ΤΟΠΙΚΑ posted by

Η διουρηθρική προστατεκτομή και το σεξ – αλήθειες και ψέμματα / Του Νίκου Μπρουσκέλη

Η διουρηθρική προστατεκτομή και το σεξ – αλήθειες και ψέμματα / Του Νίκου Μπρουσκέλη

Γράφει ο Νίκος Μπρουσκέλης

Χειρουργός ουρολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης της Γ’ Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ΒJU (Βritish Journal of Urology), ,προσπάθησε να συσχετίσει τον βαθμό που η διουρηθρική προστατεκτομή (TURP), επηρεάζει την σεξουαλική ζωή των ανδρών και των συντρόφων τους.

Ως γνωστόν η TURP είναι εδώ και χρόνια η συχνότερη επέμβαση -θεωρείται το gold standard- ,που γίνεται για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του προστάτη. Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που τίθεται από τους ασθενείς μας, είναι το κατά πόσον η επέμβαση θα επηρεάσει την σεξουαλική τους ζωή μετά το χειρουργείο. Είναι δε, γνωστό, ότι πολλοί φοβούνται ακόμα και να προχωρήσουν στην επέμβαση, φοβούμενοι αυτό ακριβώς το θέμα.

Η παρούσα λοιπόν μελέτη του Ουρολογικού Τμήματος του Ninewells Hospital and Medical School στο Dundee της Μεγάλης Βρετανίας, έρχεται πλέον να απαντήσει σ αυτόν τον προβληματισμό των ασθενών. Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν 280 άνδρες που υπεβλήθησαν στην επέμβαση και οι οποίοι συμπλήρωσαν προ και μετά της προστατεκτομής ερωτηματολόγια σχετικά με την σεξουαλική τους λειτουργία και το λεγόμενο symptom- score για την λειτουργία του κατωτέρου ουροποιητικού.

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν 3 μήνες, 6 μήνες, 6 χρόνια και 12 χρόνια μετά την εγχείρηση. Το 43 % των ανδρών ήταν σεξουαλικά ενεργοί προ της διαδικασίας. Το 61 % από αυτούς ,6 μήνες μετά την εγχείρηση ήταν και πάλι σεξουαλικά ενεργοί. Πέρα όμως από αυτό, το 15 % των αρρώστων που είχαν στυτική δυσλειτουργία πριν από την διουρηθρική προστατεκτομή, εμφάνισαν βελτίωση όσον αφορά το πρόβλημα της στύσης τους.

Στα 6 χρόνια το 31% και στα 12 χρόνια το 32% των ανδρών εξακολουθούσαν να είναι σεξουαλικά ενεργοί. Έτσι φαίνεται ότι η TURP δεν επιδρά αρνητικά στην σεξουαλική λειτουργία των ασθενών, πολλώ δε μάλλον , φαίνεται πως η προεγχειρητική στυτική δυσλειτουργία μπορεί να βελτιωθεί μετά την εγχείρηση και να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα πολλά χρόνια μετά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *