ΤΟΠΙΚΑ posted by

Η Κοινότητα Γιδά κατά τη Γερμανική κατοχή: “Ο δοσίλογος οπλαρχηγός από το Νησέλι”/ Του Δημήτρη Θ. Μπέλου

Η Κοινότητα Γιδά κατά τη Γερμανική κατοχή: “Ο δοσίλογος οπλαρχηγός από το Νησέλι”/ Του Δημήτρη Θ. Μπέλου

Γράφει ο Δημήτρης Θ. Μπέλος

4 Comments

  • Δημήτρη, όπως ανέφερες ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο Παπαϊωάννου Σωτήριος από τον Σταυρό. Στην ίδια μάχη συμμετείχε και ο Ευάγγελος Μπουμπας κι αυτός από Σταυρό ο οποίος τελικά εχασε την ζωή του, αφήνοντας πίσω σύζυγο και ανήλικα παιδιά. Οι Μπουμπας και Παπαϊωάννου ήταν αδερφικοι φίλοι, όντες και συνάδελφοι ως φύλακες στο Φασανοτροφειο το οποίο εντοπίζονταν μεταξύ Σταυρού και Μακροχωρίου(σημειωτέον υπήρχε ακόμη το δάσος το οποίο αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές…Χιονίδης) . Κατόπιν, όπως λέγεται, η φιλία τους εξελίχθηκε σε άσβεστο μίσος, για αυτό όταν οι καταστάσεις στην κατοχή εξελίχθηκαν ανεξέλεγκτες, ο μεν Μπουμπας κατατάχθηκε στην ΠΑΟ και ο Παπαϊωάννου στον ΕΛΑΣ. Λέγεται επίσης ότι στη μάχη διεξήχθη μια άτυπη μονομαχία μεταξύ των δύο. Ανέφερες την ΠΑΟ στον Σταυρό, υποθέτω ότι σε αυτή συμμετείχε ο Σταύρος Σαλιαροπουλος, ο οποίος έχασε την ζωή του στη μάχη του Κιλκίς, στην οποία συμμετείχε και ο Σ.Παπαιωαννου. Αυτές είναι οι τοπικές ιστορίες, που κατάλοιπα ακόμη στοιχειώνουν τον τόπο
    .

  • Η συγκεκριμμένη εργασία με τον Αριστείδη Π., πρέπει να ομολογήσω, πως ήταν για εμένα μία από τις δυσκολότερες. Μόνο όταν είχα στη διάθεσή μου αδιαμφισβήτητα στοιχεία από κρατικά αρχεία, αποφάσισα να προχωρήσω στη συγγραφή για τα γεγονότα και τη δράση του. Το ίδιο έπραξα και στο επόμενο άρθρο με τα θύματα της κοινότητας Γιδά κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
    Πάντως οι παλαιότεροι μας εύχονται, να μην αξιωθούμε να ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις, όπου η κάθε πλευρά πίστευε για το δίκαιο του αγώνα της.

    • Συγχαρητήρια για την εργασία. Οι άδικα κατηγορούμενοι από τη Ραψομανίκη ποιοι ήταν; Εναλλακτικά που μπορώ να βρω τα ιστορικά ντοκουμέντα;

  • Καλημέρα. Τα στοιχεία προέρχονται από το αρχείο του Πρωτοδικείου Βέροιας, όπου πριν από χρόνια είχα πραγματοποιήσει πολυήμερη έρευνα, μαζί με άλλους δύο ερευνητές. Όσο για το πλήθος των ονομάτων, που αναφέρονται στα Βουλεύματα και στις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων και στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων δεν προχωρώ στη δημοσίευσή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *