ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΠΑΓΩΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ

«Παγωμάρα» επικρατεί στη διοίκηση της ΑΤΕbank μετά το άνοιγμα των φακέλων με τις δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν οι τρεις εναπομείναντες διεκδικητές της ΕΒΖ. Τα τιμήματα και οι όροι που θέτουν οι δυο ξένοι και ο ένας εγχώριος «μνηστήρας» καθιστούν εκ των πραγμάτων δύσκολη την πώληση και, το κυριότερο, εκτιμάται ότι υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικής αξίας της βιομηχανίας που, σημειωτέον, είναι πλέον κερδοφόρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του…..

Agronews και της εφημερίδας Agrenda, η υψηλότερη προσφορά προέρχεται από την πολωνική κρατική βιομηχανία ζάχαρης Poski Cukier η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να αγοράσει το 82,33% της ΕΒΖ έναντι 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, θέτει ως απαράβατο όρο την εγγύηση είσπραξης όλων των μεγάλων, εκκρεμών, απαιτήσεων της ΕΒΖ οι οποίες εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ.
Τέτοιες αξιώσεις δεν έχει βάλει στο «τραπέζι» η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, ωστόσο η δική της προσφορά είναι κατά 50% χαμηλότερη, δηλαδή ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 της ήδη πιεσμένης χρηματιστηριακής αξίας της ΕΒΖ.
Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει έντονη φημολογία στην αγορά ότι πίσω από την ελληνική εταιρεία κρύβεται μεγάλος ξένος όμιλος από το χώρο της ζάχαρης και δη γαλλικών συμφερόντων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.
Το χαμηλότερο τίμημα προέρχεται από τη βουλγαρική Litex Commerce η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσφέρει μεταξύ 5 και 7 εκατ. ευρώ. Ποσό που εκ των πραγμάτων και σε συνδυασμό με τις δικαστικές «περιπέτειες» του αφεντικού της, Γκρίτσα Γκάντσεφ (που, όπως αποκαλύπτει σε νέο ρεπορτάζ της η Agrenda, δεν… έχουν τελειωμό) μάλλον τη θέτει εκτός διεκδίκησης. Για την Litex αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συνεργασθεί με την ΕΒΖ για την αγορά και, εν συνεχεία, εισαγωγή στη Βουλγ α ρ ί α ποσοτήτων ζάχαρης που, όμως, ουδείς γνωρίζει αν έγιναν με νόμιμο ή παράνομο τρόπο από τη βουλγαρική εταιρεία. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, η ΣΔΟΕ Καλοχωρίου έχει ζητήσει –προφανώς ύστερα από σχετικό αίτημα των βουλγαρικών αρχών- από την ΕΒΖ αναλυτικά στοιχεία και παραστατικά για όλες τις παραγγελίες και τις φορτώσεις που έγιναν για λογαριασμό της Litex το τελευταίο διάστημα.
Είναι φανερό ότι οι προσφορές που έχουν φτάσει στα γραφεία της Αγροτικής κυμαίνονται σε χαμηλότερα του αναμενομένου επίπεδα και σίγουρα δεν αντανακλούν την αξία της ΕΒΖ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η αξία μόνο των δύο μονάδων στη Σερβία εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις των υποψήφιων επενδυτών και, ειδικότερα, των Πολωνών σχετικά με την πρωτογενή παραγωγή. Σημειώνεται ότι με πιθανή απόκτηση της ΕΒΖ, η Polski Cukier παίρνει «πακέτο» και την εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνων και πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος να αποκλεισθεί ενδεχόμενη «μεταφορά» μέρους της εγχώριας παραγωγής στο εξωτερικό (π.χ. με καθορισμό χαμηλών τιμών από τα νέα «αφεντικά) όπου το κόστος καλλιέργειας είναι χαμηλότερο.
agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *