ΥΓΕΙΑ posted by

Πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα της ευλογιάς των πιθήκων δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ σήμερα Τετάρτη (8/6), από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού.

Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Παράλληλα, ξεκινά άμεσα και η διερεύνηση του αριθμού των ενδεχόμενων στενών επαφών του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Η ιχνηλάτηση δηλαδή των πιθανών επαφών του, η οποία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ΕΟΔΥ.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα

Το Λονδίνο παραμένει το επίκεντρο του νέου ιού, ο οποίος έχει «ταξιδέψει» πλέον σε σχεδόν 40 χώρες εκτός Αφρικής.

Από την πρώτη φορά που εντοπίστηκε ο ιός στις 6 Μαΐου, έχουν καταγραφεί 305 κρούσματα στην Αγγλία. H Σκωτία ανέφερε 11, η Βόρεια Ιρλανδία δύο και η Ουαλία τρία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα. Ακολουθούν η Ισπανία (199), η Πορτογαλία (166) και ο Καναδάς (100).

Συναγερμός στην Κύπρο για ύποπτο κρούσμα

Επίσης, σήμερα έγινε γνωστό πως ένας 34χρονος άνδρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λευκωσίας στην Κύπρο, ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Ο άνδρας βρίσκεται σε συνθήκες απομόνωσης με γενικευμένο εξάνθημα.

Ο 34χρονος επισκέφθηκε το ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου, το βράδυ της 7ης Ιουνίου και ακολούθως μεταφέρθηκε στο ΓΝ Λευκωσίας για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση, εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τα σχετικά πρωτόκολλα.

Έως τις 7 Ιουνίου είχαν καταγραφεί, παγκοσμίως, 1.088 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε 29 χώρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *