ΚΑΙΡΟΣ posted by

Έκτακτο δελτίο καιρού: Βροχές και καταιγίδες από σήμερα Παρασκευή

Έκτακτο δελτίο καιρού: Βροχές και καταιγίδες από σήμερα Παρασκευή

Από τον δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώθηκε:

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξάνδρειας σας ενημερώνει ότι εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ που ισχύει από σήμερα Παρασκευή 12-08-2022 έως την Κυριακή 14-08-2022 με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ έχει ως εξής:
“Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, το επόμενο τριήμερο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Τα ισχυρά φαινόμενα θα κορυφωθούν την Κυριακή (14-8-2022), ενώ τη Δευτέρα (Δεκαπενταύγουστος) ο καιρός προβλέπεται βελτιωμένος.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Παρασκευή (12-8-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από νωρίς στην Κεντρική Μακεδονία και από μεσημβρινές ώρες στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη δυτική και την κεντρική Στερεά (κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία και την Ευρυτανία). Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο (13-8-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Ιόνιο. Τα έντονα φαινόμενα στη Μακεδονία θα συνεχιστούν και τη νύχτα προς την Κυριακή.

Την Κυριακή (14-8-2022), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Τη νύχτα προς τη Δευτέρα τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στη βορειοανατολική Ελλάδα (τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο), ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.”

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *