.2 δισ. ευρώ, για διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις, στον Πυλώνα 2.

Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ, στις ευκαιρίες και στις προοπτικές, που δημιουργούνται,  επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

•        Οι νέοι παραγωγοί, 18 έως 40 χρόνων, θα μπορούν να λαμβάνουν πριμ ή καλύτερα επιδότηση εγκατάστασης, που μπορεί να φτάσει και τις 70.000 ευρώ.

•        Δίνεται πλέον, η δυνατότητα συντονισμού των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, με τα άλλα περιφερειακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τομεακά προγράμματα. Αυτό σημαίνει νέες πηγές χρηματοδότησης.

•        Διπλασιάζεται, το ποσοστό των πόρων που διατίθενται για την έρευνα, την καινοτομία και την ανταλλαγή γνώσεων στον αγροτικό τομέα. Αυτό αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, που πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

•        Την επόμενη επταετία, θα υπάρχουν διαθέσιμα 4 δισ. ευρώ, από το συνολικό ποσό των 19.7 δισ. ευρώ, για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια. Αυτό συνδέεται με τη μείωση του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους αλλά και με ευοίωνες προοπτικές, σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας.

•        Δίνεται πλέον η δυνατότητα στον  αγρότη και τον  παραγωγό, να προωθήσει ο ίδιος τα προϊόντα του, να τα διακινήσει μέσα από εταιρικά σχήματα παραγωγών, μέσα από δημοπρατήρια ή και μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αναπτυξιακές δυνατότητες του δευτερογενούς τομέα, που μπορούν να συμπαρασύρουν και αυτές του πρωτογενούς τομέα ενώ έθιξε και την  ανύπαρκτη σχεδόν, μέχρι σήμερα, σχέση μεταξύ του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα, που μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα. «Και όμως ο τουρισμός, που ανήκει στον τριτογενή τομέα, μπορεί να συνδεθεί με τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Τα μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, μπορούν να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος του συνολικού τουριστικού προϊόντος της χώρας» υπογράμμισε ο Βουλευτής Ημαθίας.

Από το βήμα του Forum, ο κ. Βεσυρόπουλος, δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τις χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος, που μαστίζουν τον πρωτογενή τομέα, λέγοντας  χαρακτηριστικά, ότι «αυτό που συνέβη με τον πρωτογενή τομέα, δεν απέχει από αυτό που καταγράφηκε ως πρόβλημα στην Εθνική μας Οικονομία. Ουσιαστικά, η αγροτική οικονομία στην Ελλάδα, υπήρξε μία σοβιετικού τύπου αγροτική οικονομία», τόνισε ο Βουλευτής Ημαθίας και συνέχισε αναφέροντας ορισμένα χαρακτηριστικά διαρθρωτικά προβλήματα, όπως είναι «το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ο  μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, η τυποποίηση, η εισαγωγή σύγχρονων τρόπων εμπορίας και προώθησης των αγροτικών προϊόντων, χωρίς μεσάζοντες, προκειμένου να διασφαλίζονται καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή και μεγαλύτερο εισόδημα για τον αγρότη κ.α».

Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλαγή νοοτροπίας και αξιοποίηση των ευκαιριών, χαρακτηρίζοντας την επόμενη επταετία, καθοριστική για την αναγέννηση και ανασύσταση του αγροτικού τομέα. «Αυτή την ευκαιρία, δεν πρέπει να την χάσουμε. Έχει έρθει η ώρα, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, να μην είναι απλά ένα στοίχημα, αλλά μία Εθνική υπόθεση» ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *