ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Σύγχυση με τις μάσκες από σήμερα – τι γίνεται στην εστίαση, ποιες φοράμε στα σούπερ μάρκετ

Σύγχυση με τις μάσκες από σήμερα – τι γίνεται στην εστίαση, ποιες φοράμε στα σούπερ μάρκετ

Σύγχυση επικρατεί τις πρώτες ώρες επιστροφές του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Πού πρέπει να φοράμε, ποιες πρέπει να φοράμε, πότε μπορούμε να τις βγάζουμε;

Η μεγάλη αλλαγή στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95 σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς. Ανακοινώθηκε επίσης ότι επιστρέφει και στους εξωτερικούς χώρους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να φοράμε τη μάσκα στον δρόμο, στα ψώνια, στη βόλτα, στις δουλειές.

Αυτό που δεν άλλαξε είναι η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Τι ισχύει όμως για την εστίαση; Για τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης, τα εστιατόρια, τις καφετέριες. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε σήμερα προβλέπεται:

«Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.»

Τι είναι η μάσκα Κ95 που πρέπει να φοράμε σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ

Ο τύπος μάσκας ΚΝ-95 ή FFP2 προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από άλλες που κυκλοφορούν, καθώς δεν αφήνει κενά. Ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα μολυσμένα σωματίδια στον αέρα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορονοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%.

Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90%, αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά την εν λόγω μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του δε θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης. Όταν και οι δύο μιλάνε, φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *