ΥΓΕΙΑ posted by

Η σημασία του πρωινού -Το απαραίτητο ενεργειακό μας γεύμα!

Η σημασία του πρωινού -Το απαραίτητο ενεργειακό μας γεύμα!
breakfast buffetΟ λαός μας λέει: «Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Τόσα έχουν ειπωθεί για την αξία του πρωινού, αλλά δυστυχώς εξακολουθούμε να το παραλείπουμε. Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που παίρνουμε ύστερα από πολύωρη νηστεία. Η ετυμολογία του αγγλικού όρου breakfast, είναι break fast (διάλειμμα από τη νηστεία). πρόκειται για εκείνο το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία της νύχτας δηλαδή την βραδινή περίοδο που…

δεν λαμβάνουμε τροφή.
Μετά από 8-10 ώρες ύπνου χωρίς φαγητό, τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε στο σώμα μας είναι ελάχιστα και σίγουρα το σώμα και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται «καύσιμα» για να λειτουργήσουν σωστά.
Ο ρόλος του πρωινού αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στην αύξηση της απόδοσης στην εργασία καθώς και στο σχολείο, αφού φαίνεται πως η συγκέντρωση και η εγρήγορση είναι μεγαλύτερη . Από την άλλη, τα άτομα που δεν λαμβάνουν πρωινό μοιάζουν πιο κουρασμένα και νωχελικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται και πρέπει να ξέρουμε ότι η γλυκόζη είναι η τροφή του εγκεφάλου.
Είναι γεγονός ότι μικροί και μεγάλοι που δεν καταναλώνουν πρωινό, είναι γιατί είτε ορισμένοι υποτιμούν ή αγνοούν την αξία του, είτε γιατί η βιασύνη και το άγχος, που μας έχει επιβάλλει η καθημερινότητα νομίζουμε πως μας εμποδίζουν από το να αφιερώσουμε λίγα λεπτά στην αρχή της ημέρας μας στη διατροφή μας και κατ’ επέκταση στον εαυτό μας. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι λαμβάνοντας ένα πλούσιο πρωινό θα παχύνουν ή θα φουσκώσουν. Επιστημονικές έρευνες έρχονται να τους διαψεύσουν. Άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν βάρος.
Η παράληψη του πρωινού γεύματος οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα, απώλεια του ελέγχου του ατόμου πάνω στην ποσότητα και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει και λανθασμένα μηνύματα κορεσμού. Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι η λήψη πρωινού βοηθάει στην προσπάθεια απώλειας κιλών, αλλά και στη διατήρηση τους.
Το πρωινό είναι το γεύμα της ημέρας που πρέπει να μας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας
Εάν ρωτήσετε τους ανθρώπους το λόγο για τον οποίο δεν τρώνε πρωινό, η απάντηση συνήθως είναι ή ”δεν έχω συνηθίσει να τρώω το πρωί” ή η έλλειψη χρόνου.
Ο έντονος ρυθμός της ζωής μας και το πρωινό άγχος και βιασύνη σημαίνουν ότι αρκετοί από εμάς δεν αφιερώνουν χρόνο γιαυτό. Μερικοί απολαμβάνουν ένα βιαστικό πρωινό, κάποιοι άλλοι ένα γρήγορο πρωινό στη δουλειά, και άλλοι το παραλείπουν τελείως, χάνοντας εντελώς τα οφέλη του.
Αν σας ενδιαφέρει να έχετε καλύτερη απόδοση στη εργασία ή στο σχολειό σας, το πρωινό θα σας βοηθήσει να ”ξυπνήσετε”. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό είναι πιο δραστήριοι και τα καταφέρνουν καλύτερα σε τεστ ή στην εργασία τους, από εκείνους που παραλείπουν να καταναλώσουν πρωινό. Επίσης έρευνες σε παιδιά έδειξαν ότι η κατανάλωση πρωινού βελτιώνει τη μνήμη και επηρεάζει θετικά τις διεργασίες που απαιτούνται για τη διατήρηση νέων πληροφοριών. Αντιθέτως ένα πεινασμένο άτομο μπορεί να είναι απαθές, αδιάφορο ή ακόμη και οκνό, όταν του αναθέτουν δύσκολες εργασίες. Οι ενήλικες και περισσότερο τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή τσιμπολογούν snacks συνήθως ανθυγιεινά και πολύ πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα πολλών ερευνών, που υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι που λαμβάνουν πρωινό επιλέγουν μια περισσότερο ισορροπημένη διατροφή στο σύνολο της ημέρας. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως το ποσοστό λήψης λιπαρών είναι αρκετά χαμηλότερο.Αυτά τα χαρακτηριστικά της ισορροπημένης διατροφής, φάνηκαν και σε εργαστηριακές εξετάσεις όπου τα άτομα που δεν λάμβαναν πρωινό βρέθηκαν να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα τους.
Αν υπάρχει έλλειψη χρόνου, μπορούμε να σχεδιάζουμε το πρωινό από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, κερδίζοντας έτσι σημαντικό χρόνο. Τα άτομα η τα παιδιά που δυσκολεύονται με το πρωινό ξύπνημα και συνηθίζουν να φεύγουν για την εργασία ή το σχολείο χωρίς να έχουν πάρει πρωινό θα μπορούσαν να τρώνε κάτι πρακτικό στο δρομο .π.χ. 1 τοστ ή bar δημητριακών ή φρούτα ή φυσικό χυμό με κουλούρι Θεσσαλονίκης ή μπισκότα ολικής αλέσεως . Επίσης ένα γιαούρτι από το περίπτερο σκέτο ή με δημητριακά και φρούτα, ή ακόμη λίγο τυρί, φρυγανιές ή μια φέτα ψωμί για τοστ ή ένα μικρό ψωμάκι ολικής άλεσης από το φούρνο.
Από λαό σε λαό τα διαφορετικά πρωινά ποικίλουν ανάλογα με την γεωγραφική θέση τα έθιμα και τις παραδόσεις. Υπάρχουν πολλοί γνωστοί τύποι πρωινού όπως το παραδοσιακό αγγλικό, το αμερικάνικο αλλά και το μεσογειακό .Σαφώς βέβαια και καταλλήγουμε στο μεσογειακό που είναι το πιο υγειηνό απογεύγοντας τα ξενόφερτα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. (αυγά με μπέικον ,κρουασάν,τηγανίτες με βούτηρο μπισκότα, γλυκά,λουκάνικα κτλ).
Ένα υγιεινό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων (και κυρίως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και γαλακτοκομικά) ώστε να εξασφαλίζει ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και φυτικές ίνες.
Ενδεικτικές επιλογές μεσογειακού πρωινού είναι οι εξής:
1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά.
1 φλιτζάνι γάλα και 1 φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα.
1 φλιτζάνι γάλα και 1 μικρό κομμάτι κέικ.
1 φλιτζάνι γάλα με κουάκερ σκέτο η με λίγη μαύρη ζάχαρη και ½ μήλο.
1 φλιτζάνι φυσικό χυμό και 1 φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα.
1 φλιτζάνι φυσικό χυμό και 1 μικρό κομμάτι κέικ.
1 τοστ ( ζαμπόν, τυρί) και 1 φρούτο.
1 φέτα ψωμί και τυρί με 2 φρούτα.
1 γιαούρτι με δημητριακά και μέλι.
1 γιαούρτι και 1-2 φρούτα.
1 φλιτζάνι γάλα και 1 bar δημητριακών.
1 γιαούρτι και 1 μπάρα δημητριακών.
1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι και 1 bar δημητριακών.
1 φλιτζάνι φυσικό χυμό φρούτων και 2 μπισκότα ολικής αλέσεως.
1 αυγο βραστό με μια φετα ψωμί και ένα φρούτο.
1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι με 2 μπισκότα ολικής αλέσεως.
Οπουδήποτε λοιπόν και αν τρώτε, στο σπίτι, στην εργασία, στο αυτοκίνητο ή στο σχολείο, είναι σημαντικό να ξεκινάτε υγιεινά την ημέρα σας, κάθε μέρα. Προγραμματιστείτε και βρείτε εύκολους, υγιεινούς και νόστιμους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το χρόνο και να προσλάβετε τα τόσο σημαντικά θρεπτικά συστατικά του πρωινού που τόσο εσείς όσο και η οικογένεια σας χρειάζεται. Εντάξτε το πρωινό γευμα με κάθε τρόπο στην καθημερινότητά σας, και …;καλή σας μέρα!
 
dietnet.pblogs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *